Úvodný zápas slovenskej reprezentácie na zimnej olympiáde v Pchjongčchangu priniesol hokejovým fanúšikom po dlhšej dobe naozaj veľký dôvod na radosť. O to viac, že očakávania proti ruskému tímu neboli vysoké, keďže väčšinu tímu tvoria hráči českej a slovenskej ligy. Práve oni, a nielen tí, ktorí sa dostali do reprezentácie, majú novú oficiálnu hymnu.

Časy, keď pred každým veľkým hokejovým podujatím vzniklo niekoľko nových oficiálnych či neoficiálnych hymien, sú už dávno minulosťou. V posledných rokoch pribúdalo nových hokejových pesničiek čoraz menej, čo určite súviselo aj so slabšími výsledkami reprezentácie na ostatných piatich ročníkoch Majstrovstiev sveta. Nečakané stredajšie víťazstvo nad Olympijskými športovcami z Ruska však vyvolalo dávno nezažitú vlnu eufórie.

Dnešná tesná prehra s USA nadšenie trochu upokojila, no nič to nemení na tom, že na predstavenie novej hokejovej hymny nemôže byť vhodnejší čas. Aj keď ide o pesničku, ktorá s reprezentáciou na olympiáde priamo nesúvisí. Novinka s názvom Všetci za jedno lano totiž nie je oficiálnou hymnou národného tímu, ale skladbou, ktorá má upozorniť na pozitívne zmeny v rámci najvyššej slovenskej hokejovej súťaže - Tipsport ligy.

Spevákom a autorom piesne je líder hudobnej skupiny Iconito Kristián Dufinec, ktorému pri úprave pôvodne nehokejového textu asistoval riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner. Fanúšikovia si skladbu v tejto podobe budú môcť vypočuť prvýkrát naživo už v sobotu 17. februára vo fanzóne vedľa Zimného štadióna Ondreja Nepelu počas All Star Cupu v Bratislave. Viac info a lístky na unikátne exhibičné podujatie nájdete na Predpredaj.sk.


Lintner: Skladba oslavuje zjednotenie slovenského hokeja

"Už dlhší čas sme diskutovali s mnohými hudobníkmi o vytvorení novej hokejovej hymny. Raz som si vypočul pôvodnú skladbu (Spolu za jedno lano, pozn. red.) od skupiny Iconito, ktorá má zasiahla najmä v kontexte veľkých zmien v rámci slovenského hokeja. Následne sme s autorom Kristiánom Dufincom upravili text a výsledkom je pozitívna a burcujúca skladba, ktorú venujeme nielen priaznivcom Tipsport ligy, ale vôbec všetkým hokejovým fanúšikom na Slovensku," hovorí Richard Lintner.

"Skladba nie je viazaná priamo k All Star Cupu, ale je oficiálnou hymnou Tipsport ligy, ktorá tu doposiaľ nikdy nebola. Charakterizuje zjednotenie slovenského hokeja a snahu posúvať sa vpred. Na jej vzniku sa podieľalo dovedna pätnásť ľudí. Zaujímavosťou je, že na celý proces prípravy hymny produkčne dohliadal populárny spevák Igor Timko zo skupiny No Name," prezradil Lintner.

Môže mať športová hymna "intelektuálny" text?

Fanúšikovia, ktorí čakali typickú športovú hymnu, budú zrejme prekvapení. Viac než zápal a bojovnosť hráčov totiž odzrkadľuje zlepšujúcu sa situáciu v domácom hokeji po rokoch funkcionárskej beznádeje. Autori teda v odkaze skladby išli za hranice samotnej hry a vyhli sa prvoplánovému klišé o vytúžených góloch a ostražitej obrane, či jednoduchým popevkom.

Na druhej strane ju môžu fanúšikovia hokeja vnímať ako príliš "mäkkú" a bez energie, navyše s trochu kostrbatým textom, ktorý je viac na zamyslenie ako na povzbudzovanie. Je teda veľmi otázne, či bude fungovať na štadiónoch. Ak však išlo najmä o podanie optimistickej správy o budúcnosti slovenského hokeja, tak sa zámer podaril. Ostáva len veriť, že pozitívne zmeny v slovenskom hokeji budú pokračovať a že to ani na olympiáde neskončí jedným vydretým víťazstvom.

Mimochodom, Kristián Dufinec sa už prejavil ako šikovný skladateľ a interpret inej hymny - pre Miss folklór. Práve ona mu vlani urobila veľké meno a podľa štatistík Youtube je to najpopulárnejšia pieseň, ktorú spevák doteraz verejnosti predstavil. Má viac ako 1,3 milióna zhliadnutí.

Uvidíme, ako sa chytí jeho hokejová hymna, ospevovanie krásy slovenských dievčat mu predsa len sadlo o niečo viac. No rovnako ako v hokeji, tak aj v hudbe častokrát platí, že teória je jedna vec a to, čo prinesie život, iná. Možno sa fanúšikovia raz naučia spievať aj refrén (ne)hokejovej novinky... Aj keď skandovanie slov ako "Nech sa Slovač budí spokojná každé ráno" alebo "Nesklameme ľudskú dôveru" na hokejových zápasoch si len ťažko predstaviť.

Text piesne Všetci za jedno lano:

Konečne tu máme zmenu
i keď sme len na začiatku menu.
Hneď dvíha nám to všetkým náladu.
V skratke veci treba riešiť,
nech sa môžme často tešiť.
Odstráňme u nás každú závadu.

Skúsme spájať, stavať mosty,
nech sa nás nádej zhostí.
Teraz je tu náš čas slávy,
chcú to vidieť celé davy.

Refrén:
Tak ťahajme spolu za jedno lano!
Nech sa Slovač budí spokojná každé ráno.
Udržujme majestát, nech je hrdý tento štát,
aby nám vlajka mohla stále viať.
--

Hokej ten je u nás chleba,
všetci fandia tam, kde treba,
nesklameme ľudskú dôveru.
Lepšie časy náš svet víta,
sme ľud Štúra Ľudovíta.
Zmeňme sklamania na poveru.

Teraz poďme ďalej vpred,
vyššie, nech vie o nás svet.
Že niekde v EÚ národ povstal,
na bendžo tu každý dostal.

Refrén 2:
Tak ťahajme spolu za jedno lano!
Nech sa Slovač budí spokojná každé ráno.
Udržujme majestát, nech je hrdý tento štát,
aby nám vlajka mohla stále viať.

Aj keď nám budú podkopávať nohy,
na to majú predsa vlohy mnohí.
Nenechať sa odradiť, sľúbené zariadiť
a spoločne raz opäť zažiariť.

Tak ťahajme spolu za jedno lano!
Nech sa Slovač budí spokojná každé ráno.
Udržujme majestát, nech je hrdý tento štát,
aby nám vlajka mohla stále viať.


Vypočujte si pôvodnú, politicky ladenú skladbu skupiny Iconito z roku 2014, ktorú prerobili na hymnu Tipsport ligy:


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA)
Foto: Matúš Lago / SITA/Martin Havran (koláž Hudba.sk)