Jedna z najoriginálnejších a na Slovensku najpopulárnejších českých kapiel včera vydala svoj dlho očakávaný štvrtý album. Spolu s jeho vydaním Midi Lidi zverejnili aj nový videoklip k piesni Prosím, kam?, v ktorom sa plavia loďkou po Vltave a k podobným aktivitám vyzývajú aj svojich fanúšikov.

Za nápadom nového videoklipu stál frontman Petr Marek, ktorý si po minuloročnom prepracovaní urobil čas na život aj na 50 dní kúpania. Videoklip nakrútila Johana Novotná, ktorá sa postarala aj o nové oficiálne fotografie kapely. "Naša optimistická platňa na 'koupák' s výnimkou dvoch pesničiek v textoch pojednáva o prepracovaných hrdinoch, ktorí si povedia, že na to už kaslú, urobia si čas na život a začnú žiť. Mne samotnému sa najlepšie odpočíva práve pri vode," hovorí Petr.


Midi Lidi sa s vydaním štvrtého albumu Give Masterpiece A Chance! neponáhľali. Deadline na jeho vydanie si dali až v momente, keď bol takmer hotový. Na tvorbe nových pesničiek sa spoločne podieľali všetci členovia kapely, teda Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar i Markéta Lisá. "Sranda je, že pôvodný koncept bol natočiť introvertný elektronický album s minimom spevu. A vznikol presný opak," hovorí Holoubek. "Najväčšie prekvapenie bolo, keď sme až po dokončení celej platne zistili, že na nej nie sú vôbec žiadne refrény! A pritom je plná hitov," dodáva Kelar.

V čom je ešte album iný ako ich predošlá tvorba? "Na novinke omnoho viac hráme na živé nástroje a oveľa menej 'čudlíkujeme'. Tak uvidíme, pre koho je to zmena k lepšiemu, či pre nás alebo pre publikum. A na živé koncerty nám pribudla VJka Katla a.k.a. DVDJ Ananas," dodáva Petr Marek. Svoj prvý koncert po niekoľkomesačnej pauze formácia odohrá už v sobotu 18. júna na moravskom festivale Mišmaš párty a chystajú sa aj na ďalšie festivaly, medzi nimi aj trenčianska Pohoda a piešťanský Grape. Ďalšie koncerty na Slovensku kapela odohrá v rámci jesenného turné, rozpis nájdete na konci článku.

Album oficiálne vyšiel v stredu 15. júna pod hlavičkou Bumbum Satori a v spolupráci s vydavateľstvom X Production. Kapela ho zverejnila celý na vypočutie zdarma na Soundcloude, zakúpiť sa dá na CD a na dvojvinyle s bonusovými skladbami Sraz kjůristů a Masterpiece. Hosťami na nahrávke sú Roman Holý (J.A.R., Monkey Business), Mardoša (Tata Bojs), detská kapela Kaťka a Baťka, grafička a VJka Magdalena Hrubá, youtuberi Anežka a Jiřík a dievčenská skupina Pro Foro Interno. Mix a mastering mal opäť na starosti Ondřej Ježek.



Koncerty Midi Lidi na Slovensku:

9. 7. - Trenčín, Pohoda festival

13. 8. - Piešťany, Grape festival 

2. 11. - Bratislava, Fuga
3. 11. - Košice, Tabačka
4. 11. - Martin, Mestská scéna
5. 11. - Trenčín, Lúč
10. 11. - Žilina, Stanica
12. 11. - Skalica, Orlovna
17. 11. - Trnava, Art klub
18. 11. - Prešov, Wave
19. 11. - Banská Bystrica, Urban Spot

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér kapely Zdeněk Neusar. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.midilidi.com a www.facebook.com/midi.lidi.

Foto: Johana Novotná

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi