Sladké zabudnutie? Únava materiálu? Váhanie na rázcestí? Možno z každého trochu. Skupina Kolowrat sa rozhodla dať si od januára 2016 prestávku, počas ktorej nebude vystupovať ani nahrávať.

Členovia kapely pristúpili k tomuto kroku po dlhej úvahe a prestávku vidia ako terapiu s možnosťou ponoriť sa do iných vôd, vyvetrať myseľ, odstúpiť od obrazu a uvidieť sa znova. Vo chvíli, keď sa to podarí, bude mať zmysel vrátiť sa späť. Ešte predtým, v decembri 2015, však Kolowrat odohrá päť koncertov na Slovensku a jeden v Čechách.

Tvorba košických Kolowrat si vyslúžila pomenovania ako "gitaroví melancholici" či "mluvčí městské poetiky", čo v hrubých rysoch vystihuje nálady a smery v nej obsiahnuté. Kapela debutovala albumom Vrany sa vracajú v roku 2006. So svojou druhou štúdiovou nahrávkou Slnko je vo veži získali vo výročnej cene Rádia_FM Radio Head Awards 2009 tri nominácie na Album roka (cena poslucháčov a cena kritikov) a Singel roka (Ja a slečna Ts). Ich posledným počinom zostáva album spred dvoch rokov Pobiť sa/utiecť.

Najbližšie koncerty kapely Kolowrat:

3. decembra Bratislava, U Očka (hosť: Živé Kvety)
4. decembra Praha, Basement bar
11. decembra Piešťany, Piešťanský pivovar
12. decembra Banská Štiavnica, Art Café
18. decembra Košice, Tabačka
19. decembra Prešov, Christiania


Informácie pre Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records.

Foto: Dávid Doroš

Súvisiaci interpreti: Kolowrat