Sú šiesti, hovoria si Chilli Fellaz a spája ich priateľstvo, humor a hudba. Pochádzajú z Banskej Bystrice a ešte pred tým ako sa na niekoľko týždňov zatvorili do na nahrávacieho štúdia Birdland, oslovili hudobníka a producenta Tomáša Slobodu na spoluprácu. Vypočujte si pieseň Haló, prvý singel z pripravovaného albumu Sloboda, ktorý otextoval Vlado Janček.

Frontmanom banskobystrickej skupiny je vyštudovaný muzikálový spevák Dominik Lauko. Dominik oplýva nielen skvelým hlasom a technikou, ale aj prirodzenou charizmou, ktorú naplno využíva aj na svojich koncertoch. A práve na jednom z koncertov sa zoznámil s Tomášom Slobodom zo skupiny Le Payaco. Aj keď je medzi nimi skoro dvojgeneračný rozdiel, hudobne i ľudsky si okamžite sadli. Z kolegov sa stali priatelia, ktorí začali spoločne skladať nové piesne. Prvou ukážkou z ich tvorby je skladba Haló.

"Sú pesničky, ktoré si pamätáte po prvom vypočutí a sú pesničky, ktoré idú jedným uchom dnu a druhým von. Vždy mi boli bližšie tie z prvého príkladu. Baví ma ich chytľavosť, ktorá je ukotvená v dobrom tanečnom tempe, silnej melódii, kvalitnom aranžmáne, svojskej interpretácii a v dobrom texte. Song Haló má všetko, čo má takýto singel mať. Kto má rád novú slovenskú hudbu, nabitú energiou so svojsky neodmysliteľným nadhľadom, si určite príde na svoje. Ja som tú pesničku v štúdiu počul asi päťstokrát a ani raz nestratila nič zo svojej noblesy ani dravosti,"  neskrýva nadšenie zo skladby a spolupráce s Chilli Fellaz Tomáš Sloboda.

Okrem Tomáša a Dominika sa autorsky na skladbe podieľal aj basgitarista Juraj NámešnýJán Zborovjan, ktorý sa postaral o finálny mastering. Text napísal Vlado Janček známy zo skupiny Saténové rukyVydrapená Bužírka Sound System, ktorého oslovil Tomáš Sloboda. Tomáš novú pieseň zároveň aj produkoval a mladých chlapcov z Chilli Fellaz v štúdiu neustále podporoval.

"Už počas nahrávania sme si uvedomovali, že momenty, ktoré s Tomášom zažívame, sú pre nás veľmi cenné a to nielen z hľadiska hudobnej tvorby, ale aj z pohľadu na život a veci, ktoré sa v ňom dejú. Je to pre nás česť s ním tvoriť. Svojimi hudobnými názormi ovplyvnil nás všetkých a tak isto aj finálny zvuk nášho nového albumu. Bola to nová, úžasná skúsenosť, ktorá mi aj mimo tvorby priniesla veľmi veľa," teší sa zo spolupráce s Tomášom Slobodom Dominik Lauko.

Piesne na album, ktorý sa bude volať Sloboda, sa nahrávali neďaleko Považskej Bystrice v Birdland Studios. Toto štúdio patrí rodine Miloša Rojka a je jedno z najlepších na Slovensku. Okrem Chilli Fellaz v ňom Tomáš Sloboda ako producent nahrával skladby aj s kapelami Korben Dallas, Le Payaco či Saténové ruky.

"Pre každého z nás bolo nahrávanie v štúdiu novou skúsenosťou z hľadiska zapojenia analógu do celého procesu. Od náberu nástrojov cez preampy na pás, po mixovanie na analógový SSL pult sme si museli zvyknúť na zmenu filozofie nahrávacieho procesu. Nehrozilo, že pri mixovaní budeme dva týždne dávať niečo ešte trošku hlasnejšie, inú sekundu o pol decibelu tichšie – tak, ako sa to dá robiť donekonečna v digitále. Rozhodnutia bolo treba urobiť v prítomnom okamihu - či už pri nahrávaní na pás, alebo pri mixe. Ale keďže nahrávanie nie je vonkoncom len o technológiách, treba jednoznačne vyzdvihnúť aj familiárny a ochotný prístup oboch Milošov Rojkovcov, ktorí štúdio vybudovali v lese, neďaleko Manínskej tiesňavy. Cítili sme sa tam fantasticky," podelil sa o skúsenosť basgitarista skupiny Juraj Námešný.

Členovia Chilli Fellaz si vo vlastnej réžii natočili ku skladbe Haló aj videoklip. "Nakrúcali sme ho v obývačke, kde bývala Matúšova stará mama. Má to tam zaujímavý retro vibe a ide z toho dobrá energia. Jednotlivé zábery sme sa snažili postaviť na jednoduchom koncepte živého hrania," doplnil gitarista Matúš Mikuláši. V autorských videoklipoch plánuje kapela pokračovať aj v budúcnosti.

Piesne z pripravovaného albumu Sloboda, vrátane aktuálneho singla Haló, predstaví skupina Chilli Fellaz naživo najbližšie 22. júna na VI. ročníku podujatia Bešeňová Summer Opening. Na oficiálnom otvorení leta vystúpi Chilli Fellaz spoločne s IMT Smile.

Informácie a footgrafie redakcii Hudba.sk poskytol Marek Kučera.