Prešovskí veteráni Perversity už takmer tri desaťročia cibria svoje umenie a vďaka odhodlaniu, vytrvalosti a nekompromisnému prístupu sa stali pilierom slovenského death metalu. Svoju povesť neľútostne brutálnej a precíznej skupiny potvrdzujú aj v novom singli Venom Divine. Skladba z nedávno vydaného albumu Spiritual Negation dostala pre "smrtiaci" žáner netypický vizuál, ktorý je v prvej polovici plný svetla a nehy. Dávka napätia a zlovestnej atmosféry tu však samozrejme nechýba.

"Venom Divine dobre reprezentuje celý album. Je agresívnejšia a má stredné aj brutálne pasáže," vysvetľuje Jozef "Dodi" Košč, gitarista, skladateľ a jediný pôvodný člen Perversity. "Spomínam si, ako sme ju nahrávali v štúdiu. Vtedy som sa poriadne zapotil. Nahrávali sme u Martina Barlu a on je veľký pedant. Nám sa zdalo, že to, čo sme zahrali, znelo dobre, ale on mi na monitore ukázal, že nestíham hrať presne. Po gitarovej stránke má skladba rýchle riffy a ja som si musel riadne zamakať, aby som ich zahral v správnej rýchlosti," pokračuje Dodi.

Tip redakcie: Prečítajte si recenziu albumu Spiritual Negation od Tomáša Danišoviča

Nový album Perversity vyšiel v júni a v ten istý mesiac kapela stihla natočiť aj videoklip Venom Divine, ktorého scenár napísal bubeník Marek Baran. Prináša nielen protiklad pomalého vizuálu a extrémne rýchlej hudby, ale aj dejový kontrast čisto a radostne vyzerajúcich intímnych úvodných záberov, pri ktorých by ste sotva tipovali, že ide o klip k deathmetalovej skladbe, a už o čosi menej nevinných scén plných živočíšnej vášne po zjavení "jablka hriechu".

"Klip je postavený okolo hlavnej myšlienky textu, ale necháme fanúšikov, aby si v ňom našli svoj vlastný význam. Nakrúcali sme ho v divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove. Bola to úžasná skúsenosť. Priestory divadla sú krásne a majestátne. Doteraz sme robili len jednoduché klipy, väčšinou zostrihané zábery z koncertov, ale tentoraz to bolo úplne iné. Prišli sa pozrieť aj ľudia z divadla a všetci nám držali palce," hovorí s nadšením Dodi. 

Album pokrstia v prešovskom Stromoradí

Nový videoklip Perversity je zároveň pozvánkou na krst albumu Spiritual Negation. "Album vyšiel na dve etapy – v marci tohto roka na vinyle a v júni ako digipak. Keďže v lete boli ľudia rozlietaní, rozhodli sme sa krst spraviť 21. septembra. Konať sa bude v prešovskom klube Stromoradie. Krstnými rodičmi budú Edo KopčekLenka "Ena" Serafinová. Obaja patria do našej prešovskej partie. Edo nám od začiatku veľmi pomáhal s koncertami a Lenka hosťuje na albume a pomaly sa stáva 'šiestym členom' našej kapely."

Ako špeciálni hostia si na krste zahrajú ďalšie stálice slovenskej metalovej scény BruteCraniotomy. "Brute sú naši parťáci z brandže. Už dlhšie nehrali naživo, preto sme radi, že sa nám ich poradilo dotiahnuť. Craniotomy mali pred rokom hrať na krste nášho vedľajšieho projektu Constipation, ale kvôli chorobe z toho zišlo. Sľúbili, že tentokrát už si ďalší krst nenechajú ujsť. V Prešove už tiež dlho nehrali."

Perversity pokrstia album doma v Prešove Zdroj: PR

Pod novým vydavateľstvom stúpol počet recenzií aj poslucháčov

Album Spiritual Negation je v poradí šiestym štúdiovým albumom Perversity. Vinyl vyšiel v limitovanej edícii 250 kusov prostredníctvom slovenského vydavateľstva Metal Age Production. Vydanie digipak verzie zastrešil francúzsky vydavateľ Great Dane Records. "Na tento album vyšlo najviac recenzií v našej kariére, najmä v zahraničí. Stúpol nám aj počet poslucháčov na Spotify. Hoci je Great Dane Records stále undergroundové vydavateľstvo, vidím, že našu hudbu posúva ďalej," teší sa Dodi.

Pozitívne ohlasy na album prichádzajú jeho vydania zo všetkých smerov. Francúzsky portál Radiograndr.fr hovorí o slovenskom death metale v celej svojej kráse, na ktorý sa oplatilo čakať sedem rokov. Podľa portálu Prorocker.sk kapela novinkou prekonala predchodcu Idolatry, za ktorý bola nominovaná na Radio_Head Awards v kategórii Hard & Heavy.

Aktuálnu zostavu Perversity tvoria gitarista Jozef "Dodi" Košč, spevák a autor textov Juraj "Kazateľ" Handzuš, gitarista Martin "Fetus" Calko, basgitarista Patrik "Paddy" Biľ a bubeník Marek Baran.

Vypočujte si celý album Spiritual Negation na Bandcampe:

Text: Hudba.sk (zdroj: Perversity)