Novú speváčku na slovenskej scéne Barbaru Weiss sme vám predstavili už koncom roka 2014 prostredníctvom videosingla Lies. Okolnosti však chceli, aby sa jej pravým debutom stala až čerstvo zverejnená novinka Naked. Spolu s ňou predstavuje nový projekt Barbara Weiss & Co, v ktorom jej na koncertoch "kryje chrbát" 9-členný hudobný ansámbel.

Jej hudobná kariéra nabrala iný spád po tom, ako sa rozišla so svojím prvým manažmentom. Pesničku Lies dnes už na Youtube nenájdete, napriek tomu je Barbara Weiss za tento dnes už "neoficiálny" štart kariéry vďačná. "Bola to výborná skúsenosť, pretože práve skladba Lies mi umožnila spolupracovať s bubeníkom Amy Winehouse, ktorý v tejto pesničke hosťoval. Dokonca iba kvôli tomu pricestoval na Slovensko. Rozhodla som sa prejsť k inému manažmentu, a súčasťou tohto prechodu k novému tímu je aj úplne nový hudobný štart," prezrádza sympatická Bratislavčanka.

Po hosťovaní na albume Majka Spirita ide svojou cestou

Po zverejnení spomínaného singla o nej niekoľko mesiacov nebolo počuť, výnimkou bolo len hosťovanie na minuloročnom albume Majka Spirita - Y White. V rovnakom čase v štúdiu LittleBeat vznikal aj jej nový singel Naked, jedna z Barbariných nových autorských piesní vytvorených v spolupráci s mladým slovenským producentom Olliverom. Hosťovanie na albume najsledovanejšieho rapera na slovenskom a českom Facebooku prišlo podľa jej slov bez veľkého plánovania.

"V rovnakom období, kedy sme nahrávali Naked, vznikal v tom istom štúdiu Majkov projekt Y. Pamätám si, ako sa nás Maxo (spevák, producent a skladateľ zo štúdia LittleBeat, pozn. red.) pýtal, či by som chcela naspievať skladbu s Majkom. Prekvapilo nás to a bolo to veľmi spontánne. Veľmi sa z toho teším a ďakujem všetkým, ktorí mi dali túto príležitosť," spomína Barbara na zrod skladby Budúcej.

Kým spolupráca z projektu Y je Majkovým pozitívnym odkazom pre budúcu partnerku, Barbarin singel Naked je naopak inšpirovaný bolesťou minulého vzťahu. "Človek sa po rozchode cíti zraniteľný a osamelý, akoby nahý. Silu musí objaviť sám v sebe," vykresľuje speváčka myšlienku skladby a videoklipu. Text i melódiu si napísala sama, hlavným autorom a producentom hudby sa stal spomínaný Ollivero spoločne s gitaristom Jurajom Kmetym, s ktorým tvorí producentské duo. K definitívnemu zvuku nahrávky prispeli bubeník Marián Slávka, klavirista Roland Kánik i orchester Slovenského národného divadla. Na aranžmánoch sa podieľali Martin Maxo Šrámek a Andrej Hruška zo štúdia LittleBeat a o postprodukciu sa postaral Marek Šurin.

"K finálnej podobe skladby pomohlo veľmi veľa ľudí a myslím si, že sme spoločne dokázali urobiť úžasnú vec! Som šťastná, že sa o túto novinku môžem podeliť s fanúšikmi," dodáva Barbara na margo intímnej piesne, ktorá sa vďaka svojmu textu môže stať hudobným liekom pre všetkých so zlomeným srdcom po rozchode.


Odvážny videoklip a odvážne plány

Novinku predstavuje spolu s videoklipom, o ktorý sa postaral mladý režisér Dušan Krajčovič. "S Dušanovou prácou sme veľmi spokojní. Samozrejme, nakrúcanie nebolo vždy najjednoduchšie, keďže sme točili až dva dni do skorého rána a mnohé scény vznikali v exteriéri, chvíľami sme bojovali s únavou aj veľkou zimou. Ale výsledok stojí za to!" hovorí Ollivero, ktorý z prevažnej časti stojí za námetom videoklipu. Ako prezrádza Barbara, práve on prišiel aj s námetom na odvážnu scénu pripomínajúci Rihannin klip Stay, v ktorej sa kúpe nahá vo vani.

"No, môj nápad to určite nebol! Vymyslel to Oliver," spomína speváčka so smiechom. Producent ju však nemusel dlho presviedčať. "Po zvážení som si samozrejme uvedomila, že presne táto scéna najviac vystihuje celú myšlienku skladby. Koniec koncov, celkový vizuál sa nám naozaj veľmi páči," priznáva Barbara, ktorá má po menšom zakopnutí na začiatku kariéry v hudbe veľké plány. V dnešnej dobe vzácnym (najmä na slovenskej scéne) je najmä jej rozhodnutie nespoliehať sa iba na štúdiovú produkciu a obklopiť sa množstvom talentovaných hudobníkov, ktorí ju môžu sprevádzať na koncertoch.

"Pripravujem debutový album s kapelou a originálnym zvukom, ktorý bude plný energie. Toho momentu sa už neviem dočkať. Verím, že pri správnej motivácii docielime veľké veci. Spoločne sme si prešli obdobím, kedy sme chceli preletieť za pár mesiacov celý svet. Teraz sme už nohami na zemi a pracujeme tvrdo a disciplinovane. Oliver manažuje a smeruje celý chod kapely s veľkým zanietením a sme skvelý kolektív. Tešíme sa na každý jeden koncert a kapelový život si poriadne užívame," dodáva Barbara na záver.  

Barbara Weiss & Co Zdroj: Natália Hladká

Barbara Weiss, vlastným menom Barbara Valášková, sa narodila 2. júna 1995 v Bratislave. Spevu sa venuje od desiatich rokov. K hudbe bola vedená oboma rodičmi, najmä otcom s muzikantskou minulosťou. Absolvovala štúdium na konzervatóriu v Bratislave. Speváckej kariére sa naplno venuje od roku 2014, kedy sa spoznala s hudobným producentom Olliverom. Má na konte nahrávanie s bubeníkom Andre Antunesom, spolupracovníkom Sineád O'Connor a Amy Winehouse. Hudobné zameranie jej nového projektu Barbara Weiss & Co spadá pod žánre pop, funk, soul a blues. Okrem speváckej kariéry Barbara aktuálne študuje na fakulte Východoázijských štúdií Univerzity Komenského.

Hudobný producent a dídžej Ollivero, vlastným menom Oliver Žilák (nar. 9. júna 1993 v Bratislave), debutoval v roku 2014 videosinglom Country Of Love s vokálmi v Anglicku pôsobiacej speváčky Caitlin Gilbert. Od roku 2015 spolupracuje so speváčkou Barbarou Weiss a pôsobí ako manažér a vizionár jej projektu Barbara Weiss & Co. Vekový priemer skupiny s neprehliadnuteľnou dychovou sekciou je 21 rokov a väčšina z jej členov sa venuje hraniu na hudobné nástroje už od útleho detstva.

Barbara Weiss & Co – členovia projektu:

Barbara Weiss - spev
Juraj Kmety - gitara, vokály
Ivan Spurny - basgitara
Ondrej Kadlečík - klávesy, trúbka
Milan Peschl - bicie
Debbie Jendruchova - tenor saxofón, husle
Ajsa Glebocká - alt saxofón, husle
Branislav Slivka - trombón
Filip Jendruch - trúbka
Ollivero - produkcia

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/weissbarbaraweiss.