Americká rocková kapela Queens Of The Stone Age (QOTSA) vydá 25. augusta očakávaný siedmy album. Hudobníci tento týždeň fanúšikov prekvapili videom, v ktorom sa zahrali na drsnú partičku, ktorá pri detektore lži popiera všetky doposiaľ nezverejnené fakty o novej štúdiovke, medzi nimi aj prekvapujúce meno producenta.

Je ním Mark Ronson, s ktorým už spolupracovali napríklad aj Amy Winehouse, Lady Gaga, Adele, Paul McCartney, Duran Duran či Foreigner. V spomínanom videu sa členovia Queens Of The Stone Age najskôr tvária, že nevedia, o koho ide. "Prečo by sme to robili?" pýta sa Josh Homme. Ešte predtým poprel, že názov albumu je Villains (Darebáci), no detektor lži kapelu zo všetkých klamstiev usvedčil.

Vo videu, na konci ktorého Josh na otázku, či rád tancuje, odpovedá kladne, zaznie aj úryvok doposiaľ nezverejnenej piesne Feel Don't Me. Už z nej je jasné, že nový album prinesie dávku priamočiarejšieho tanečného rock'n'rollu, v ktorom však nechýba ani povestná špina.


Josh Homme: Nie je to o darebákoch v politike

"Najdôležitejší aspekt tvorby tejto nahrávky bolo redefinovanie nášho zvuku (...) Ak neviete spraviť skvelý prvý album, mali by ste prestať - ale ak spravíte skvelý album a robíte ďalšie a váš zvuk sa nevyvíja, stanete sa paródiou toho pôvodného zvuku," povedal o novinke Homme. Ako dodal, názov albumu neodkazuje konkrétne na darebákov, ktorí vládnu svetu.

"Názov Villains nie je politickým stanoviskom. Nemá to nič spoločné s Trumpom alebo inými týmito sračkami. Je to jednoducho slovo, ktoré vyzerá fantasticky a zároveň komentár k trom verziám každej situácie - moja, tvoja a to, čo sa naozaj stalo... Každý potrebuje niekoho alebo niečo, čo bude preklínať - svojho darebáka - a vždy to tak bolo. Nedá sa to ovládnuť. Jediné, čo môžete mať naozaj pod kontrolou, je to, kedy sa uvoľníte," opísal hlavnú ideu albumu hudobník, ktorý je známy aj z kapiel Kyuss a Eagles of Death Metal a spolupracoval aj na minuloročnom albume Post Pop Depression Iggyho Popa.

Potvrdením nového smerovania Queens Of The Stone Age je aj singel The Way You Used To Do, ktorý je podľa frontmana o sexe. Skupina ho zverejnila vo štvrtok spolu s dátumom vydania štúdiovky, tracklistom a termínmi svojho turné. Do kalendárov si zapíšte 5. november, kedy sa kapela predstaví vo viedenskej Stadthalle.


Spojila ich Lady Gaga a Uptown Funk

Homme včera v rozhovore so Zaneom Loweom z rádia Beats 1 prezradil, že s Markom Ronsonom sa dali dohromady vďaka spolupráci so speváčkou Lady Gaga. Rocker nahral gitaru v skladbe Perfect Illusion, ktorá bola pilotným singlom jej minuloročného albumu Joanne. "Predtým som ho párkrát stretol, no za menej ako hodinu práce na hudbe pre Lady Gagu som zistil, že máme rovnaký slovník. Keď hovoril o veciach, ktoré sú preňho dôležité, uvedomil som si, že sme na jednej vlne, čo sa týka záujmov, fascinácie a eufórie z tvorby," prezradil hudobník, ktorý tiež priznal, že k jeho rozhodnutiu spolupracovať s Ronsonom prispel aj megahit Uptown Funk. Opísal ho slovami, ktoré nepotrebujú preklad: "fucking great".

Spolupráca s uznávaným popovým producentom, ktorý je však známy svojím eklektickým štýlom, je pre mnohých fanúšikov veľkým prekvapením. Samotný Mark Ronson však už roky patrí medzi fanúšikov skupiny. Za zmienku stojí jeho skvelá coververzia piesne I Sat By The Ocean, ktorú teraz objavujú mnohí fanúšikovia QOTSA.

"Sú a vždy boli mojou obľúbenou rock'n'rollovou kapelou, od momentu, kedy som si v lete roku 2000 kúpil Rated R (druhý album QOTSA, pozn. red.). Takže pre mňa bolo naozaj surreálne, že ma privítali vo svojom tajnom pirátskom klane - alebo jacuzzi, ako to nazýva Josh. Vedel som však, že len moje super-fanúšikovstvo ma v jacuzzi neudrží. Počas nahrávania albumu boli momenty, počas ktorých som si bol vedomý, že sledujem svojich hudobných hrdinov, ako vytvárajú niečo, čo bude určite patriť medzi moje obľúbené momenty na akomkoľvek ich albume. A byť toho súčasťou bolo ako byť vo sne - veľmi drsnom, temnom, nádhernom sne," vyznal sa zo svojich pocitov Ronson.


Tracklist albumu Villains:

1. Feet Don’t Fail Me
2. The Way You Used To Do
3. Domesticated Animals
4. Fortress
5. Head Like A Haunted House
6. Un-Reborn Again
7. Hideaway
8. The Evil Has Landed
9. Villains Of Circumstance

Queens Of The Stone Age sa sformovali v roku 1996 po tom, ako sa rozpadla kapela Kyuss speváka a gitaristu Josha Hommeho. Ich debutovým albumom je eponymná nahrávka, ktorá vyšla v roku 1998. Po nej nasledovali štúdiovky Rated R (2000), Songs For The Deaf (2002), Lullabies To Paralyze (2005), Era Vulgaris (2007) a ...Like Clockwork (2013). Medzi najznámejšie skladby skupiny patria piesne ako No One Knows, Go With The Flow, Little Sister alebo Sick, Sick, Sick. V kapele, ktorá od svojho vzniku prešla viacerými personálnymi zmenami, pôsobia aj Troy Van Leeuwen, Michael Shuman, Dean Fertita a Jon Theodore.

Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA, Nme.com)
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Queens of the Stone Age