Pred pár rokmi si podmanili svet netradičným spojením elektroniky a tradičnej hudby z Ukrajiny. Potom prišla vojna, ktorá zmarila všetky ich sny a nádeje, a uvrhla ukrajinský národ do ťažkej každodennej reality. No pokiaľ sú stále napojení na dedičstvo svojich predkov, má pre nich stále význam tvoriť a hrať.

Elektro-folklórna skupina Onuka s touto nádejou absolvovala európske turné, v rámci ktorého už navštívila také mestá ako mestá ako Paríž, Brusel či Berlín, a už túto nedeľu, 19. mája ho zakončí v Bratislave v Majestic Music Clube (MMC). Lístky na koncert sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Onuka znamená po ukrajinsky vnučka a v tomto slovíčku možno vybadať celý príbeh okolo tejto fascinujúcej kapely. Týmto pomenovaním sa speváčka, multiinštrumentalistka, skladateľka Nata Žyžčenko vrátila k svojmu starému otcovi, ktorý bol výrobcom a zberateľom ľudových hudobných nástrojov. S elektronickým producentom a režisérom Jevhen Filatov prepojili v spoločnej vízii minulosť so súčasnosťou.

Po začatí vojny bola ruská agresia namierená aj na bohaté kultúrne dedičstvo Ukrajincov. Hudba na ich území mala odjakživa veľmi významné postavenie a najmä tá ľudová. To začalo v posledných dvoch rokoch miznúť a na stratených územiach je ukrajinská kultúra potláčaná a systematicky ničená. Hudobníci z Onuky sa tak rozhodli, že ju opäť prinesú do sveta a to nielen medzi svojich krajanov.

najnovšom dokumente zverejnenom na Youtube kanáli skupiny sa Nata rozhovorila o hudobnom dedičstve svojich predkov. Živnou pôdou pre udržiavanie tradícií bol dom jej starého otca Oleksandra Shlionchykina, kde počas jeho života vzniklo viac ako tisíc nástrojov. Zostali po ňom skicy, nákresy a návody vo vzácnych muzikologických knihách, ktoré sa podarilo preniesť do zvukového štúdia a spracovať v modernom zvuku.

Hoci na Ukrajine už nie je taká veľká fabrika, ako tá, v ktorej pracoval Natyn starý otec, Nata túži, aby tam vzniklo miesto, ktoré bude vyrábať tradičné ľudové nástroje: "Naša kultúra existuje, pokiaľ naše tradičné hudobné nástroje aj naďalej znejú. Vzhľadom k skutočnostiam, ktorým teraz ľud čelí ukrajinský ľud, prichádzame naspäť k svojim koreňom a sme pripravení absorbovať tieto poznatky – naše fascinujúce dedičstvo. Ako to však urobiť, keď nemáme tie nástroje a potrebné zdroje, ktoré chýbajú takmer všade?" pýta sa hudobníčka.

Preto sa rozhodli znovu rozozvučať inštrumenty ako bandura, cymbal, bugai či kobza za sprievodu kapely a elektronických beatov techna, deep-housu či synthpopu. S týmto odhodlaním sa Onuka vydala na európske turné, ktoré je venované štvrtému štúdiovému albumu Room. Po Paríži, Berlíne, Prahe, Bruseli či Varšave príde skupina v nedeľu 19. mája aj do bratislavského MMCčka. Predstaví sa v rámci koncertnej série Danube Music Day.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)