Členovia kapiel Deftones a Tool tento týždeň v rozhovoroch poskytli informácie o veľmi očakávaných albumoch. Tešiť sa môžete za 3, 2, 1...

Magnet týždňa

Chino Moreno, frontman Deftones, sa v rozhovore pre magazín Rolling Stone rozhovoril o novom albume. Kapela už má nahraté bicie a Chino sa k nim v štúdiu pridal, aby nahrávku dokončili. Dokopy majú pripravených 16 nových skladieb. Nástupca albumu Koi No Yokan (2012) by mal vyjsť na jeseň tohto roka a ja verím, že sa máme na čo tešiť. (pm)


Gitarista Tool, Adam Jones, pre Yahoo! Music potvrdil, že súdny proces, ktorý im bránil v nahrávaní nového albumu, je ukončený a kapela ho vyhrala. Zároveň povedal, že banda má hotovú celú jednu skladbu (teda aspoň jej inštrumentálnu zložku) a desať ďalších je v rôznych štádiách pripravenosti. Žeby sme sa teda predsa len dočkali? (pm)


Šrot týždňa

"Na šrot" ožratí Mick Thomson (gitarista Slipknot) a jeho mladší brat Andrew boli počas týždňa hospitalizovaní potom, čo sa pohádali a došlo aj na nože. Konkrétne Mick utrpel bodnú ranu na hlave. Frontman Slipknot neskôr fanúšikov upokojil a potvrdil, že Mickov stav je OK. Čo sa presne stalo, nie je veľmi jasné, pretože ani jeden z bratov Thomsonovcov zatiaľ neprehovoril. (pm)

Novinky

17. apríla vychádza nový album fínskej kapely Apocalyptica. Štyria sláčikoví virtuózi Vás chcú navnadiť novou zverejnenou skladbou Till Death Do Us Apart, ktorá je čisto inštrumentálna. (ak)


Na tomto odkaze môžete počúvať celý nový album nórskej avantgardnej formácie Dødheimsgard. Veľmi podivný mix všetkého možného dodáva kapele unikátny zvuk, ktorý je pre poslucháča výzvou. Pätica muzikantov novú fošnu vyprodukovala po ôsmich rokoch od vydania štvrtej štúdiovky Supervillain Outcast. Novinka A Umbra Omega vychádza práve dnes, 16. marca. (ak)

Existuje doom metalová formácia, ktorá sídli vo Francúzsku, v hudbe používa vlastný jazyk, je posadnutá prehláskami, jej názov evokuje sekundové lepidlo a rýmuje sa s Trololo. Áno, hádate správne, hovorím samozrejme o kapele Öxxö Xööx. Táto podivuhodnosť bude mať vonku nový album zvaný Nämïdäë a preto sa nám pripomína lyric videom k pesničke Äbÿm. Príjemne komplikovaná hudba je na videu sprevádzaná abstraktnými maľbami a anglickými titulkami, aby ste vedeli, o čom spievajú. (ak)


Hviezdni Nightwish, ktorí sa s novým albumom chystajú navštíviť aj Banskú Bystricu, zverejnili ďalšiu skladbu. Pieseň Shudder Before the Beautiful bude celý album otvárať a je inšpirovaná "dlhým pozorovaním Mliečnej cesty v chladné, zimné večery či pohľadom na fotku našej planéty Zem, obstaranú sondou Voyager 1, kde vyzerá ako malá modrá bodka v čiernom nekonečnom vesmíre". Tak sa o skladbe vyjadril Tuomas Holopainen. Je to poet. Skladbu počúvajte na stránke fínskych novín Helsingin Sanomat. (ak)

Coal Chamber zverejnili titulnú skladbu z albumu Rivals. Po minulotýždňovom songu I.O.U. Nothing je to už druhá vec z albumu, ktorý vyjde v polovici mája. Zatiaľ to znie dobre, uvidíme, ako to bude pokračovať. (pm)

AC/DC majú vonku nový album a na Youtube žiari nový videoklip k pesničke Rock the Blues Away. Živý klip obsahuje zábery z vystúpenia Austrálčanov v Los Angeles krátko po Grammy Awards a k tomu zopár zákulisných šotov. (ak)


Konečne! Konečne je tu pevný dátum, kedy svetlo sveta uzrie nové (no... nové – donahrávané bolo pred vyše rokom!) CD nórskych true blackerov Gorgoroth. Bude to 8. júna 2015, vydavateľom je firma Soulseller Records. Ako je dlhodobo známe, nahrávka ponesie názov Instinctus Bestialis, bude obsahovať 8 skladieb a okrem Infernusa ju nahrali Bøddel (Frank Watkins), Thomas Asklund a mikrofónu sa chopil Srb Atterigner. (ip)


Frontman KISS, Paul Stanley, navštívil v nemocnici v Los Angeles jednu štvorročnú Kanaďanku, ktorá podstúpila operáciu ucha. Išlo o chirurgické odstránenie genetickej deformácie zvanej mikrotia. Pri tomto postihnutí ide o nevyvinutie vonkajšieho ucha, prípadne v kombinácii s nevytvorením zvukovodu. Touto deformáciou (úroveň 3) trpí od narodenia aj hudobník - preto tá návšteva v rámci charity. Stanley, aj keď v minulosti podstúpil operáciu, no skôr kozmetickú, je teda od narodenia nepočujúci na pravé ucho. No vidíte... a kam to až dotiahol - v hudobnom priemysle, kde zvuk a uši sú základ. (ip)

Apropos, KISS – obaja zakladajúci členovia sa vekom blížia k 65-ke (zvyšní dvaja majú okolo 55), no pokoja si nedoprajú. Po minuloročnom americkom turné majú už za sebou japonské a v apríli za 16 dní absolvujú ďalších 10 koncertov v Latinskej Amerike. Následne koncom mája až do konca júna budú v Európe (kde sa Slovensku zas úspešne vyhnú, ale Praha a susedné Rakúsko v šnúre zastúpené sú). No a v októbri zadunia Austráliou na šiestich štáciách. Do kompletnej kolekcie tak ešte zostáva Afrika a Antarktída. (ip)


Haluz týždňa

Varg Vikernes sa po vraždení a vypaľovaní kostolov (OK, ešte spravil aj nejakú tú hudbu) vrhol na novú kariérnu cestu. V najnovšom videu poskytuje rady v oblasti lásky. Jeho názov hovorí za všetko – Kľúč k srdciam dobrých žien... (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: facebook.com/deftones

Súvisiaci interpreti: Deftones, Tool