Po viac než desaťročnej pauze, počas ktorej sa venovala najmä vedeckej práci, gastronomickému blogu a rodine, sa talentovaná speváčka a hudobníčka Emília Gondorová vracia na hudobnú scénu. Pod svojou dávnou prezývkou emko vydáva singel Nevídaný špás.

Emília Gondorová pôsobila v kapele Dope Aviators, ktorá bola aktívna najmä koncom nultej dekády (album Product, 2007 a EP Another Stupid Song, 2009). Po jej rozpade sa z hudobnej scény vytratila, no po viac než desiatich rokoch sa vracia so sólovým projektom emko, pretože ako vraví: "Zostalo mi príliš veľa krásnych skladieb v šuflíku a pocit, že ich odtiaľ musím vybrať, bol neodbytný. Okrem toho, stále sa mi v hlave objavujú ďalšie." 

Na tvorbe skladby Nevídaný špás sa podieľali vynikajúci hudobníci z celého sveta, ktorých emko oslovila v rámci svojho návratu na hudobnú scénu. Primárnym spolupracovníkom je Timo Alatalo z Fínska. "Nahrávali sme uňho v domácom štúdiu. Vonku snežilo, vo vedľajšej izbe sa hrali naše deti a jeho žena Elsi pripravovala nedeľný obed," spomína emko na atmosféru pri tvorbe piesne. Výrazným príspevkom v singli sú husle, na ktoré zahrala Barbara Barros, živé bicie pridal Matúš Homola a skladbu zmastroval legendárny Robert Poss.

Spolupráca s týmito talentovanými hudobníkmi prispela k vytvoreniu unikátneho zvuku, ktorý reflektuje Emíliinu lásku k hudbe. V skladbe po celý čas cítime shoegaze a electro dream pop. "Nevídaný špás pre mňa znamená poctu starým časom," hovorí Emília a dodáva: "Cítiť v nej letný vánok a pohodu. Predstavme si napríklad, keď cestujeme s kamarátmi na výlet - všetci si užívame letnú náladu a je nám fajn. Starosti aspoň na chvíľu odplávajú. Tento pocit som chcela zachytiť a preniesť do hudby. Dúfam, že sa mi to podarilo."

Emília Gondorová je známa nielen ako umelkyňa, ale aj ako vedkyňa a foodblogerka. Počas svojho pôsobenia vo Fínsku sa venovala výskumu mtDNA mutácií, čo podčiarkuje jej interdisciplinárny talent a schopnosť prepájať rôzne oblasti. Z laboratória sa prepla do kuchyne a jej web bonvivani.sk je jedným z najúspešnejších foodblogov na Slovensku.

Priaznivci kvalitnej slovenskej hudby sa po singli Nevídaný špás môžu tešiť aj na ďalšie skladby, ktoré emko plánuje oprášiť a oživiť. "Bez hudby by som nebola, je to môj únik, nutnosť. Moja podstata, ktorú sa snažím len počúvať, pretože viem, že takto to má byť," dodáva.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Emília Gondorová. Správu sme upravili a doplnili.