Mandolína, tak sa volá očakávaný album Adama Ďuricu. Oficiálne vychádza až v piatok 19. júna, ale už dnes si ho môžu fanúšikovia vypočuť v pre-streame na Deezeri. Obsahuje dvanásť skladieb vrátane hitov Neľutujem, Láska-Veda, Mandolína a minulotýždňovej novinky Všetko.

Adam Ďurica podľa vlastných slov nahral album, o ktorom vždy sníval. Od predošlej nahrávky Dávno zomrel rock'n'roll (2011) sa výrazne posunul. Zmenil prístup k práci, obklopil sa profesionálmi a hudobne i osobnostne dozrel.

"Mandolína pre mňa znamená zmenu. Už po Dávno zomrel rock'n'roll som chcel nové pesničky písať inak a inak ich produkovať. Prvá vec z nového obdobia, resp. z nového prístupu k práci, je Víla a druhá Neľutujem. Potom sa to všetko zlomilo a ja som pokračoval na tejto vlne pri tvorbe ďalších skladieb. Nový album vznikal v úspešnej a pre mňa prelomovej eufórii a myslím, že je z neho tá dobrá energia aj cítiť," hovorí o období vzniku albumu 27-ročný spevák a skladateľ.

CD Mandolína si môžete zakúpiť online na www.ipark.sk


Novinka sa nahrávala viac ako rok vo viacerých hudobných štúdiách. V LVGNC Studios, SonicCat Studios, Studio Luky i v Adamovom domácom štúdiu. Pieseň Trest smrti vznikla dokonca vo Švédsku v Tambourine Studios, v ktorom nahrávala aj kapela The Cardigans, Tom Jones alebo Emilíana Torrini.

"Už dlho som v sebe nosil ideu nahrať slovenskú pesničku v zahraničí a teraz prišiel čas, kedy to nabralo reálnu podobu. Som rád, že tento nápad sa páčil aj vydavateľstvu a prostredníctvom neho sa uskutočnila spolupráca so švédskym top štúdiom v Malmö. Trest smrti produkoval Maurits Carlsson a nahrala ju švédska kapela. S výsledkom som veľmi spokojný. Táto skladba svojím charakterom perfektne dopĺňa pestrosť celého albumu," teší sa Adam.

Nahrávanie bez stresu

O produkciu albumu sa postaral frontman kapely Hex Peter "Ďuďo" Dudák spoločne s Adamom, Ľubicou Malachovskou Čekovskou, Petrom Riavom a spomínaným Mauritsom Carlssonom zo Švédska. Na albume sa podieľal aj Adamov brat Michal Ďurica, ktorý album zmastroval. "Michal spravil skvelú robotu. Pre neho je zvuk vášeň. Miluje túto prácu a robí ju kvalitne, čo je aj počuť. Musím povedať, že pri tomto albume nám nahrávanie naozaj odsýpalo a necítil som žiaden stres. Dôkazom je aj fakt, že pôvodne malo byť na albume 11 skladieb, ale ja som tri dni pred úplnou finalizáciou priniesol ešte jednu pieseň a po prvom vypočutí sme sa všetci v štúdiu zhodli, že sa do celej mozaiky skvele hodí," prezradil hudobník. 

Všetky texty okrem piesne Víla, ktorú si Adam otextoval sám, napísal majster slova Vlado Krausz (IMT Smile, Katka Knechtová, Richard Müller...), s ktorým Adam začal spolupracovať od spomínaného predošlého albumu: "Vlada si veľmi vážim. Je to pán textár, s ktorým prichádza príbeh, pointa a hlavne ľahkosť. S Vladom sme spolupracovali rôznym spôsobom. Prvú polovicu albumu otextoval na moju hudbu a demá a druhú polovicu albumu som ja zhudobnil jeho voľné texty. Výnimka bola skladba Všetko, kedy mi na jeho hotový text perfektne sadla moja už predtým hotová hudba."


K pestrosti albumu dopomohli okrem Adamovej kapely (Miro Hank, Martin Bukový) aj hostia, ktorí sa podieľali na nahrávke jednotlivých piesní: Martin Gašpar (Hlúpy čas), Martin Valihora (Ticho, Hlúpy čas), Juraj Griglák, Štefan Bugala a Michal Bugala (všetci traja Víla), Erik Sunding, Frederik Sunding, Wallentin Richardsson a Mathias Schlegel (všetci Trest smrti).

Album Mandolína vychádza v piatok 19. júna v krásnom digipacku s bohatým bookletom, ktorý obsahuje všetky texty piesní a umelecké fotografie zachytávajúce Adama pri práci v nahrávacom štúdiu i mimo neho. Na jeseň Adam album podporí koncertným turné, počas ktorého navštívi 10 slovenských miest.

"Na Mandolína Tour s kapelou pripravujeme nový program, ktorý bude vychádzať z nového albumu. Taktiež so Zuzanou Smatanovou, ktorá bude hosťom celého turné, chystám nejedno prekvapenie. Všetko a omnoho viac budú môcť fanúšikovia vidieť už v októbri a novembri," doplnil Adam.

Vstupenky na Mandolína Tour 2015 sú už v predaji a fanúšikovia si ich môžu kúpiť exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Počúvajte celý album už dnes iba na Deezeri:



- informácie o službe Deezer -

Adam Ďurica - Mandolína Tour 2015:

17. 10. - Prievidza, Dom kultúry
22. 10. - Košice, GES Club
23.10. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry 
24. 10. - Zvolen, Dom kultúry Podborová 
30. 10. - Žilina, Dom Odborov 
31. 10. - Trenčín, Piano Club 
6. 11. - Poprad, Dom kultúry 
7. 11. - Humenné, Divadelná sála Domu kultúry 
13. 11. - Nové Zámky, Dom kultúry 
14. 11. - Bratislava, Ateliér Babylon 

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music. Všetky ďalšie aktualizované informácie nájdete na oficiálnej stránke www.facebook.com/adam.durica.1.

Foto: Martin Ferenčík

Reklama: Tričko Lovely Mandolína z kolekcie Adama Ďuricu je skvelým darčekom pre všetkých zamilovaných

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica