Americko-arménsky hudobník Serj Tankian, ktorý začiatkom júla vydal nový album Harakiri, 24. októbra vystúpi v pražskej Lucerne. Vstupenky budú stáť od 900 českých korún a na predaj budú od štvrtka 19. júla na oficiálnej stránke Serja Tankiana. O deň neskôr ich začnú ponúkať aj siete Ticketpro a Ticketportal.

Tankianova tretia sólová štúdiovka Harakiri obsahuje celkovo 11 skladieb vrátane singlov Figure It Out, Cornucopia a Harakiri. Album si rodák z libanonského Bejrútu produkoval sám a nahrával ho vo svojom štúdiu v Los Angeles. O master sa postaral Vlado Meller, ktorý v minulosti spolupracoval s Kanyem Westom a kapelami ako Metallica, Red Hot Chili Peppers či Beastie Boys.

Pod nahrávkou sú podpísaní aj členovia Tankianovej sprievodnej kapely The F.C.C. (Flying Cunts of Chaos) - Dan Monti (gitara), Mario Pagliarulo (basgitara) a Troy Zeigler (bicie nástroje).

Serj Tankian - Harakiri

Album inšpirovaný pekelným rokom 2011

Štyridsaťštyriročný hudobník sa na novom albume opäť zameral na kritiku kapitalizmu, nadnárodných spoločností či nekultúrnych reality šou. V apríli v rozhovore pre magazín Loudwire vysvetlil, prečo sa album volá práve Harakiri, čo je japonský výraz pre známu formu rituálnej samovraždy.

"Rok 2011 sa začal ohňom. Nejaké decká v meste Piha na Novom Zélande odpaľovali ohňostroje, ktoré pristáli na pozemku môjho suseda a zapálili celý kopec. Vedel som, že to bude pekelný rok a skutočne to tak bolo. O päť dní sa začali objavovať správy o vtákoch a rybách, ktoré na celom svete hromadne hynú. Toto znamenie mi neušlo. Rôzne tvory na zemi začali páchať hromadné harakiri. Vedia niečo, čo my o udržateľnosti životného prostredia nevieme? V ten deň som začal písať tento album," uviedol.

Nahrávka je podľa neho omnoho živšia ako predošlé a má punkový charakter ovplyvnený štýlmi ako goth, elektronikou či hudbou 80. rokov, nechýba tvrdý rock ani veľkolepé melodické skladby.

Serj Tankian sa preslávil ako spevák, skladateľ a klávesák rockovej kapely System of a Down. S touto skupinou vydal päť štúdiových nahrávok, pričom Toxicity (2001), Mezmerize (2005) a Hypnotize (2005) sa dostali na vrchol amerického albumového rebríčka Billboard 200. Ako sólový interpret pred spomínanou novinkou Harakiri vydal štúdiovky Elect the Dead (2007) a Imperfect Harmonies (2010).

Serj Tankian - Figure It Out

Zdroj: SITA
Foto: Serjtankian.com

Súvisiaci interpreti: Serj Tankian