Jeden z najpopulárnejších českých folkových pesničkárov, autor a pôvodný interpret neoficiálnej trampskej hymny Rosa na kolejích Wabi Daněk zomrel vo štvrtok vo veku 70 rokov na následky dlhotrvajúcej choroby. Smutnú správu dnes zverejnili viaceré české médiá s odvolaním sa na ČTK, ktorú informovala rodina zosnulého.

Wabi Daněk sa narodil 30. januára 1947 v Zlíne. Niekdajší vodič sanitky sa postupne stal ikonou českých trampov. Okrem hymny Rosa na kolejích ho preslávili aj skladby ako Nevadí, Fram, Hudsonské šífyPíseň, co mně učil listopad, Na cestě, Tonka, StromyJsem volnej jak pták a ďalšie.

Na festivaloch Porta získal viacero autorských a interpretačných ocenení a v roku 1979 mu udelili aj cenu Zlatá Porta za zásluhy o rozvoj  trampskej hudby v Československu. Počas svojej kariéry vystupoval aj pre krajanov v Austrálii, Spojených štátoch alebo Kanade.

TIP: Prečítajte si posledný spevákov rozhovor s magazínom Reflex


Daněkov hudobný prejav bol prirovnávaný k americkej hviezde žánru country a filmovému hercovi Krisovi Kristoffersonovi, na ktorého koncerte v Prahe sa v roku 2012 predstavil ako hosť. O dva roky neskôr vydal svoj posledný album Ďáblovo stádo - Príběhy písní (2014, Supraphon), na ktorom spolu s hosťami ponúkol fanúšikom staré tradicionály.

Pre svoj zhoršujúci sa zdravotný stav musel už v lete tohto roka zrušiť všetky plánované koncerty.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: archív hudobníka

Súvisiaci interpreti: Wabi Daněk