Širokou verejnosťou najžiadanejší a najznámejší slovenský huslista Filip Jančík (31) má čerstvo za sebou sériu úspešných koncertov v Českej republike. Tamojšie publikum potešil tento rok už dvakrát, keď od februára do polovice mája odohral počas dvoch koncertných šnúr v deviatich mestách dovedna štrnásť vystúpení.

Filip Jančík pravidelne dokazuje, že populárna a orchestrálna hudba dokážu nájsť spoločný prienik, čomu zodpovedá aj jeho pestrý koncertný repertoár. Je známy predovšetkým unikátnym prevedením filmovej hudby, inšpirujú ho najmä veľkí hollywoodski skladatelia ako Hans Zimmer a John Williams a skladby z legendárnych snímok Počiatok, Jurský Park, Piráti z Karibiku či Gladiator.

Počas českého turné predstavil divákom aj soundtracky z filmov James Bond, Harry Potter či najznámejšie rozprávkové a seriálové zvučky, ako sú Tom a Jerry, Gumkáči a Káčerovo. A aké skladby zarezonovali medzi divákmi najviac? "Určite slovenské Čerešne, Vltava od Bedřicha Smetanu či klasicky Piráti z Karibiku a Gladiátor," odpovedá bez zaváhania.

Filip Jančík, SONO Centrum, Brno, 2024 Zdroj: archív hudobníka

Záujem ho prekvapil

Hoci má úspešný hudobník napriek mladému veku množstvo skúseností a roky koncertovania na Slovensku aj v zahraničí, pred začiatkom svojho prvého českého turné cítil veľký rešpekt: "Bol to pre mňa predsa len tak trochu krok do neznáma. Nová krajina, nové výzvy. Jediné, čo sme nemuseli riešiť, je rečová bariéra. Moje skromné očakávania však výrazne prekonal výsledok. Mnoho koncertov bolo vypredaných dvakrát, dokonca trikrát. Najviac ma ale potešilo vypredané pražské Rudolfinum – domov Českej filharmónie s viac než tisíckou návštevníkov. Ľudia reagovali na každú otázku, vtip, otvorene prejavovali emócie," teší sa pri spomienke na uplynulé týždne.

Atmosféru koncertu v historickej novorenesančnej sále Rudolfinum a reakcie divákov, ktorí Filipa Jančíka videli naživo prvýkrát, zachytáva krátky videozostrih.

Vráti sa v zime

Do Českej republiky sa populárny huslista plánuje vrátiť so svojou Vianočnou šou. Dopyt po lístkoch zaznamenáva už teraz, hoci je stále iba jar. Filip pritom netají, že Slovensko je pre umelca, ktorý sa chce ďalej rozvíjať a zväčšovať vlastné publikum, veľmi malým trhom. Už len rozšírenie aktivít na český trh je výrazným posunom vpred. Jednak kvôli dvakrát väčšiemu počtu obyvateľov, ale najmä vzhľadom na rozvinutejšiu a bohatšiu infraštruktúru samotnej hudobnej scény s množstvom priestorov pre koncerty.

Česko tak ponúka oproti Slovensku oveľa väčší počet koncertných príležitostí – No Name či Horkýže Slíže by vedeli rozprávať. Po prvých odohratých koncertoch sa zdá, že aj Filip Jančík má nabehnuté na to, aby sa stal na českom trhu pravidelne sa vracajúcou stálicou a umelcom, ktorý bude u našich západných susedov vypredávať stále väčšie priestory.

"České publikum ma prijalo nad rámec mojich očakávaní. Ich vrúcnosť a nadšenie môžem prirovnať k fanúšikom na Slovensku po desiatich rokoch aktívneho koncertovania. Taký vzťah s fanúšikom si nevytvoríte za hodinu, dve. No tu sa to stalo. Česi si ma obľúbili a ja ich tiež. Nadšení fanúšikovia by ma najradšej videli v O2 aréne," priznáva s úsmevom Filip Jančík.

Neprezradil, či má aj sám až takéto ambície. No už v minulosti sa fanúšikov, ktorí prišli na jeho turné, na sociálnych sieťach pýtal, či by boli ochotní za ním cestovať do Bratislavy či Prahy, takže dlhodobá vízia veľkého halového koncertu na štýl svetových hviezd tam určite je. A pre hudobníka, ktorý už v takom mladom veku koncertoval v prestížnych sálach v Spojených štátoch amerických, Rusku, Fínsku, Švédsku alebo Singapure, nemusí byť ani vystúpenie v jednej z najväčších hokejových arén v Európe nedosiahnuteľnou métou.

Filip Jančík, Rudolfinum, Praha, 2024 Zdroj: archív hudobníka

Nezabúda ani na priaznivcov na Slovensku

Popri množstve pracovných aktivít a koncertov v zahraničí Filip intenzívne myslí aj na slovenských fanúšikov. Okrem vianočných koncertov, ktoré patria k najobľúbenejším podujatiam v predvianočnom období a ani tento rok s nimi nevynechá viaceré slovenské mestá, by rád opäť zorganizoval letný open-air koncert.

Naposledy sa tak stalo v auguste 2022, kedy prekvapil špeciálnou Šou na Dunaji s 36-členným orchestrom na pontóne na Dunaji. Samotné prípravy trvali desať mesiacov a podieľalo sa na nich viac ako 250 ľudí. Z brehu pri nákupnom centre Eurovea vtedy koncert sledovalo približne desaťtisíc ľudí a získal si ňou množstvo nových fanúšikov. Celú scénu uprostred Dunaja mu priviezol najväčší remorkér na Slovensku a koncertnú atmosféru umocňovali svetelné efekty, vizualizácie či plamene šľahajúce do výšky pätnásť metrov.

Koncert bol vtedy zadarmo, no ďalší pripravovaný projekt podobného typu si už môže dovoliť aj so vstupným. "Pokiaľ takýto zážitok nechcete premeškať, mali by sledovať môj Facebook a Instagram, kde pravidelne zverejňujem najnovšie informácie. Koncerty sa zvyknú rýchlo vypredať," hovorí Jančík, no podrobnosti o svojich plánoch zatiaľ neprezradil. Ani to, či letný open-air koncert plánuje na tento rok alebo až na ten ďalší.

Filip Jančík, Rudolfinum, Praha, 2024 Zdroj: archív hudobníka

Nepotrebuje poľaviť

Kvôli vysokému pracovnému nasadeniu hudobník často čelí otázkam, či si neplánuje dať pauzu na načerpanie nových síl. Na to má ale jasnú odpoveď: "Napĺňa ma prinášať ľudom radosť. Dodáva mi to neskutočnú energiu tvoriť ďalej. Pre mňa je to, čo robím, poslanie. Nevnímam to ako prácu. Akonáhle začnem rozprávať o koncertoch, rozžiaria sa mi oči. Verte mi, mám ešte množstvo nápadov, ktoré chcem zrealizovať. No budem ich fanúšikom odkrývať postupne," dodáva.

S podobným entuziazmom, silným presvedčením a vierou v to, čo robí, sa v apríli predstavil aj na hudobnej konferencii festivalu SHARPE, kde bol netradične v úlohe rečníka. O svoje skúsenosti sa tam podelil v diskusnom paneli o marketingu a cieľových skupinách, ktorú zastrešovala ticketingová spoločnosť Predpredaj.sk. O tom, že svoju cieľovku po viac než desiatich rokoch na scéne pozná naozaj dokonale, a že "umenie predať sa" ovláda rovnako dobre ako hru na svoj hudobný nástroj, najlepšie svedčia práve jeho vypredané koncerty.

Autorka: Danka Šoporová