Kluby plné hudby a fanúšikov je obraz, o ktorom teraz môžeme len snívať a nie je vylúčené, že ho počas tohtoročnej jari ani nezažijeme. Umelci nemôžu koncertovať, to im však nebráni zostať s fanúšikmi v kontakte prostredníctvom live streamov zo svojich domovov. Už cez víkend tak urobili Katarína Máliková či Jozef Lupták, dnes chystá online koncert napríklad Miro Žbirka.

Zrušenie verejných podujatí bolo na Slovensku jedným z prvých ráznych vládnych opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu, ktorý bol medzitým Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) vyhlásený za pandémiu. Situácia je vážna a hudobníci, ktorí zo dňa na deň zostali bez práce, si uvedomujú, že napriek značnému ekonomickému diskomfortu, ktorý im domáca karanténa prinesie, ide o rozumné a nevyhnutné opatrenie. Jednou z možností ako izoláciu využiť vo svoj prospech je ponoriť sa do tvorby, no vďaka moderným technológiám môžu byť umelci s fanúšikmi v spojení aj keď živé stretnutia na koncertoch nie sú možné. Navyše tieto vystúpenia ostávajú po live streame dostupné v archíve, takže si ich môžete pozrieť kedykoľvek.

"Je dôležité si za každých okolností robiť vzájomne radosť a držať spolu. Som rád, že to môžeme teraz urobiť aspoň cez internet," hovorí Miro Žbirka, ktorý si na dnes večer (17.3.) naplánoval špeciálny online koncert. Od 21:00 si na jeho Facebook stránke môžete z pohodlia domova pozrieť živé vystúpenie, ktoré odohrá priamo vo svojej obývačke. Ešte cez víkend pri ohlásení online koncertu svojich fanúšikov na sociálnej sieti vyzval, aby mu napísali, ktoré skladby by chceli počuť. Odpoveďou mu bolo viac ako 4000 komentárov, takže má z čoho vyberať. "Zahráme si skladby, ktoré ste si vybrali a niečo aj pridáme. Bude to určite príjemný večer a verím, že čoskoro sa opäť stretneme. Hlavne, nech ste teraz všetci zdraví a v bezpečí," dodal Meky.

Koncert bude po skončení priameho prenosu prístupný v archíve, nie však na Facebooku, ale na instagramovom profile Mira Žbirku. Zatiaľ si pripomeňte jeho starú skladbu z roku 1988, ktorú spevák nedávno zdieľal a už z jej názvu je jasné, prečo je opäť aktuálnou. Zahrá ju aj dnes večer?


Slovenský Facebook žil koncertmi už v nedeľu 

Zo slovenských umelcov odohrali online koncerty už cez víkend Katarína Máliková a Jozef Lupták. Speváčka a skladateľka sa rozhodla pre online koncert po tom, ako bol pre zákaz organizovania podujatí zrušený sobotný koncert v MMC, ktorý mala vystúpiť ako predskokanka izraelskej hudobníčky Victorie Hanna. Fanúšikom to vynahradila sólovým vystúpením vo svojom domácom štúdiu v nedeľu podvečer.

Nebyť technických problémov so streamom, ktoré sa hudobníčke podarilo vyriešiť až na niekoľkýkrát, zrejme by mala na Facebooku viac divákov ako na akomkoľvek koncerte, ktorý doposiaľ odohrala v kluboch či na festivaloch. Aj vzhľadom na komplikácie, ktoré časť divákov od sledovania koncertu odradili, ich však bolo nakoniec pomenej, a tak Katarína sľúbila, že online koncert ešte zopakuje. Niektorí fanúšikovia si zaň totiž aj zaplatili prostredníctvom platformy Patreon určenej na priamu podporu umelcov.

Pozrite si najlepšiu časť koncertu, ktorá prebehla bez komplikácií:



S Katkiným domácim vystúpením sa čiastočne prekrýval obývačkový koncert violončelistu a riaditeľa festivalu Konvergencie Jozefa Luptáka. Vystúpenie s repertoárom klasickej hudby, ktoré trvalo len niečo cez 20 minút, má na sociálnej sieti 11-tisíc pozretí a 120 zdieľaní. Aj v tomto prípade je tak jasné, že online koncert, napriek všetkým nevýhodám oproti klasickým vystúpeniam, dokáže hudbu aj v prípade nekomerčného umelca priniesť naraz oveľa väčšiemu počtu ľudí než by sa bežne stretlo na jeho koncerte.

