Precestovali celý svet, no v originálnej novinke stavili na slovenské ľudovky. Kapela La3nos, známa aj pod názvom La3no Cubano, pred pár dňami zverejnila videoklip Chlapec Vandrovný plný slnka, leta a latinsko-amerických rytmov, no napriek tomu piesni dominujú prvky slovenskej ľudovej hudby, ktoré ste v takejto sviežej podobe ešte zaručene nepočuli.

La3nos pravidelne prezentujú svoju prevažne autorskú tvorbu nielen na Slovensku, ale aj na rôznych festivaloch a koncertoch v zahraničí. Skupina už vystúpila v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Taliansku, Veľkej Británii, Dánsku a najnovšie aj na Kube. Domáci fanúšikovia mohli toto zoskupenie siedmich hudobníkov vidieť na popredných slovenských festivaloch ako Pohoda, Uprising, Grape, Bratislavské jazzové dni, Vrbovské Vetry, Urban Art Festival, POKE festival či Drienok.

Nový videoklip Chlapec Vandrovný vznikol spontánne po tom, ako chalani dostali ponuku ísť hrať na Kubu. Skladbu mali síce iba rozpracovanú, ale skúsili aj tak počas ciest po Kube nakrúcať zábery pre oficiálny vizuál. Celkovo na Kube odohrali päť koncertov a každý bol doslova preplnený, čo môžete vidieť aj vo videu. Nakrútil ho Daniel "Sorizzo" Kis (S Hudbou Vesmírnou) v úzkej spolupráci s členmi kapely. Po návrate z Kuby v novembri čakala nielen videoklip, ale aj samotnú skladbu ešte dlhá cesta rôznorodými úpravami až do finálneho výsledku. O spev v novinke sa postarali Jano Kružliak ml. a speváčka Simona Hulej alias Sephorea.


Režisér, kameraman a strihač v jednej osobe si spoluprácu s La3nos pochvaľuje. "Chalani išli ako draci, naozaj, kamkoľvek prišli, tam hneď aj hrali, keďže si často nostili nástroje so sebou. A domáci ich okamžite prijali, dokonca ako môžete vidieť vo videoklipe, tak aj účinkovali. Ide z toho riadna sloboda, myslím, že taká, ako naozaj aj bola pri natáčaní. Skrátka sme si všetko užívali a Kuba je krajina slnka, tanca, rumu a rytmu - povedal by som, že druhý domov pre La3nos," hovorí so smiechom Sorizzo. 

Zostavu La3nos tvoria perkusionisti Tono Gúth, Roman Kovács a Adam Kováčik, hráč na dychové nástroje Jano "Boldy" Boldiš, huslista Ján "Kružlo" Kružliak ml., basgitarista Miloš "Bulči" Bulík a hráč na klávesy Peter "Peťuldo" Kunzo. Kapela je nielen stálicou slovenskej world music scény, ale niektorí členovia sa pod hlavičkou Rytmika.sk venujú aj kurzom a workshopom v oblasti rozvoja muzikoterapie a rytmiky po celom Slovensku. Okrem firemných a súkromných akcií aktívne pôsobia aj v oblasti hudobného vzdelávania a muzikoterapie pre deti s mentálnymi poruchami, či rodiny zo sociálne znevýhodnených pomerov. Vďaka trpezlivej práci aktívnych lektorov sa naozaj môže naozaj každý stať súčasťou hudobného telesa.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol režisér videoklipu Daniel Kis. Viac sa o skupine dozviete na oficiálnych stránkach www.la3nocubano.sk, www.facebook.com/la3nocubano a www.instagram.com/la3nos.