Česká skupina Tata Bojs oslávi 25. výročie vzniku vydaním dvojdiskovej výberovky s názvom Hity a city, pričom prvé CD bude obsahovať výber singlov a druhé zas osobný výber skladieb členov kapely. Nahrávka vyjde 7. júna a kapela následne vyrazí na turné 25 let cyklace aneb tour domácí, v rámci ktorého odohrajú 26. júna slávnostný koncert v Prahe.

"Máme trochu výhodu v tom, že sme začínali ako deti. Takže môžeme zrecyklovať náš slogan, ktorý sme prvýkrát použili v roku 1998, keď sme oslavovali desiate výročie: Sme najmladšia 25-ročná kapela," uviedol basgitarista Mardoša. ktorý sa tiež vyjadril aj k spomínanej výberovke. "Dodržali sme koncepciu tak, ako sme ju navrhli. Na každom disku je dvadsiatka skladieb. Prvý 'singlový' disk je zoradený chronologicky od najstarších po najnovšie piesne. Ten druhý, 'lahôdkový' tiež, ale v opačnom poradí. Takže od najnovších až po pravek," dodal.

Na výberovke sa bude nachádzať tiež upravená verzia skladby Pěšáci, ktorú nahrali so zborom Doubravánek, a ako bonus aj pieseň Strašidelná. Tú nahrali pôvodne na album Ležatá osmička (2011). "Je to typ piesne, pri ktorej neviete, či sa máte báť alebo smiať. Odporúčam oboje. Zhodli sme sa, že určite bude mať svojich priaznivcov, ale možno ešte viac odporcov. A aj tí priaznivci si ju nepustia príliš často. Keď sme nahrali spev, tak som sa zľakol sám seba," povedal o tejto skladbe bubeník a spevák Milan Cais.

Kapela Tata Bojs vznikla v roku 1988 a v súčasnosti ju okrem Caisa a Mardošu tvoria aj Vladimír Bár a Dušan Neuwerth. Debutovali v roku 1991 albumom Šagali Šagáli, po ktorom nasledovali nahrávky Ladovo album (1995), Jaro/Divnosti (1997), Ukončete nás (1997), Nekonečná stanice (1998), Futuretro (2000), Termixes (2001), Biorytmy (2002), Attention! (2002), Nanoalbum (2004), Kluci kde ste? (2007), Smetana (2008) s Ahn Triom a Ležatá osmička (2011).

TIP: 25 rokov na scéne tento rok oslavuje aj slovenská legenda žánrov ska a reggae, skupina Polemic. Prečítajte si viac v rozhovore

Zdroj: SITA (idnes.cz, archív)
Foto: Tibor Šuchta - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Tata Bojs