Svieži mix poézie, banality, bizarnosti aj irónie, inovatívny zvuk, slovné spojenia "útočiace predovšetkým na pudovú stránku" a "technicky vzaté bohovia" – také sú mediálne ohlasy na druhú platňu trojice Kyklos Galaktikos. Už tento týždeň sa toto netradičné české hip-hopové zoskupenie predstaví v Bratislave, Košiciach, Trenčíne a Banskej Bystrici.

Kyklos Galaktikos na prvé počutie evokujú textovú a bítovú alchýmiu legendárnych WWW, nedávno vydaný album Mezi lovci mezer venovaný témam zrkadlenia, medzery, opakovania alebo chyby však vyvoláva rad otázok. "Pri práci na CD sme zistili, že nás stále viac láka pokúsiť sa o akýsi manifest neistoty a úžasu. V rozhovoroch medzi sebou i s našimi blízkymi sa stále viac objavovala túžba spoločne zdieľať obyčajné intímne témy, které často akoby nemali jasné riešenie. S nadšením sme objavovali, že omnoho väčšie miesto v našom každodennom živote je zaplneené neznámom a otázkami. Hodnotenie a komentovanie diania naokolo s radosťou prenecháme povolanejším," povedal o novej nahrávke Jan Burian ml. (hudba, texty, spev, OP-1, Little DeFormer 2, Nord Drum 2).

Na debute Osa dobra (2011), ktorá je na stránke kapely bol Burian jediným muzikantom. Dnes sú jeho spoluhráčmi aj Jaroslav Hrdlička (texty, spev, MPC 500, Waldorf Pulse 2, kravský roh) a Michaela Švédová (hudba, spev, OP-1, Roland SP-404sx, iPad), a preto je aj výsledok odlišný. Zvuky, ktoré trojica pri tvorbe používa, sú pôvodné i nájdené, texty využívajú napríklad aj slová avantgardného divadelníka Antonina Artauda, kubánskeho spisovateľa Reinalda Arenasa alebo maliara Vladimíra Kokoliu. Lyrika Kyklos Galaktikos nabáda k opakovanému posluchu.

"The Knife s technom urobili niečo podobne svojské ako Kyklos Galaktikos s rapom, respektíve hip-hopom. Slogany na albume sú striedané kresaním silných obrazov, strohé slučky melodickými nápadmi, spieva sa aj sa nechajú rozprávať deti. Keď tento prístup udržíte na ploche bezmála dvanásťminútovej skladby, ste technicky vzaté, bohovia," napísal o albume magazín Full Moon. "Kapela je elegantná, inteligentná, má nadhľad, nič ľudské jej nie je cudzie, a pritom pôsobí neobyčajne konzistentne. Celý album splýva do akejsi textovo-hudobnej koláže, ktorá miestami nemá ďaleko k rozhlasovej hre. Svieži mix poézie, banality, bizarnosti, irónie a ďalších príchutí," uviedlo české Radio Wave.

Album Mezi lovci mezer vyšiel vo februári 2015 na značke Polí5. Naživo môžete unikátnu hip-hopovo-experimentálnu šou zažiť v bratislavskej A4ke, košickej Tabačke, trenčianskom Lúči a banskobystrickej Záhrade, ako support sa na všetkých koncertoch predstaví energické poľské avant-rapové duo Syny (Piernikowski & 1988), personálne prepojené s kultovými Napszykłat.

Slovenské koncerty Kyklos Galaktikos + Syny:

18. 3. - Bratislava, A4 - priestor súčasnej kultúry
19. 3. - Košice, Tabačka Kulturfabrik
20. 3. - Trenčín, Klub Lúč
21. 3. - Banská Bystrica, Záhrada - centrum nezávislej kultúry

Vypočujte si album Mezi lovci mezer na Bancampe:



Zdroj: A4, Kyklosgalaktikos.cz