Melodeath sa už dlhšie teší všeobecnej obľube a ináč tomu nie je ani pri kapele Arch Enemy. Cez týždeň predstavili novinku, na ktorej sa po prvýkrát predstavil aj gitarista Jeff Loomis.

Magnet týždňa

The World Is Yours je motivačka, za akú by sa nehanbili ani Hatebreed. Tvrdé riffy, vzetný refrén, povzbudzujúci text. V skladbe – ako aj videu – sa už objavil aj Jeff Loomis, aktuálne jeden z top gitaristov metalovej scény. Celkový dojem je výborný, fanúšikovia vyzerajú byť spokojní, Arch Enemy tiež. Ako dopadne celý album Will to Power sa dozvieme už začiatkom septembra. Naživo z neho určite zahrajú aj v Bratislave, kde sa Arch Enemy prídu predstaviť aj s ukrajinským supportom Jinjer. (pm)


Satyricon
predstavili obal a názov nového albumu. Deviata štúdiovka nórskych blackmetalistov sa bude volať Deep Calleth Upon Deep a vyjde 22. septembra u Napalm Records. Dvojica Satyr a Frost ju dávala dokopy takmer tri roky a má pre kapelu znamenať zbrusu nové smerovanie. Obal tvorí obraz od Edvarda Muncha z roku 1898, zvaný Bozk smrti. Predom oznámené európske turné k novinke zahŕňa aj zastávky vo Viedni, Prahe a Krakowe 11., 12. a 14. októbra. (ak)

Šrot týždňa

Na uplynulý týždeň budú s ťažkým srdcom spomínať členovia a fanúšikovia Adrenaline Mob. Cestou na floridský koncert v St. Petersburgu do ich vozidla na diaľnici nabúral ťahač. Už pôvodné správy hovorili o jednom mŕtvom a troch osobách v kritickom stave. Neskôr viaceré zdroje potvrdili, že zomrel jeden člen kapely – basák David Z. Rock. K celému incidentu sa neskôr vyjadril aj frontman Russell Allen. (pm)


Leto, čas festivalov, nespútanej zábavy a... neskutočných hlupákov. V britskom Northamptone zahrala svoj koncert aj cover kapela Slipknowt (schválne – hádajte koho covery hrávajú?). Počas setu sa zabavil aj miestny policajt, ktorý na akciu dohliadal. Za zmienku však predovšetkým stojí chalan, ktorý si buchol po sude. A to tak, že mu pálka jednu vrátila a zložilo ho. Toto by sa fakt dalo pozerať dookola. (pm)


Novinky

Telenovela s názvom „Nový album Tool“ úspešne pokračuje! Tentokrát však snáď prvýkrát aj s výraznejším zapojením ich frontmana. Maynard v rozhovore pre The Joe Rogan Experience poskytol vyčerpávajúce informácie k tomu, kde sa príprava albumu nachádza. Vyjadrenia sú také všakovaké. Možno si pred interview dal z vína, ktoré robí, alebo aj niečo výživnejšie. V skratke – nič nie je nahraté. Čo bolo, zahodili. Začali odznova. Príbeh pokračuje. Dúfam, že nebude nekonečný. (pm)

A rozhovoril sa aj ďalší frontman, aj keď pri tomto to až také netypické nie je. Ivan Moody z Five Finger Death Punch na nedávnom koncerte nerobil celkom bordel, potom sa priznal, že má problémy so závislosťou a na aktuálnom turné kapely ho nahradil Tommy Vext z Bad Wolves. Na Facebook stránke kapely sa po krátkej odmlke opäť ozval v utorok. Podľa jeho slov ide terapia super a už v auguste by mal byť späť na pódiách. Uvidíme, ako dlho mu to vydrží. (pm)

Na rozdiel od Tool nemajú velikáni Slayer s novými albumami žiadne problémy. Po Repentless už údajne pracujú na ďalšom, ktorý by mohol vyjsť budúci rok. Gitarista Kerry King to potvrdil v rozhovore pre magazín Revolver. Z novej dosky už majú napísaných šesť skladieb, čo znie celkom sľubne. (pm)

Stray from the Path nemajú s Rage Against the Machine podobný len hudobný vkus, ale aj politické názory. Mladí ľavičiari v novej skladbe Goodnight Alt-Right otvorene útočia na extrémnu pravicu. Skladba je to fajn, len je tej politiky v poslednej dobe už nejak priveľa. Ak sa vám ale ľúbi, album Only Death Is Real vyjde na začiatku septembra. (pm)