Mimochodom, milovníci klasiky si prídu na svoje aj vďaka projektu Metropolitnej opery v New Yorku, ktorá od minulého týždňa každý večer ponúka zdarma jeden vysoko kvalitný záznam predstavenia zo svojho bohatého archívu. Večer v New Yorku síce znamená hlbokú noc podľa stredoeurópskeho času, no každé predstavenie je dostupné počas 20 hodín od zverejnenia, aby si ho mohli vychutnať aj fanúšikovia v Európe. Počas karantény sa teda oplatí denne navštevovať web www.metopera.org - napríklad dnes tam nájdete záznam z Bizetovej opery Carmen, inscenovanej v roku 2010.

Pridala sa aj Berlínska filharmónia, ktorá od dnešného dňa zdarma sprístupnila svoju Digitálnu koncertnú sieň. Možno teda kríza spojená s koronavírusom bude mať pozitívny dopad aspoň v tom, že sa ľudia v domácej karanténe naučia počúvať klasiku.

Pozrite si nedeľné vystúpenie Jozefa Luptáka:



Dusilová, Stašák, Desmod aj Paci Pac

Konkurenciou Mira Žbirku bude dnes večer česká speváčka a hudobníčka Lenka Dusilová, ktorá však na rozdiel od vyššie spomenutých nebude hrať doma. Dohodla sa totiž s pražským jazzovým klubom U Staré paní, že svoj live stream odvysiela odtiaľ. Samozrejme, okrem kapely tam nikto nebude, keďže zákaz podujatí platí od minulého týždňa aj v Česku. Koncert odštartuje o 20:00 a mal by potrvať približne do 21:15. (viac info)

Celkovo sa zatiaľ zdá, že hudobníci u našich západných susedov neberú domácu karanténu až tak vážne. Kým na Slovensku sa niektorí hudobníci zamýšľajú, či je zodpovedné a v poriadku chodiť do štúdia alebo skúšobne a streamovať odtiaľ koncert s kapelou, teda ľuďmi, ktorí spolu nežijú v jednej domácnosti, v Česku je to zatiaľ úplne bežné. Napríklad kapela Wohnout vysiela online koncert zo skúšobne každý večer, kedy mala hrať v niektorom z miest svojho jarného turné, pričom live stream vždy venuje fanúšikom z daného mesta. Viacero špeciálnych skúšobňových koncertov, dokonca aj s hosťami, ohlásila legenda Mňága a Žďorp. Viac si o súčasnom dianí na českej scéne môžete prečítať v rozsiahlom článku Daniela Konráda na Aktualne.cz.

Online koncerty sú tiež príležitosťou pozrieť si vystúpenia interpretov, na ktorých koncert by ste naživo nikdy nešli. V mojej bubline sa aktuálne s nadšením zdieľa avízo na online koncert Petra Stašáka, ktorý sa stal známym v televíznych reláciách Repete a Kaviareň Slávia. Na rozdiel od iných svojich kolegov je dodnes stále koncertne aktívny, pričom ako jeden z mála zo svojej generácie na svoju propagáciu využíva aj sociálne siete. Niet preto divu, že pre svojich priaznivcov dnes o 18:00 chystá online koncert na Youtube a nepochybne budú medzi jeho divákmi aj zvedavci, ktorí si ho chcú pozrieť čisto z recesie.


Ešte predtým, od 17:00, sa dnes na svojom Facebooku predstaví skupina Desmod so svojím "koncertom z pivnice". Pozrite si videopozvánku

Na vzniknutú situáciu minulý týždeň rýchlo zareagovala aj dvojica Paci Pac, ktorej pesničky pre deti sú veľmi populárne a na Youtube majú milióny prehratí. Veľký úspech majú aj koncerty, no keďže jarné turné muselo byť pre koronavírus zrušené, duo pohotovo ohlásilo online koncert, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 19. marca o 17:00 na Facebook stránke Paci Pac. Rodičia detí, ktoré sú fanúšikmi tohto veselého projektu, môžu Paci Pac podporiť symbolickým "vstupným" prostredníctvom služby Predpredaj.sk.

Ak viete o ďalších online koncertoch, ktoré sa chystajú, dajte nám vedieť a radi ich v článku doplníme.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/MiroZbirka

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka