Anglická speváčka Adele je prvou potvrdenou interpretkou, ktorá vystúpi počas udeľovania BRIT Awards. Podujatie sa bude konať 24. februára v londýnskej O2 Aréne. O moderovanie ceremoniálu sa postará dvojica Ant & Dec.

"V hudobnom priemysle v súčasnosti nemôžete dostať väčšie meno. Zástupcovia BRIT Awards sú nadšení, že môžu byť súčasťou jej minulosti, súčasnosti aj budúcnosti," uviedol predseda BRIT Awards Max Lousada. 

Paradoxom je, že organizátori Adele v jej minulosti prerušili počas ďakovnej reči za Najlepší britský album v roku 2012, aby priestor dostala kapela Blur so svojim 18-minútovým vystúpením. Ešte pred najdlhším číslom v histórii BRIT Awards sympatická Britka vztýčila prostredník smerom do publika, pričom neskôr na tlačovej konferencii po podujatí vysvetlila, že bol adresovaný organizátorom. Fanúšikom namiesto toho poďakovala a novinárov vtedy inštruovala, aby toto jej vyhlásenie v každom prípade zverejnili.

Prečítajte si: Adele na Brit Awards: Dve ceny a vztýčený prostredník


Dvadsaťsedemročná Adele, celým menom Adele Laurie Blue Adkins, sa na hudobnej scéne objavila v roku 2006. O dva roky neskôr vydala debutový štúdiový album 19, ktorý pozitívne prijali kritici i verejnosť. V roku 2009 si z udeľovania cien Grammy odniesla dve sošky - pre najlepšieho nováčika a za najlepší ženský popový spevácky výkon. Druhá štúdiovka 21 (2011) urobila z Adele jednu z najväčších hviezd. Speváčka za ňu získala okrem iného aj Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka a tiež BRIT Award v kategórii Najlepší britský album.

Svoj tretí album 25 (recenzia), z ktorého pochádza singel Hello, vydala tento rok 20. novembra a dobyla s ním UK Chart aj americký albumový rebríček Billboard 200. Na konte má dovedna už desať zlatých gramofónikov. Zatiaľ posledný jej pribudol vlani vďaka singlu Skyfall z rovnomennej bondovky. Za túto skladbu získala v roku 2013 spolu s Paulom Epworthom aj Zlatý glóbus a Oscara. Zásluhou Skyfall ovládla aj kategóriu Singel roka na BRIT Awards 2013. V rokoch 2011 a 2012 ju magazín Billboard označil za interpretku roka a americká televízia VH1 ju v roku 2012 zaradila na piate miesto rebríčka 100 najlepších žien v hudobnom priemysle.

Zdroj: SITA (odsek o prostredníku: Hudba.sk)
Foto: Heidi Gutman/NBC via AP

Súvisiaci interpreti: Adele