Švédska superskupina Arch Enemy na čele so speváčkou Angelou Gossow vystúpi 27. mája v bratislavskom Majestic Music Clube. Vstupenky na podujatie sa predávajú za cenu 24 €.

Členovia Arch Enemy pôsobia alebo pôsobili vo formáciách Carcass, Mercyful Fate, Carnage, Armageddon či Spiritual Beggars. Superskupina má na svojom konte deväť štúdiových albumov, jedno živé CD, dve DVD a tri EP nahrávky. Medzi jej najväčšie hity patria skladby ako We Will Rise, Nemesis či My Apocalypse.

Biografia


Začiatky Arch Enemy sa datujú do roku 1996, kedy Michael Amott (ex-Carcass) spolu so svojím mladším bratom Christopherom (Armageddon) oslovili speváka Johana Liivu (ex-Carnage) a bubeníka Daniela Erlandssona (Eucharist). Už ich spoločný debut Black Earth zožal veľký úspech v Japonsku, čo iba potvrdil singel Bury me an Angel, ktorý sa dostal do rotácie hudobnej stanice MTV. V roku 1998 podpísala skupina zmluvu s vydavateľstvom Century Media a následne vydala album Stigmata úspešný v Európe i v USA. Po drobných personálnych zmenách pokračovalo jej ťaženie opäť v Japonsku. Dôkazom úspechu formácie bolo, že mnohé limitované edície nahrávok, pôvodne určené len pre trh krajiny vychádzajúceho slnka, sa napokon pre veľký záujem dostali do celosvetovej distribúcie.

V roku 2000 nastala najviditeľnejšia zmena v skupine. Speváka Johana Liiva totiž vystriedala nemecká death-metalová speváčka Angela Gossow, ktorá je už dnes nerozlučne spätá s imidžom i zvukom kapely. Nasledovali albumy Doomsday Machine (2005) či Rise of the Tyrant (2007), ktorý sa dokonca dostal na 84. priečku rebríčka Billboard 200. Po desiatkach spoločných koncertov s legendami ako Slayer, Judas Priest, Machine Head, Trivium alebo In Flames sa Arch Enemy definitívne zaradili medzi špičku na metalovej scéne.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Holetz z agentúry Octopus Promotion.

Súvisiaci interpreti: Arch Enemy