Hudobný rok 2013 bude poriadne pestrý. Naznačujú to horúce novinky od interpretov ako Atoms for Peace, Eskmo, Bungle, Enei či nášho Foolka. Ožívajú aj pravidelné klubové podujatia, veď kto by chodil von na čerstvý vzduch, keď môže počúvať zaujímavú hudbu, najlepšie v podzemí?!

Spevák skupiny Radiohead Thom Yorke a jeho nový projekt, superskupina Atoms For Peace, pripravujú vydanie debutového albumu Amok. Dlhoočakávaný release vyjde na labeli XL Recordings 25. februára, video k singlu Jury Judge and Executioner z dielne audiovizuálneho umelca Tarika Barriho si však môžete pozrieť už teraz. Šumivý cyber-groove nabitý nervóznymi bítmi ilustrujú geometrické tvary, pripomínajúce obrazce z detskej retro-hračky krasohľad. Pozornosť však na seba púta Yorkov chorálny vokál spolu s akustickou gitarou a príjemnou trojtónovou basovou línou. B-strana singla nesie názov S.A.D. (mi)


Na začiatku januára trojica anglických producentov Sabre, Stray a Halogenix potešila svojich fanúšikov správou o založení nového hudobného projektu s názvom Ivy Lab. Po úspechu so singlom Oblique sa na začiatok rozhodli vydať jeho VIP remix, ktorý si môžete zadarmo stiahnuť TU.  Od trojice talentovaných producentov sa v tomto roku dočkáme množstva kvalitného drum&bassu popretkávaného experimentalom. Nebude chýbať ani charizmatický vokál od Franka Cartera III, ktorý sa objaví v pripravovanom tracku Afterthought. Ten spolu s ďalšou novinkou Brat vyjde na labeli Critical Music už 4. februára. (dt)

Ivy Lab feat. Frank Carter III - Oligue VIP

O ďalšiu z noviniek na drum&bassovej scéne sa postaral aj čoraz známejší ruský producent Enei. Ten len pred niekoľkými dňami dokončil svoje nové video k singlu Saligia, ktorý vyšiel na jeho debutovom albume Machines ešte v novembri 2012. K temnej atmosfére tracku s old schoolovým jungle soundom prispela aj spolupráca s Kemom vďaka jeho charakteristickému vokálu. Nezaostáva ani oficiálne video, ktoré je natočené v podobnom duchu. Pozrieť si ho môžete tu: (dt)

Enei feat. Kemo - Saligia

Kalifornský producent Brendan Angelides aka Eskmo, ktorý sa špecializuje na sviežu fúziu elektroniky a hip-hopu, vydáva 21. januára na svojom imprinte Ancestor nové EP s názvom Terra. Nový počin je temný, ale s plnším a "ukotvenejším" zvukom. Spolu s predchádzajúcimi releasmi na labeloch Ninja Tune, Warp a Planet Mu ide o ďalší dôkaz mnohostrannej Angelidesovej práce s downtempovou elektronikou. Track Buffalo z nového EPčka si môžete vypočuť na Soundcloude. (mi

Eskmo - Buffalo

Nový release si na začiatku tohto roka na svoje konto pripíše aj brazílsky producent Bungle. Tento všestranný hudobník sa hudobnej tvorbe venuje už od svojich siedmich rokov a okrem drum&bassu sa jeho produkcia spája aj elektronickými štýlmi ako techno a house. Najnovší singel s trackmi Astral TravelAura sa objaví na známej značke Soul:r. Ak patríte k milovníkom pomalšieho drum&bassu plného emócií, tieto dve skladby určite stoja za vypočutie. Tu sú krátke ukážky. (dt)


Slovenský producent Dušan Vančo alias Foolk sa na druhom albume, na ktorý si jeho priaznivci museli počkať štyri roky, vrátil do detstva. Na čerstvej novinke z 13. januára nájdete pestrú zmes bass music, inštrumentálneho hip-hopu či avantgardnejšej tanečnej elektroniky. Nostalgický tón albumu Vančo podporil zvukmi svojich znovu objavených hračiek. Vokály k štyrom z trinástich skladieb  naspievala speváčka dnes už neexistujúcej skupiny Moustache Szabina Csánó. Prečítajte si viac


