Jeden z najpozoruhodnejších muzikantov posledných dekád Jack White si opäť prehodil cez rameno elektrickú gitaru a nahral dvojminútový singel, s ktorým fanúšikov pripravuje na aprílové vydanie albumu Fear of the Dawn. Rovnaký názov má aj novinka, ktorú sprevádza jednoduchý, no vizuálne zaujímavý klip.


Nie je žiadnou novinkou, že Jack White je zvukový mág, ktorý svojim dielam vždy dopraje dokonalú produkciu, a práve preto je každý jeho počin zárukou zážitku pre skutočných fajnšmekrov. Jeho najnovšia zverejnená skladba Fear of the Dawn je postavená na valcujúcom vyefektovanom gitarovom riffe, ktorý pretínajú elektrizujúce gitarové sóla a divoké zvuky zázračného nástroja, ktorý sa nazýva theremin a skladbe dodáva ešte unikátnejší charakter.

Surový rock'n'roll 21. storočia

Rodák z Detroitu oslávi tento rok v júli 47. narodeniny. Znie však stále mladícky, energicky a svoj oldschoolový garážový feeling vie precízne preliať cez zvukové filtre tak, aby z nich vyšlo moderné dielo, ktoré v žiadnom prípade nepríde ani o kúsok svojej surovej energie zabalenej do akejsi plastovej hmoty vyživovanej krvou presiaknutou rýdzim rock'n'rollom. Vždy, keď zapne zosilňovač, všetci verní fanúšikovia čakajú, čím ich zláka a čím pomazná ich zmysly. Aj Fear of the Dawn nesie jeho rukopis a, samozrejme, nezameniteľný spev. Práve vďaka svojej priamočiarosti a jednoduchosti získala punc originality medzi jeho dynamickejšími skladbami.

Rovnako je na tom aj video, ktoré si muzikant režíroval sám. Nakrútil ho na jednu kameru, ktorá sa pozerá na štvoricu hudobníkov a ich stopercentné nasadenie pri hraní tejto živelnej skladby v príťažlivej blízkosti veľkého bieleho betónového múra. Video sa nesie v jeho už typických farbách, teda modrej, bielej a čiernej. Krikľavá modrá zdobí aj hlavy všetkých muzikantov vychádzajúcich z čiernej scény v ostrom kontraste s múrom. Klip vyzdobil aj grafickými prvkami, ktoré pripomínajú starý, rokmi poškodený film.


Hranica medzi temnotou a úsvitom, teda medzi čiernou a bielou, je hlavnou inšpiráciou aj textu skladby, v ktorej mesto zahaľuje tma a White sa snaží byť oporou pre blízku osobu. "Nie viac ako dve cigarety. Inak nás svetlo zápaliek prezradí. No vsadím sa, že keď príde tma, ty a ja nebudeme ľutovať, že nás to zachránilo," ukončil skladbu.

Novinka je už druhou ukážkou zo spomínaného albumu Fear of the Dawn, ktorý sa dostane na trh 8. apríla a bude obsahovať celkovo 12 skladieb. Z nich predtým predstavil pieseň Taking Me Back. Nahral ju aj vo folkovom aranžmáne pre druhý plánovaný album Entering Heaven Alive, ktorý uzrie svetlo sveta 22. júla. Z tejto nahrávky, ktorá bude mať 11 piesní, predstavil v januári singel Love Is Selfish pripomínajúci akustické skladby z albumu Elephant (2003) jeho niekdajšej kapely The White Stripes.

Jack White odštartuje 8. apríla turné, počas ktorého zavíta aj do Európy. Bude sa však zdržiavať v jej západnejšej časti. Vystúpi vo Veľkej Británii, Španielsku, Belgicku, Holandsku, Švajčiarsku, Francúzsku či Nemecku.


Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Jack White