Írska speváčka a skladateľka Enya vydá v novembri nový album. Platňa s názvom Dark Sky Island sa na pultoch predajní objaví 20. novembra. Interpretka skladieb May It Be či Only Time tak preruší sedemročné ticho.

Na novinke sa podieľal producent a zvukový inžinier Nicky Ryan a textárka Roma Ryan, s ktorými Enya dlhodobo spolupracuje a tvorí fungujúci tím. Album obsahuje 11 skladieb.

Zoznam skladieb:

1. The Humming
2. So I Could Find My Way
3. Even in the Shadows
4. The Forge of the Angels
5. Echoes in Rain
6. I Could Never Say Goodbye
7. Dark Sky Island
8. Sancta Maria
9. Astra et Luna
10. The Loxian Gates
11. Diamonds on the Water


Enya patrí k najúspešnejším speváčkam hudobnej histórie. Predala vyše 75 miliónov nahrávok, získala za ne štyri ceny Grammy a šesť World Music Awards. Bola nominovaná na Oscara aj Zlatý glóbus. Celosvetový ohlas jej priniesol album Watermark (1988), ktorý obsahuje hit Orinoco Flow. Práve táto pieseň bola pre Enyu vstupnou bránou do sveta hviezd. Prvé Grammy získala o tri roky neskôr za album Shepherd Moons, ktorý je zároveň jej komerčne najúspešnejším titulom. V americkom prehľade Billboard 200 vydržal 238 týždňov.


Zvukomalebná 
hudba speváčky a skladateľky sa často dostala do filmu, či už to bola snímka Hračky s Robinom Williamsom, romantická fantasy komédia Príbeh z Los Angeles alebo romantická dráma Rona Howarda Navždy a ďaleko. V roku 2001 sa skladba May It Be objavila vo filme Pán prsteňov. Zaujímavosťou je, že Enya dostala ponuku zložiť aj hudbu k filmu Titanic režiséra Jamesa Camerona, ale ju odmietla. Zatiaľ posledný album And Winter Came vydala v roku 2008.

Zdroj: TASR (Renáta Tomášová z Warner Music)
Foto:  Warner Music

Súvisiaci interpreti: Enya