Poriadnu dávku industriálneho techna pre priaznivcov tohto hudobného žánru pripravuje zaujímavá dvojica Trade, ktorá predstavuje spojenie dvoch generácií. Tvorí ju totiž veterán klubovej scény Surgeon a objav posledných rokov, ktorý vzišiel z dubstepovej komunity a postupne sa etabloval aj na súčasnej techno scéne - Blawan. Ich spoločné EP s názvom Sheworks vyjde na značke Works The Long Nights začiatkom februára. Novinka na vinyle ponúkne techno nadšencom štyri tracky: Half Nelson, Positive Neckline, Touch This Skin a I Notice You All. Vypočujte si ukážky. (dt)

Trade - Sheworks EP preview

Za svojimi hudobnými kolegami nezaostáva ani belgický techno DJ a producent Marco Bailey (vlastným menom Marco Beelen). Na elektronickej scéne sa pohybuje už dvadsať rokov a svoje kúsky vydáva na známych labeloch ako Drumcode, Bedrock a Toolroom Records. Na pripravovanom albume High Volume sa objaví trinásť trackov v štýle tanečného techna. Nahrávka vyjde v poradí ako 100. release na jeho vlastnom labeli MB Elektronics 11. februára. (dt)


Kam na party?

Do budúcnosti môžete v piatok 18. januára nazrieť na akcii Wilsonic Club v bratislavskom KC Dunaj. Nádejný bristolský DJ a producent Slugabed zo stajne vydavateľstva Ninja Tune predstaví svoj debutový album s trochu mystickým názvom Time Team, ktorý charakterizuje zmes hip-hopu, dubstepu a všetkého, čo prišlo po nich. V rámci mini-turné pred júnovým festivalom sa za mixpult postavia aj wilsonicovské stálice Tibor Holoda, Teapot a Inso. Okrem Bratislavy sa klubová noc uskutoční už vo štvrtok 17. januára v brnenskom Kabinete múz a v sobotu 19.1. v košickej Tabačke. Prečítajte si viac (mi)

Prievidzský Element Music Club 18. januára oslávi prvé výročie noci venovanej elektronickej hudbe - Intervention. Svoj liveact počas nej po prvý raz na Slovensku predstaví bratislavské duo The Global Optimistic. Producenti Jimmy Pé a GLGN, ktorí spolupracujú od roku 2008, v októbri minulého roku vydali pod značkou Gergaz svoj debutový album Moon Trees. Môžete sa tešiť aj na novú live show s prvkami funky a glitch-hopu anglického producenta a bývalého člena skupiny Sister Gracie Woluuxa. Zahrá aj DJka Siba, ktorá okrem dubstepu a uk funky obľubuje aj žánre ako grime či juke. Dubstepovú atmosféru podporí mladý DJ Johney. Party zavŕšia domáci The Void DJs s vizuálnou podporou VJ Voida. (mi)

V sobotu 19. januára sa v Bratislave uskutoční zimná verzia drum&bassového festivalu Let It Roll Winter. Tanečná akcia sa o premiestnila do priestorov Refinery Gallery a prebehne na dvoch pódiách. Na prvom stagi sa predstaví úspešná dvojica Calyx & Teebee, producent Sub Focus a Culture Shock. Po ich boku vystúpia aj Bifidus Aktif, Slight & Olis Bakulu, Suki, Kata & Mc Tweety Twizta a Aircross. Na druhom pódiu sa môžete tešiť na Black Sun Empire, na slávneho Dub Phizixa, Phace & Misanthrop a One Way. Lineup doplnia Slovák Dephzac, Beaty, Paplon & Connect & Mc Brush. (dt)


Mix na tento týždeň

Tento týždeň odporúčame mix, ktorý sa bude niesť v drum&bassovom duchu. Postaral sa oň majster soulful drum&bassu menom Lenzman v spolupráci s vokalistom Danom Stezom. V novoročnom mixe plnom pozitívnych vibrácií nájdete tracky od Phila Tangenta, Ivy Lab, Need For Mirrors, Chase & Status a ďalších zvučných mien. (dt)

Lenzman & Dan Stezo – Welcome to 2013: The Mixtape

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi)
Foto: artwork / Ancestor

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace, Eskmo