Talianskeho speváka Andrea Bocelliho bude na blížiacom sa koncerte v Bratislave sprevádzať Český národný symfonický orchester, ktorý vďaka svojej všestrannosti patrí medzi najvyťaženejšie veľké hudobné telesá v Európe. Dirigentskú paličku si 19. novembra do ruky vezme dynamický taliansky dirigent Marcello Rota.

Český národný symfonický orchester (ČNSO) funguje od roku 1993, založil ho trubkár Jan Hasenöhrl spoločne s legendárnym dirigentom Zdenkom Košlerom. V rokoch 1996 až 2006 orchester viedol Američan Paul Freeman a od roku 2007 je šéfdirigentom orchestra Libor Pešek. Od svojho vzniku sa ČNSO stal jedným z najžiadanejších európskych orchestrov. Okrem širokého spektra klasickej hudby vie ponúknuť poslucháčom aj jazzovú, filmovú alebo muzikálovú hudbu, a tak sa teší doma, ale aj v zahraničí veľkému záujmu.

Taliansky dirigent Marcello Rota je od roku 2004 hlavným hosťujúcim dirigentom pre Český národný symfonický orchester. Je považovaný za jedného z najlepších súčasných talianskych dirigentov. Hosťoval na najvýznamnejších operných doskách v Mníchove, Hamburgu, Londýne, Amsterdame, Bruseli, Geneve, Ríme, Neapole a mnohých iných.


Andrea Bocelli má za sebou neuveriteľný rad úspechov, jeho album Romanza (1997) sa stal najpredávanejším albumom talianskeho umelca v histórii. Nachádza sa na ňom aj legendárny duet so Sarah Brightman Time To Say Goodbye, ktorý valcoval hitparády po celej Európe.

Bocelli je okrem množstva iných ocenení držiteľom ceny Golden Globe v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň za skladbu The Prayer v animovanom filme  Čarovný meč, ktorú naspieval so slávnou Celine Dion. Na konte má tiež nomináciu na Oscara či nomináciu na Grammy v kategórii Najlepší nový umelec. Od roku 2010 má svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.


Zdroj: XL Promotion
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Andrea Bocelli