"Čoskoro sa vrátime do jednej z našich obľúbených krajín - krásne Slovensko. Do MMC v Bratislave prídeme 10. februára. Príďte sa na nás pozrieť a vypočuť si nové skladby z albumu Hard Believer a staršie obľúbené hity. Môžete sa tešiť aj na špeciálne svetelné veže na pódiu!" objavilo sa pred pár dňami na oficiálnom Facebooku kapely Fink.

Formácia združená okolo uznávaného britského speváka, gitaristu, skladateľa a producenta Fina Greenalla takto prekvapujúco a sympaticky v slovenčine pozvala fanúšikov na svoj v poradí už štvrtý koncert v Bratislave. Od prvej návštevy v roku 2009 si Fink každým ďalším vystúpením získali desiatky nových fanúšikov a ako priznávajú, na Slovensko a do našich susedných krajín ich to v poslednej dobe láka stale častejšie.

Naposledy sa u nás predstavili minulé leto na festivaloch City Beats v Bratislave a Banskej Štiavnici. Do hlavného mesta sa rozhodli vrátiť opäť, aby mohli slovenským fanúšikom predviesť exkluzívnu samostatnú šou k novému albumu Hard Believer (2014). "So Slovenskom sa nám spájajú príjemné festivalové spomienky z minulého roka – naozaj príjemné vibrácie, veľmi milí ľudia, úžasný tím, príjemní promotéri – jednoducho sme sa tu naposledy cítili veľmi príjemne, preto sa už tešíme naspäť. Máme teraz takpovediac 'ľúbostný pomer' s východnými krajinami," priznáva líder kapely.

Dôkazom je fakt, že na sociálnej sieti okrem statusu určeného pre slovenských fanúšikov pribudli v posledných dňoch aj osobné odkazy v češtine, srbštine či turečtine. Podľa Greenalla je publikum vo všetkých týchto krajinách rovnako vnímavé ako v anglicky hovoriacich krajinách. "
Fanúšikovia si prídu oddýchnuť, chilloutovať, vypočuť si dobrú hudbu - v tomto sa publikum nikde na svete nelíši, mám pocit, že svet sa stal akousi globálnou dedinou - všetci robíme rovnaké veci z rovnakých dôvodov."

Vstupenky na koncert v Bratislave:  Predpredaj.sk
(10. február, Majestic Music Club - Facebook event)

Fink, BA City Beats 2014 Zdroj: Marko Erd

Veľké kluby robia intímnejšími

"Atmosféra našej novej nahrávky je veľmi hlboká, silnejšia, 'širokouhlejšia'," hovorí hudobník o svojom najúspešnejšom albume Hard Believer, ktorý je podľa neho najlepšie počuť naživo. "Sme jednoducho lepší, než sme boli. Na pódiu sa cítime komfortnejšie, naše muzikantské schopnosti sú celkom inde, než boli na začiatku. Preto môžeme byť na scéne viac uvoľnení. Už nemáme trému, takže si môžeme vychutnať tých ďalších 90 minút na scéne - každá noc je iná, prináša iné výzvy a my ich prijímame," opisuje Fink atmosféru šnúry, počas ktorej na jeseň a pred Vianocami koncertoval v USA, Francúzsku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku či Nórsku. Na svojom oficiálnom webe dokonca priebežne zverejňuje vlastný fotoblog z navštívených krajín.

Aktuálne turné ponúkne okrem silného hudobného zážitku aj vizuálne zaujímavý koncert. "Nosíme so sebou špeciálnu inštaláciu vytvorenú zo svetelných veží, ktorá vytvára podobnú intímnu atmosféru kdekoľvek prídeme hrať – ak je sála malá, naplníme ju, ak je veľká, zmenšíme ju. Chceme, aby sme si boli s publikom a hudbou tak blízko, ako sa len dá," vysvetľuje Fink. Okrem skladieb ako This Is The Thing, Perfect Darkness či Looking Too Closely budú mať priestor v setliste najmä nové skladby, v ktorých je viac rockovej dynamiky než na predošlých nahrávkach. Medzi také patria single Looking Too Closely, Shakespeare či Pilgrim. Práve k poslednej menovanej Fink včera odpremiéroval nový videoklip (réžia: Foley).


Biografia

Fink
už niekoľko rokov patrí medzi najväčšie hviezdy prestížneho britského vydavateľstva Ninja Tune. Debutoval v roku 2000 elektronickým downtempovým albumom Fresh Produce, ktorý s odstupom času pôsobí ako nahrávka úplne iného človeka. Svoj druhý album Biscuits for Breakfast priniesol až o šesť rokov neskôr, no za ten čas sa z dídžeja a producenta stal jeden z najzaujímavejších hudobníkov súčasnej nezávislej scény. Práve tento album bol jeho prelomovým, umelecké meno Fink sa rozšírilo na trio, ktoré pod Greenallovým vedením spoločne nahrávalo i koncertovalo. Dodnes pôsobí v nezmenenej zostave Fin Greenall (spev, gitara, produkcia), Guy Whittaker (basgitara) a Tim Thornton (bicie, gitara), no na turné pravdepodobnej uvidíme aj ďalších dvoch koncertných členov.

Vďaka svojmu nezameniteľnému štýlu, ktorý je intenzívne ovplyvnený bluesom a folkom, ale aj elektronickou hudbou a dubom, a s prejavom, ktorý má najväčšiu silu práve na koncertoch, si Fink získava čoraz viac fanúšikov. Aj medzi hudobníkmi, o čom svedčia spolupráce so zvučnými menami ako sú John Legend, Banks, Bonobo, Professor Green či Amy Winehouse, na ktorej posmrtnom albume je ich spoločná autorská skladba Half Time. Zaujímavý je aj jeho projekt s holandským Royal Concertgebouw Orchestra, ktorá vyústila do live albumu Fink Meets The Royal Concertgebouw Orchestra (2013). V súčasnosti Fink vydáva pod hlavičkou vlastného labelu R'COUP'D Records, ktorý je "vydavateľskou dcérou" Ninja Tune. V júli tohto roka vydal svoj aktuálny a doteraz najúspešnejší album  Hard Believer, ktorý zabodoval v mnohých európskych albumových hitparádach.

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Lístky na koncert, ktorý sa uskutoční 10. februára v Majestic Music Clube v Bratislave, sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol doplnený redakciou.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Fink