Videoklip Dýchať Síru slovenskej kapely Čisté Tvary od aprílovej premiéry na Hudba.sk zbiera ocenenia vo svete. Autorom úspešného klipu k prvému singlu z albumu Zem Nás Chce Čistých je Marián Vredík. Jeho krátky film s príbehom o putovaní duší zaujal filmových tvorcov a kritikov v Španielsku, Indii, doma na Slovensku a najnovšie aj v Poľsku.

"Videoklip Dýchať Síru bol iba nedávno nominovaný do súťaže najlepších svetových animovaných klipov na prestížnom poľskom festivale ZubrOFFka Short Film Festival. Po španielskom podujatí Festival Internacional de Cine del Medio Ambiente, indickom IndiEarth Animation Film Festival a slovenskom Fest Anča je to už štvrtá nominácia na celosvetových prehliadkach animovaných filmov. Veľmi nás to teší! Je to pre nás obrovské zadosťučinenie za všetku tú prácu," teší sa frontman kapely Juraj Péč.

Dýchať Síru bol prvým singlom a klipom z nového albumu kapely Zem Nás Chce Čistých, ktorý skupina vydala po siedmich rokoch.  Autorom klipu je Marián Vredík. "Mal pripravený veľmi pútavý príbeh o putovaní duší, ktorý sa nám od začiatku veľmi páčil. V animáciách odkazuje na staré, 'primitívne' rituály a slávnosti. Ich podstatou bolo prekonanie časovosti a návrat do mystického stavu nečasu a novosti. Čiernobielu atmosféru videoklipu dopĺňa cyklická, miestami monotónna štruktúra," približuje oceňované dielo bubeník Matej Pliešovský.

"Nikdy sme v ničom nechceli ísť po nejakých prvoplánových cieľoch. A to platí aj pre skladbu a video Dýchať Síru. Klip je v podobnej situácii ako komiks. Tiež býva vnímaný ako nízke umenie, pritom ten žáner má do seba omnoho viac. Nie je len mainstreamovým produktom. A my sa vždy snažíme využiť jeho možnosti v zmysle umeleckého vyjadrenia čo najviac," dodáva.


Úspech u odborníkov aj podpora fanúšikov členov skupiny veľmi teší. Klipy Čistých Tvarov sú všeobecne výnimočné. Vo filmovom diele k skladbe Prach Prikryl Nás hviezdi Zuzana Kanócz a Ľuboš Kostelný. V najnovšom videoklipe k singlu Koniec Príbehov sa zase predstavil anglický herec Adam Pearson. Ďalším prekvapením pre fanúšikov je predvianočný projekt Čisté Nebo.

"Naši fanúšikovia nám vďaka skvelej atmosfére na koncertoch jesenného turné pripravili úžasný návrat na scénu po tých siedmich rokoch. Vďaka nim sme zažili štyri koncerty s elektrizujúcou energiou a silnými emóciami. Preto sme sa rozhodli pripraviť niečo špeciálne. Tak vznikol nápad na projekt, ktorý pracovne nazývame Čisté Nebo. Je to miesto na našom webe, kde sa na istý obmedzený čas budú môcť dostať k špeciálnym limitovaným sériám albumov za zvýhodnené ceny, respektíve k našim raritným skladbám, ktoré je dnes už ťažké zohnať," dodáva hráč na basovú gitaru Ondrej Gregor.

Jesenné turné Čisté Tvary povzbudilo a na budúci rok sľubuje množstvo ďalších noviniek. "Chystáme sa uviesť nové videoklipy a odohrať jarnú časť turné k albumu Zem nás chce čistých. Chceme navštíviť mestá, do ktorých sme sa nedostali na jeseň. Presné zastávky teraz ešte neprezradím, ale radi by sme hrali čo najviac koncertov," uzatvára Juraj Péč. Okrem spomenutých je členom zostavy multiinštrumentalista a producent Oskar Rózsa a na koncertoch štvoricu dopĺňa talentovaný gitarista Adam Mičinec.


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Novinky Čistých Tvarov môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.cistetvary.sk a www.facebook.com/CistetvarySk.

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary