Prvým potvrdeným interpretom 20. ročníka budapeštianskeho hudobného festivalu Sziget je anglická formácia The Stone Roses. Alternatívno-rocková skupina združená okolo speváka Iana Browna tento rok ohlásila návrat na scénu po dlhých 15 rokoch. Oficiálne to oznámili 18. októbra na tlačovej konferencii v Londýne.

The Stone Roses zahrajú na prelome júna a júla trikrát v manchesterskom Heaton Parku, následne sa predstavia na viacerých festivaloch, konkrétne T In The Park v Škótsku, Benicassim v Španielsku, Optimus Alive v Portugalsku, Hulstfred Festivale vo Švédsku, NorthSide Festivale v Dánsku, Oya festivale v Nórsku a Fuji Rocks v Japonsku.

V auguste vystúpia ako headlineri na britskom V Festivale, ktorý sa bude konať simultánne v Hylands Parku v Chelmsforde a Weston Parku v South Staffordshire. Honorár za jedno vystúpenie na tomto podujatí je údajne 1 milión libier (asi 1,16 milióna eura).

Aktualizácia (1.4.2012): Vstupenky na Sziget festival, ktorý sa uskutoční v termíne od 6. do 13. augusta 2012, si môžete zakúpiť na stránke listky.hudba.zoznam.sk.

The Stone Roses - Waterfall

The Stone Roses vznikli v roku 1983 a rozpadli sa v roku 1996. Vlani sa spevák Ian Brown a gitarista John Squire stretli údajne po prvý raz od rozpadu kapely. Formácia z Manchestru vydala počas pôsobenia na scéne iba dve štúdiové nahrávky - The Stone Roses (1989) a Second Coming (1994) - a kompiláciu Turns into Stone (1992). Pochádzali z nich single ako She Bangs the Drums, Fools Gold, Made of Stone, Love Spreads, One Love alebo I Wanna Be Adored. Okrem Browna a Squirea tvorili originálnu zostavu aj basgitarista Gary "Mani" Mounfield a Alan "Reni" Wren.

Ian Brown po rozpade The Stone Roses rozbehol sólovú kariéru, v rámci ktorej vydal šesť štúdioviek. V roku 2010 sa po prvý raz predstavil na Slovensku, keď vystúpil na letnom festivale Pohoda v Trenčíne. Pri otázke, či existuje suma, ktorá by jeho i ďalších členov roky nefungujúcej skupiny The Stone Roses presvedčila, aby sa vrátili na scénu, sa vtedy muzikant iba pousmial a povedal, že comeback nie je možný.

Zdroj: SITA
Foto: Matt Squire - Thestoneroses.org

Súvisiaci interpreti: The Stone Roses