Bratři otvárajú ďalšiu kapitolu elektronickej hudby. Singel Neon predstavujú dvojčatá Jiří a Ondřej Veselý spoločne s kompletne novým koncertným programom, ktorý zahŕňa hrajúcu rastlinu a inovatívnu audio-vizuálnu šou. Rastlina dostala meno Ayra a vďaka senzorom pripojeným na listoch sa naživo zapojí do koncertu, ktorý Bratři koncipujú ako únik z industriálneho zovretia k prírode a prirodzenosti v každom z nás. Premiéra programu bude 6. apríla na festivale Sencity v holandskom Utrechte a v Česku ju bude možné vidieť napríklad na Colours of Ostrava.

Skladba Neon je zvukovo oveľa jemnejšia ako predchádzajúce single Lobster či Lost Juno a necháva sa inšpirovať nemeckými producentmi Aparde a Christianom Löfflerom. Jiří Veselý prezrádza, v čom je novinka zaujímavá: "Neon je z pripravovanej platne najmelodickejší, zároveň produkčne najstarší track. V Neone pracujeme s ľahkým vokálom a snažili sme sa to doplniť chytľavým synťákovým riffom a dohromady s pulzujúcimi bicími tak, že to pri počúvaní bude prebúdzať istú eufóriu." Neon opäť dokazuje bratsky široký žánrový rozptyl na poli elektronickej hudby a avizuje nový album, ktorý vyjde v septembri.

Absolútnou novinkou, ktorú bude teraz možné vidieť na pódiu, je rastlina menom Ayra, ktorá sa aktívne zapojí do novej šou. "Jednou z najzaujímavejších inovácií je Ayra, kvetina, ktorá je pripojená cez káble do modulárneho syntetizátora. Všetko živé v sebe má určitú energiu a táto energia je prevedená na elektrické impulzy, ktoré Ayra spúšťa a ovláda tak zvuky. Táto kombinácia prírodných prvkov a elektronickej hudby vytvára unikátny zážitok," predstavuje najväčšiu novinku z nového programu Jiří Veselý.

Bratři začali na tomto programe pracovať už na jar roku 2023. Zapojili sa do európskeho projektu Revelland po boku niekoľkých ďalších vybraných európskych kapiel a spoločne s tímom zahraničných konzultantov pripravili šou, ktorá má elektronickú hudbu sprístupniť imerzívnym spôsobom aj ľuďom so zrakovým, sluchovým či mentálnym znevýhdonením. 

"Tento program, v porovnaní s našimi predchádzajúcimi koncertmi, prešiel radom zmien a inovácií," oznamuje Ondřej Veselý. "Okrem Ayry máme aj skvelé nové vizuály. Živé projekcie sú teraz oveľa prepojenejšie s našou hudbu a rozpráva jednoduchý príbeh, ktorý sme nazvali Escape the Noisy World to Nature. Ďalšou novinkou sú kamery, ktoré snímajú každý náš pohyb a diváci tak môžu pozorovať, čo presne sa deje na pódiu a ako spolu počas hrania komunikujeme. Všetko sa v reálnom čase prelína s použitými vizuálmi a dotvára to tak našu vizuálnu identitu."

Tento koncertný program tvorí komplexný multisenzorický zážitok, v ktorom sa hudba, svetlo a obraz spájajú s prírodou a tvoria tak nezabudnuteľný večer pre každého návštevníka koncertu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek.