Domácim koncertom v Košiciach odštartovali Nocadeň 14. apríla očakávané turné Pozemskí astronauti Galaxy S7 Tour. V krásnom priestore Auly spievala takmer všetky piesne celá naplnená sála. Na koncert prišli fanúšikovia z rôznych častí Slovenska.

O úvodnú polhodinu podujatia sa postaral avizovaný hosť kapely Isobutane. Zakladateľ post-rockovej skupiny The Ills odohral nápaditý zahrievací elektronický live act, v ktorom do príjemných autorských trackov naživo dohrával na gitare. Záverečnú pieseň venoval vyslovene iba tomuto strunovému nástroju, čím príjemne prepojil nástup samotnej kapely Nocadeň na pódium. "Isobutane je v spojení s našou kapelou dlhšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Začínal ako fanúšik, neskôr pokračoval ako remixér našich pesničiek, na Pozemských astronautoch sa z neho stal spolupracovník a teraz s nami vystupuje v úlohe hosťa. Takže je to pomerne zaujímavá cesta, ktorou si vo vzťahu s našou kapelou prešiel," uvádza spevák Nocadeň Rasťo Kopina.

Po krátkej pauze rozbehli Nocadeň koncert skladbami Skúsme a úspešným hitom Havran, ktorý aktuálne rotuje aj česká hudobná televízia Óčko. Kapela si na turné pripravila široký výber piesní z aktuálneho albumu Pozemskí astronauti a setlist poprekladali známymi skladbami z predchádzajúcich nosičov. Chuť návštevníkov koncertu "pomáhať" spevákovi Rasťovi sa premenila na obojstranný silný zážitok. Spevák niekoľkokrát rád ponechal odspievanie refrénu fanúšikom.

Koncertný program obsahoval oveľa viac hudby, ako je možné zažiť napríklad na festivalových, kratších koncertoch. Odzneli aj raritné songy Organizmy a Umriem pri tvojich nohách v nových aranžmánoch a po dlhom čase skupina oživila i pieseň Tvoj mono hlas. "Skvelé, extatické a až do poslednej chvíle zimomriavkové. Presne také boli dnes Košice. Možno ma iba zrádza pamäť, ale nepamätám si, aby sme doma zažívali takéto, v dobrom zmysle slova, šialenstvo. Utvrdzuje ma to iba v jednom, Nocadeň sú späť a možno ešte vo väčšej sile, ako sa mohlo zo začiatku zdať," boli prvé dojmy Rasťa po košickom vystúpení.

Pozemskí astronauti Galaxy S7 Tour pokračuje 21. apríla v MMC v Bratislave a 23. apríla v Piano Clube v Trenčíne. Mimo turné bude možné zažiť koncert Nocadeň 22. apríla v Meridiane v Bojniciach.


Zdroj: Barbora Vargicová
Foto: Peter Uhrín

Súvisiaci interpreti: Nocadeň