Spevák Paul Anka vystúpi 5. februára v Bratislave. 74-ročný rodák z Kanady sa predstaví v Incheba Expo Aréne, na Slovensko príde po prvý raz. Vstupenky sú dostupné v predpredaji od 39 eur. Anka okrem toho zaspieva napríklad aj 3. februára v pražskom Kongresovom centre.

Paul Albert Anka sa na hudobnej scéne pohybuje od polovice 50. rokov minulého storočia a dodnes je považovaný za jednu z najväčších osobností svetovej populárnej hudby. Narodil sa 30. júla 1941 v kanadskej Ottawe. Už od detstva spieval v gospelovom súbore. Po následnom štúdiu hry na klavíri založil vo svojich trinástich rokoch vlastnú vokálnu skupinu. Po získaní vodičského oprávnenia sa ako tínedžer vydával tajne matkiným autom skoro na všetky talentové súťaže vo svojom okolí. V roku 1956 vyhral v jednej z týchto súťaží cestu do New Yorku. To bol jeden z najdôležitejších okamihov jeho života. Na základe tejto návštevy bol totiž vydaný jeho prvý singel.

Spolupracoval so Sinatrom aj s Kráľom popu

V roku 1957 Paul Anka ako 15-ročný nahral skladbu Diana, s ktorou sa udržal dlho na prvom rebríčku hitparády a dodnes je jeho najznámejším hitom. Medzi známe piesne z jeho tvorby patria aj You Are My Destiny, Crazy Love, Lonely Boy, Put Your Head on My Shoulder, Puppy Love, (You're) Having My Baby alebo Times of Your Life. Ako skvelý textár a skladateľ s vycibreným citom pre melódiu a skladbu slov je tiež autorom či spoluautorom viacerých hitov iných hudobných hviezd. Pre Toma Jonesa napísal hit She's a Lady, pre Franka Sinatru otextoval singel My Way.

Veľký úspech Paula Anku mala taktiež spolupráca s kráľom popu Michaelom Jacksonom na piesni I Never Heard, ktorá však vyšla pod názvom This Is It a bolo podľa nej bolo pomenované neuskutočnené turné Kráľa popu. Paul Anka je taktiež autorom piesne Love Never Felt So Good, ktorá bola vydaná ako Jacksonovo posmrtné dielo, svoju časť na nahrávku naspieval i Justin Timberlake.

Paul Anka okrem iného stál i za štartom kariéry súčasnej swingovej superstar Michaela Bublého, ktorému v roku 2003 koprodukoval album. V roku 2005 zaujal hudobných odborníkov svojím albumom Rock Swings. Pre Verve Music Group skomponoval 14 slávnych rockových či popových melódií v špeciálnom swingovom aranžmáne. Pre tento album si vybral skladby rozličných žánrov, a tak na albume nájdeme Tears in Heaven Erica Claptona, Everybody Hurts slávnych R.E.M., Smells Like Teen Spirit Cobainovej Nirvany alebo Lovecats britských The Cure. Vyskúšal si aj hereckú kariéru. Predstavil sa napríklad v snímkach Najdlhší deň (1962), Kapitán Ron (1992), Ordinary Magic (1993) či Mad Dog Time (1996).


Zdroj: TASR, SITA
Foto: Facebook.com/paulankaofficial

Súvisiaci interpreti: Paul Anka