Britská akadémia textárov, skladateľov a autorov (BASCA) vo štvrtok rozdala sošky v rámci 57. Ivor Novello Awards. Dve prestížne ceny - pre najlepšieho skladateľa/skladateľku a za najhranejšie dielo (Rolling in the Deep) si odniesla britská speváčka Adele, ktorá tento rok ovládla i udeľovanie Brit Awards či Grammy.

Cenu si prebrala spolu so spoluautorom Paulom Epworthom. "Bez urážky, Paul, ale nemyslela som si, že niekde niekedy zaboduje!" uviedla na adresu spomínanej piesne.

Nepodarilo sa jej však vyhrať v kategóriách najlepší album a najlepšia skladba po hudobnej i textovej stránke. Tou je podľa akadémie The A Team Eda Sheerana, pričom v albumovej kategórii ocenili PJ Harvey a jej nahrávku Let England Shake (2011), ktorá tak porazila nielen Adele, ale i Kate Bush a jej album 50 Words For Snow (2011).

Vychádzajúca hviezda Lana Del Rey, ktorá začiatkom roka vydala úspešný debutový album Born to Die, so svojím singlom Video Games ovládla kategóriu Najlepšia súčasná skladba.

BASCA sa tento rok rozhodla udeliť Cenu PRS za významný prínos britskej hudbe formácii Take That. "Pre skladateľa sa výhre ceny Ivor nič nevyrovná," povedal divákom líder kapely Gary Barlow.

Soška za vynikajúcu zbierku piesní putovala Garymu Kempovi zo skupiny Spandau Ballet, podľa ktorého slov to je najväčšia pocta jeho kariéry. Za celoživotné dielo ocenili hudobníka Marka Knopflera, ktorý v minulosti pôsobil v rockovej kapele Dire Straits. 

Prehľad víťazov 57. Ivor Novello Awards:

Najlepšia súčasná skladba: Video Games - Lana Del Rey
Najlepšia skladba po hudobnej i textovej stránke: The A Team - Ed Sheeran
Najlepší televízny soundtrack: The Shadow Line
Najlepší filmový soundtrack: The First Grader
Najlepší album: Let England Shake - PJ Harvey
Cena PRS za najhranejšie dielo: Rolling In The Deep - Adele
Cena za celoživotné dielo: Mark Knopfler
Najlepší skladateľ/skladateľka: Adele
Špeciálna medzinárodná cena: Jimmy Webb
Cena PRS za významný prínos britskej hudbe: Take That
Cena za inšpiráciu: Siouxsie Sioux
Cena za jazzovú hudbu: Stan Tracey
Cena pre vynikajúcu zbierku piesní: Gary Kemp

Informácie zverejnili webstránky Bbc.co.uk a Gigwise.com.

Zdroj: SITA
Foto:

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran, PJ Harvey