V rámci svojho prebiehajúceho turné Rough and Rowdy days na začiatku októbra v Prahe vystúpi legendárny americký pesničkár Bob Dylan. Stane sa tak len dva mesiace pred americkou premiérou jemu venovanému životopisnému filmu, v ktorom hrá hlavnú úlohu Timotheé Chalamet.

Osemdesiatročný držiteľ Nobelovej ceny za literatúru v Česku odohrá rovno 3 koncerty - 4., 5. a 6. októbra, a to v menšej hale O2 Universum s komornejšou atmosférou. Menšej aspoň v porovnaní s vedľajšou O2 Arénou. 

Shakespeare svojej generácie, ako ho prezývajú titulky niektorých renomovaných magazínov, prinesie kompaktný prierez tvorbou od prvotín zo 60. rokov až po piesne zo zatiaľ posledného albumu Shadow Kingdom z minulého roka. V rámci sprievodnej kapely ho doplní gitarista Doug Lancio, basák Tony Garnier, bubeník Jim Keltner a gitarista Bob Britt. Predpokladáme tiež mimoriadnu koncertnú formu, Dylan koncertuje od 80. rokov natoľko aktívne, že sa jeho turné začalo prezývať "nekonečné".

Ikona folku

Dylan sa stal nielen v Československu absolútnou ikonou predovšetkým v období medzi 60. a 90. rokmi, kedy ho opakovane oslavovali publicisti kultového socialistického hudobného časopisu Melodie. V dobe tvrdej normalizácie sa stal so svojou neodmysliteľnou akustickou gitarou a ústnou harmonikou poslom správ o slobode a demokracii, ktoré dokázal s remeselnou zručnosťou pretaviť do funkčných romantických veršov. V susednom Česku sa ním inšpirovali desiatky dnes už notoricky známych folkových muzikantov, za zmienku stojí vtedajšie združenie pesničkárov s názvom Šafrán, kam patrí napríklad Zuzana Homolová, Vladimír Merta či Jaroslav Hutka. 

Že fenomén Boba Dylana fascinuje aj dnes dokazuje stále prebiehajúca životopisná filmová produkcia A Complete Unknwon režiséra Jamesa Mangolda. Tá mapuje začiatky 19-ročného Dylana v období jeho príchodu do New Yorku, ale napríklad aj prevratný moment, kedy v rámci vystúpenia na Rhode Islande vymenil akustickú gitaru za elektrickú, čo bolo na vtedajšie pesničkárske normy veľmi nevídané. Film má v USA premiéru 25. decembra. 

Bob Dylan vystúpi v pražskom O2 Universe v dňoch 4., 5. a 6. októbra.

Autor: Matej Kráľ