Začiatkom tohto roka získala americká speváčka Miley Cyrus dve ceny Grammy za úspešný hit Flowers z albumu Endless Summer Vacation. Teraz jej hrozí, že si úspešnú skladbu už nikdy nebude môcť zaspievať. Je obvinená z úmyselného kopírovania skladby When I Was Your Man od Bruna Marsa. Nežaluje ju však samotný spevák.

Spoločnosť Tempo Music Investments, ktorá od roku 2020 vlastní časť autorských práv na skladbu When I Was Your Man v obžalobe poukazuje na prílišné podobnosti medzi skladbami. V sťažnosti uvádzajú aj skladateľov Gregoryho Heina a Michaela Pollocka, ktorí skladbu napísali so spoločnosťami Cyrus. Obžaloba sa vzťahuje aj na distribučné spoločnosti Sony Music Publishing, Apple, Live Nation a Amazon. Tempo Music požaduje finančnú náhradu škody, ktorú určí súd a taktiež zákaz reprodukovať, distribuovať alebo verejne predvádzať skladbu.

"Každý fanúšik When I Was Your Man Bruna Marsa vie, že Flowers Miley Cyrus nedosiahla celý tento úspech sama o sebe. Flowers duplikuje početné melodické, harmonické a lyrické prvky skladby When I Was Your Man, vrátane melodickej výšky tónu a sekvencie verša, spájajúcej basovej linky, určitých taktov refrénu, určitých prvkov divadelnej hudby, lyrických prvkov a špecifických akordov progresie. Na základe kombinácie a množstva podobností medzi dvoma nahrávkami je nepopierateľné, že bez When I Was Your Man by Flowers neexistovala. S Flowers vytvorili Cyrus, Hein a Pollack dielo odvodené od When I Was Your Man bez povolenia," uvádza sa v žalobe.

Skladba Flowers debutovala v januári 2023 na vrchole rebríčka Billboard Hot 100. Udržala sa tam celých osem týždňov a stala sa najúspešnejším singlom speváčky a druhým singlom číslo jeden v rebríčku Billboard po hite Wrecking Ball z roku 2013. Flowers sa dostala na prvé miesto hudobných singlových rebríčkov v 41 krajinách vrátane Spojeného kráľovstva, Írska, Austrálie či Kanady. Prepísala rekordy streamovacích služieb a na 66. ročníku cien Grammy získal hit Flowers cenu za nahrávku roka a najlepší popový sólový výkon. 

Text: Hudba.sk (Variety.com)