Americká skupina The Beach Boys sa plánuje pri príležitosti päťdesiateho výročia svojho vzniku dať opäť dohromady. Jej členovia Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston a David Marks pripravujú nový štúdiový album a medzinárodné turné. Zatiaľ neuviedli žiadne konkrétne dátumy, budú však jedným z headlinerov na podujatí New Orleans Jazz & Heritage Festival, ktoré sa začne 27. apríla 2012.

"Toto výročie pre mňa veľa znamená, lebo mi chlapci veľmi chýbali, som nadšený z tvorby novej nahrávky a z toho, že budeme opäť spolu na pódiu," uviedol líder skupiny Brian Wilson. "Hudba je zjednocujúcim a harmonizujúcim prvkom života v našej rodine od detstva. Je veľkým požehnaním, že sme sa oň mohli podeliť so svetom. Nebolo by krásne urobiť to znova? Určite áno!" vyjadril sa k návratu Mike Love.

Úspešná skupina The Beach Boys vznikla v roku 1961. Brian Wilson s ňou naposledy spolupracoval na albume Stars And Stripes Vol.1 z roku 1996 a odvtedy koncertoval sám. Už začiatkom tohto roka však naznačil, že chce s bývalými kolegami opäť spolupracovať. Dennis a Carl Wilson, dvaja z pôvodných členov kapely, už nežijú.

Ohlásený návrat kapely môže fanúšikov tešiť o to viac, že v novembri vyšiel kapele kultový materiál v podobe The Smile Sessions - zbierky štúdiových nahrávok z polovice 60. rokov, ktoré mohli v roku 1967 súperiť so slávnym albumom Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band od The Beatles. Plánovaný konceptuálny album SMiLE však nevyšiel a zničený Brian Wilson po neúspechu "narýchlo zbúchanej náhrady" v podobe štúdiovky Smiley Smile (1967) na úlohu najväčšieho rivala The Beatles rezignoval.

SMiLE sa stal najznámejším nevydaným albumom v histórii popu. Počas rokov o jeho nahrávaní a dôvodoch, pre ktoré nevyšiel, vznikali legendy a na verejnosť postupne unikali bootlegy, ktoré naznačovali, že ide o vrcholové dielo The Beach Boys. Svetlo sveta uzrel album až o 37 rokov neskôr - v roku 2004, kedy Wilson nanovo nahraté skladby vydal ako svoju sólovku. Označil ho slovami "tínedžerská symfónia pre Boha".

The Smile Sessions sú na rozdiel od Wilsonovho albumu zbierkou originálnych nahrávok z rokov 1966-67. Kritici tomuto CD boxu, ktorý vyšiel v štandardnej verzii ako dvoj-CD, ale aj v limitovanej zberateľskej edícii (5xCD + 2xLP + 2x7" single), dávajú hodnotenia svedčiace o tom, že ide o príbeh so šťastným koncom. The Beach Boys na čele so skladateľským géniom Brianom Wilsonom, ktorý kvôli úsmevu (smile) takmer prišiel o rozum, si tak pri návrate môžu užiť zaslúženú slávu, ktorú im pred takmer polstoročím vyfúkli "chrobáci".

The Beach Boys - Good Vibrations

The Beach Boys - Kokomo

The Beach Boys - I Get Around

Zdroj: SITA, pm
Foto: SITA/AP

Súvisiaci interpreti: Beach Boys