Prešovská reggae/world music formácia N30 Akustika vydáva svoj debutový album pod názvom Vnímaj to svetlo. Novinka, ktorá obsahuje dvanásť piesní, vychádza pod hlavičkou bratislavského vydavateľstva Batelier Records. Krst CD sa uskutoční už túto sobotu v klube Batelier.

Zoskupenie, ktoré je hudobným spojením mohutného kontrabasu, akustickej gitary, rezkých husličiek, rytmického cajóna a píšťaly, vzniklo v roku 2012, no už teraz má za sebou množstvo odohraných koncertov. V hudbe formácie N30 Akustika necítiť len vplyv ďalekej Jamajky, ale aj tatranského ducha.

"K tvorbe nás inšpiruje každodenný život v prítomnosti, precítenie ľudstva a prírody ako celku. Tiež aj možnosť motivovať poslucháča k pokojnému a radostnému užívaniu si a uvedomeniu. Svet je krásny a stačí, aby sme sa ho my ľudia snažili tvoriť taký, aký chceme. Na to je však potrebné začať od seba a vedieť, čo chceme. A to je duchovná revolúcia," hovoria členovia kapely.

Ich hudobný debut je zmesou folku, reggae a príbuzných žánrov. "Hudobníci vytvorili skutočne unikátny a svojský sound. Lyricky je album viac než podarený a Dominik Varchola v ňom prezentuje svoje textárske umenie a schopnosť zladiť inteligentné texty so silným odkazom s chytľavými melódiami," hodnotí pozoruhodný debut mladej kapely Poky z vydavateľstva Batelier Records.


Album Vnímaj to svetlo bol nahrávaný v prešovskom štúdiu Za Kalváriou u Martina Sejka, ktorý sa postaral aj o finálny mix a master. Hostia doplnili pestrú nahrávku o akordeón, trúbku, trombón, elektrickú gitaru či beatbox. Vokálom zas album obohatili speváci Poky a Erik z Medial Banana a Turne. Nahrávku skupina plánuje pokrstiť už v sobotu 18. októbra v bratislavskom Batelieri, kde vystúpi aj so svojím spriazneným Rebelution Soundom.

Skupina N30 Akustika v zložení Dominik Varchola (spev, píšťala), Filip Činčala (kontrabas), Pavol Kovaľ (gitara, vokál), Filip Lipka (husle) a Miro Szirmai (perkusie) vznikla v roku 2012. Pevné jadro formácie sa vytvorilo stretnutím Dominika Varcholu, Filipa Činčalu a Paliho Kavľu. Svoj prvý koncert odohrali v Prešove, kde ešte ako trio predstavili prvé tri pesničky. Z pôvodne "elektrickej kapely" s názvom N3O a Med Jam Band hrávajúcej reggae, hip-hop a funk, vznikol spoločný akustický projekt. Kapelu potom obohatili ďalší členovia - huslista Filip Lipka a cajonista Tomáš Bocko, ktorého po čase nahradil perkusionista Miro Szirmai.

Termíny koncertov N30 Akustika:

18. 10. - Bratislava, Batelier
8. 11. - Levice, Na kus reči
14. 11. - Tatranska Lomnica, Switch club
15. 11. - Liptovský Mikuláš, Adventure music club
16. 11. - Ružomberok, Panoptikum
22. 11. - Považská Bystrica, Umelci B2 Club
4. 12. - Nitra, Trafačka
6. 12. - Prešov, Wave Club

Zdroj a foto: Batelier Records