Britská herečka a speváčka Jane Birkin, ktorá sa preslávila vo svojom adoptovanom domove Francúzsku, zomrela v nedeľu vo veku 76 rokov. Správy francúzskych médií potvrdilo ministerstvo kultúry v Paríži, informuje TASR podľa agentúr AP, DPA a AFP.

Hviezda narodená v Londýne bola známa svojím módnym štýlom a hudobným a romantickým vzťahom s francúzskym spevákom Sergeom Gainsbourgom. K ich spoločným piesňam patril vášnivý duet Je t'aime moi non plus (1969), ktorého vysielanie pre výrazne sexuálny náboj zakázali vo viacerých krajinách, v Británii sa však napriek cudziemu jazyku dostal na vrchol hudobného rebríčka.

Jane Birkin po odvážnych projektoch s Gainsbourgom pokračovala v úspešnej sólovej kariére. Vydala viacero albumov a objavila sa vo filmoch ako Zväčšenina, Smrť na Níle či Zlo pod slnkom.

Počas kariéry sa zapájala do rôznych humanitárnych projektov, spolupracovala s organizáciou Amnesty International či Detským fondom OSN (UNICEF). Vo Francúzsku ju vyzdvihovali aj za politický aktivizmus. V roku 2022 sa pridala k ďalším herečkám a speváčkam, ktoré si odstrihli pramene svojich vlasov na podporu protestujúcich v Iráne.

Francúzske ministerstvo kultúry ju označilo za "nadčasovú frankofónnu ikonu". Francúzske médiá Libération a BFM TV uviedli, že umelkyňu našli bez známok života v jej dome v Paríži. Noviny Le Figaro priblížili, že v posledných rokoch mala zdravotné problémy, ktoré jej bránili vystupovať, a na verejnosti sa objavovala len zriedka.

Pred piatimi rokmi však ešte koncertovala a zavítala aj do Bratislavy. Dňa 15. apríla 2018 vystúpila s orchestrom v už neexistujúcom Istropolise, koncert vtedy venovala pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí boli zavraždení necelé dva mesiace predtým.

"Jane Birkin, najparížskejšia z Angličanov, nás opustila," napísala starostka Paríža Anne Hidalgo. "Nikdy nezabudneme na jej piesne, jej smiech a jedinečný prízvuk, ktorý nás stále sprevádzal."

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ju vyzdvihol ako "úplnú umelkyňu" a ikonu. "Pretože stelesňovala slobodu, pretože spievala tie najkrajšie slová v našom jazyku, Jane Birkin bola francúzskou ikonou," uviedol Macron na sociálnej sieti.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Jane Birkin