Áno, aj obyčajnou gitarou bez zosíku urobíte metal, ako z inej planéty. Pozrite sa na dnešný magnet, ktorý nás zaujal na toľko, že sme ho ako magnet uviedli, aj keď nejde o novú hudbu, ani nič očakávania hodné. A keď zdvihnete svoje padnuté sánky, máte priestor prečítať si i ostatný text.


Magnet týždňa

Tool sa vo všeobecnosti teší v metalovej komunite veľkej popularite. Ich práca inšpirovala mnohých hudobníkov. Jedným z nich je aj Sambo Ray Jr., ktorý spravil cover ich songu Lateralus. Ak si ale myslíte, že by sme do magnetu zaradili hociaký paškvil, mýlite sa. Toto video je ukážkou neuveriteľného umenia a hudobných schopností. Pripravte sa na odpálenie vašej hlavy! (pm)


Šrot týždňa

Niekedy minulý mesiac ohlásili The Dillinger Escape Plan letné európske turné. To bolo radosti! Potom sa však ich gitarista Ben Weinman zranil (zlomená ruka) a kapela koncerty zrušila. Či teda v októbri zavítajú aj do našich končín, je zatiaľ otázne. Verím, že sa to podarí. A gitaristovi prajeme skoré zotavenie. (pm)


Novinky

Black Sabbath začali s príchodom nového albumu bojovať na všetkých frontoch a snažia sa o našu pozornosť ako to len ide. Tento týždeň napríklad predstavili hneď dve videá. Video ku End of Beginning pochádza zo záverečnej časti poslednej sezóny seriálu CSI. Druhým je úplne normálne video ku songu God is Dead? Sabbathu v týchto dňoch proste neuniknete. (pm)


Kalifornskí groove metalisti Five Finger Death Punch sa pripravujú na vydanie albumu The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell Volume 1 (30. júla). A aby nás navnadili, pustili do sveta dve ukážky – YouBurn MF (skúste si tipnúť, čo to MF znamená). Oba songy sú pre 5FDP celkom typické a opäť sa máme na čo tešiť. Aktuálne sú aj na turné a zahrali aj u susedov na Nova Rocku. Reportáž odtiaľ bude na hudba.sk ešte dnes, tak potom čítajte, ako sa im na festivale darilo. (pm)


Ak poznáte Barneyho Greenwaya, speváka Napalm Death, určite viete, že sa rád vyjadrí. A to najmä ku spoločenským a politický témam. Naposledy sa v rozhovore pre Loudwire rozhorčil nad manželstvami ľudí s rovnakým pohlavím. Oceňujem jeho odvahu, že sa ich zastal. (Nielen) v metalovom svete to rozhodne nie je bežné. (pm)

Ak holdujete gitarovej štipľavosti a metalovým odkazom k starosvetskému folklóru, Švédi Månegarm majú pre Vás niečo na vypočutie. Vikingovia na konci tohto mesiaca vydávajú album Legions of the North a preto pesničku zvanú Sons of War z tohto cédečka uvádzame nižšie. (ak)


Stream na tento týždeň prichádza od kapelky Kalmah, teda fínskych death metalistov. Nahrávka Seventh Swamphony je už v predaji. (ak)



Progressive rockoví náladotvorci Karnivool, ktorí pobrali kúsok z rytmických postupov Tool, prichádzajú s novým albumom Assymetry. Osobne milujem ich štyri roky starú nahrávku Sound Awake a ak máte záujem poznať súčasnú podobu telesa, počúvajte singlovku We Are. (ak)


Nové klipy, ktoré Vám zreferujeme v jednom odstavci priniesli aj ďalšie zoskupenia. Kapela Mumakil nazýva svoju hudbu „blastcore“. V zásade čakajte agresívny žáner s krátkou minutážou, podobný grindu. Deadlock prichádzajú z Nemecka a hrajú modernú zmesku deathmetalovín mixnutých so ženskými vokálmi. Ich podladený zvuk koketuje s nu-metalovým výrazivom. Amorphis netreba dlhšie predstavovať, prinášajú esenciu severských melanchólií preťatých silnými melódiami a deathovým growlom.


Haluz týždňa

Dnes asi nebudeme vtipní. Celkom haluzne na mňa vyznela správa o návrate kapely Carnifex na scénu. Deathcoristi oznámili, že si dávajú tvorcovskú prestávku len pred siedmimi mesiacmi. Po podobných ohláseniach fanúšikovia trúchlia a potom sa veľmi tešia, keď sa obľúbená kapela znova objaví po piatich alebo siedmych rokoch, pretože slovko „hiatus“ samozrejme nikdy neznamená rozpad. Títo sa však rozhodli spojiť ohromne skoro. Je to smiešne. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: perdition.mine.nu

Súvisiaci interpreti: The Dillinger Escape Plan, Tool