Nová skladba od Nine Inch Nails stavia na retro beatoch a znie ako znelka starej počítačovej hry. Tanečný retro beat pripomenie synth popové hviezdy ako Perturbator, pridaná je však familiárna vokálna zložka od Trenta Reznora. A fiktívna videohra poslúžila aj ako videoklip k nej. Less Than sa objaví na novom EP zvanom Add Violence. To vychádza už 21. júla ako druhý diel plánovanej EP trilógie. Prvý diel Not the Actual Events vyšiel krátko pred Vianocami 2016. (ak)


Belphegor sa vrátili so zničujúcou singlovkou Baphomet. Blackened death metalisti prinesú nový album až po prázdninách, už teraz sa však začíname tešiť - a to vďaka zverejnenej hymne zla, ktorá bude na doske Totenritual otváračkou. Znie nespútane, kontroverzne a zbesilo. Paráda. (ak)


Progmetalisti Enslaved sa na prelome novembra a decembra vydajú na európske turné k novému albumu jednoducho nazvanému E, ktorého nahrávanie je už dokončené. Žiadnu ochutnávku zo štrnástej štúdiovky nórskych náladotvorcov sme ešte nepočuli, no môžeme sa tešiť na pražský koncert v klube Nová Chmelnice a to 3. decembra. Mimochodom jednoduchý názov E zverejnil gitarista Ivar Bjornson v tomto rozhovore (od 3:46). „Mali sme tak veľa okázalých názvov albumov, že sme to tentokrát chceli maximálne zjednodušiť“, hovorí. (ak)

Gitarista amerických The Sword, Kyle Shutt, má nový projekt Doom Side of the Moon. Album napovedá, o čo novej kapele pôjde. Doom metalová prerábka legendárneho albumu Dark Side of the Moon od Pink Floyd vyjde 4. augusta. Vypočujte si doomovú verziu skladby Time, ktorá sa od originálu až tak moc nelíši. (ak)


Anglickí maskoti Cradle of Filth už majú to najlepšie za sebou, ale nový singel nie je vôbec márny. Skladba Heartbreak and Seance začína typickým vreskom Daniho Filtha a ponúkne romantické melódie zahraté v šialenom tempe rytmickej zostavy. Za šesť a pol minúty sa toho stihne odohrať naozaj dosť a to platí aj o zasneženom klipe plnom gotických výjavov a záberov kapely. Ohlasy sú pozitívne, takže asi dobre. Dvanásta štúdiovka Cryptoriana – The Seductiveness of Decay vychádza 22. septembra. (ak)


Pozor pozor, nasleduje chytľavý hard rockový song. Americká kapela Quiet Riot jestvuje na scéne viac ako štyri desaťročia, v jej zostave už však nie je nikto zo zakladajúcich členov. Po tom, čo do svojich radov povolali mladučkého speváka Jamesa Durbina, ktorý skončil štvrtý v súťaži American Idol, prerobili už nahratú dosku Road Rage, ktorá mala pôvodne vyjsť na jar. Nová verzia vychádza 4. augusta. Vypočujte si singel Wasted. (ak)


V chytľavosti nezaostáva ani crossoverová trojica Prong, ktorá tiež jestvuje pár dekád. Dvanásta štúdiovka Zero Days prinesie aj singel Divine and Conquer – jednoduchú a údernú groove metalovú humnu bez okolkov, ktorá stojí na silnom refréne. (ak)


Supertemní Vikingovia Amon Amarth stále podporujú svoj album Jomsviking, ktorý je na trhu od marca minulého roku. Kapela nakrútila videoklip k skladbe The Way of Vikings, v ktorom predstavuje svoj zhýralý život plný hazardu, bitiek, peňazí a priemernej hudby. (ak)


Haluz týždňa

Ak vám dnes ešte nič nepotrhalo uši, hlavu, prípadne iné časti tela, vypočujte si, ako by znel Bleed od Meshuggah s rytmičákom zo St. Anger. V mixe je to s jeho hlasitosťou značne prehnané, ale pointa zostáva. Ble. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Katja Kuhl / www.facebook.com/archenemyofficial

Súvisiaci interpreti: Arch Enemy