Do programu letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2012 pribudli ďalšie zaujímavé mená. Lahôdkou bude určite koncert francúzskeho multiinštrumentalistu Yanna Tiersena, fanúšikov súčasného jazzu zase poteší Portico Quartet. Novinkou v lineupe je aj alternatívne dievčenské trio Stealing Sheep.

Yann Tiersen je meno, ktoré mnohí poznajú najmä vďaka skvelým soundtrackom k filmom ako Amélia z Montmartru (2001) a Good Bye, Lenin! (2003), sám však nemá rád označenie "skladateľ". Francúzsky hudobník sa najlepšie cíti vo vodách rockovej avantgardy, na svojom konte má už sedem autorských albumov. Zatiaľ posledný s názvom Skyline vydal vlani a každým potvrdzuje, že je jedným z najoriginálnejších hudobníkov súčasnosti.

Pri živých vystúpeniach to platí o to viac, že používa veľké množstvo hudobných nástrojov - gitary, syntetizátory, sláčikové nástroje, ale aj menej bežné inštrumenty ako melodica, xylofón či akordeón, s ktorým nahral notoricky známe skladby z Amélie. A možno prinesie aj hračkárske klávesy a písací stroj, ktoré tiež počuť v niektorých jeho nahrávkach.

Yann Tiersen - Dark Stuff / Dust Lane (live - A Take Away Show, La Blogotheque, 2010)

Hudbu zoskupenia Portico Quartet opísal časopis Mojo ako "magickú kombináciu minimal music Steva Reicha, Radiohead a severskej melanchólie ECM". Post-jazzová štvorica využíva akustické nástroje, medzi ktorými vyčnievajú plechové bubny hang, a sviežo ich dopĺňa elektronikou. Presvedčiť sa o tom mohli v roku 2009 aj návštevníci bratislavského festivalu NouveauNu_FM.

Už debutový album Knee-deep in the North Sea vyhlásil Time Out za najlepší jazzový album roku 2007 a dokonca sa mu ušla aj nominácia na Mercury Prize. S nadšením bol prijatý aj druhý album Isla (2010), ten ostatný s eponymným názvom vyšiel len na konci januára, takže návštevníci Bažant Pohody sa môžu v lete tešiť aj na nové skladby tohto sviežeho a novátorského kvarteta.

Portico Quartet - Ruins (z nového albumu Portico Quartet, 2012)

"Liverpoolske dievčenské trio Stealing Sheep tvorí uhrančivé melódie, postavené na folkovom základe, no rozjatrené psychedelickými gitarami a hypnotickými beatmi. Becky, Emily a Lucy znejú raz ako folk, raz ako americký underground rokov osemdesiatych, no vždy zaujímavo, nápadito aj zábavne," opísal tvorbu ďalšej potvrdenej kapely PR manažér Pohody Mário Gešvantner.

Kapela, ktorej vlani vyšla debutová EPčka Noah and the Paper Moon, len pred pár dňami predstavila nádherný nový videoklip k piesni I Am The Rain. Takto ju nahrávali v slávnych Abbey Road Studios.

Stealing Sheep - Abbey Road Recording Session

Šestnásty ročník festivalu Bažant Pohoda sa uskutoční 5. až 7. júla na letisku v Trenčíne. Potvrdená je necelá polovica hudobného programu, lístkov taktiež ostáva menej ako polovica. "Posledné dva ročníky festivalu boli vypredané, veríme, že aj tohtoročný program bude pre návštevníkov silným lákadlom. V súčasnosti je predaných zhruba 12-tisíc vstupeniek, pričom kapacita podujatia zostáva obmedzená na 30-tisíc ľudí v areáli," hovorí Katka Tomášeková z agentúry Pohoda Festival. Vlani bolo v predaji niečo cez 20-tisíc vstupeniek, keďže do celkovej kapacity sa zarátavajú aj účinkujúci, organizátori, technici, ochranka, brigádnici, novinári a stánkari.

Na trenčianskom letisku tento rok zahrajú okrem iných Lou Reed, Kasabian, The Horrors, The Kooks, Elbow, Bat for Lashes, Aloe Blacc, Anna Calvi či Caribou. Na festivale každoročne vystúpi cez 100 účinkujúcich.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner z agentúry Pohoda Festival. Priebežne aktualizované novinky nájdete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

Foto: Pohodafestival.sk