Zoznam účinkujúcich na dvanástom Topfeste doplnili ďalšie dve zvučné mená zo zahraničia - švédski Arch Enemy a holandskí Within Temptation. Obe kapely sa vyznačujú ženským vokálom, sú známe hudobne i vizuálne prepracovanými koncertami a svojou tvorbou oslovujú aj širšie publikum.

Skupiny Within Temptation aj Arch Enemy presvedčili slovenských priaznivcov o skvelej forme už minulý rok, obe totiž na jar koncertovali v Bratislave. Tentokrát sa môžu fanúšikovia tešiť na festivalovú šou pod holým nebom na piešťanskom letisku. "Sme radi, že sa nám podarilo pritiahnuť obe skupiny, ktoré patria k tomu najlepšiemu v rámci žánru v Európe. Na našom festivale vystúpia v piatkovom programe," informoval Dušan Drobný z organizačného tímu Topestu. 

Arch Enemy, jedna z ikon melodického death metalu, v budúcom roku oslávia 20 rokov na scéne, za ten čas si stihli vybudovať u fanúšikov výborné meno. Na konte majú desať štúdiových albumov vrátane minuloročnej nahrávky War Eternal. Vlani sa k skupine pridala mladá krv, speváčka Alissa White-Gluz, ktorá prišla z kanadskej kapely The Agonist a nahradila dlhoročnú tvár a hlas skupiny, Angelu Gossow. Mužskú časť formácie v súčasnosti tvoria dvaja zo zakladajúcich členov Michael Amott (gitara, klávesy), Daniel Erlandsson (bicie), a spolu s nimi Sharlee D'Angelo (basgitara) a Jeff Loomis (gitara, klávesy).


Vďaka ďalšiemu potvrdenému hosťovi Within Temptation sa fanúšikovia na Topfeste 2015 môžu tešiť aj na kvalitný symfonický (pop)metal. Skupinu založili v roku 1996 speváčka Sharon den Adel a gitarista Robert Westerholt. Obaja hrajú vo formácii dodnes, okrem nich ju tvoria ďalší gitaristi Ruud Jolie a Stefan Helleblad, basgitarista Jeroen van Veen, klávesák Martijn Spierenburg a bubeník Mike Coolen. Na vlaňajšom koncerte v bratislavskej Inchebe sa kapela predstavila v rámci svetového turné k albumu Hydra (2014), z ktorého v novembri vydala aj live CD a DVD Let Us Burn – Elements & Hydra Live in Concert.

Tentoraz Holanďania avizujú živelné vystúpenie plné hitov ako Ice Queen, Angels či What Have You Done. Zaznejú však aj novšie skladby zo spomínaného šiesteho albumu. Jednou z nich je singel Paradise (What About Us?), na ktorom s kapelou spolupracovala bývalá speváčka Nightwish Tarja Turunen. Na albume sa ako hostia objavili aj raper Xzibit, spevák kapely Killswitch Engage Howard Jones či Dave Pirner zo skupiny Soul Asylum.


Arch Enemy a Within Temptation sa zaradili k zahraničným hosťom tohtoročného Topfestu, medzi ktorými figurujú aj americkí heavymetaloví veteráni Twisted Sister, punková legenda The Exploited a fínski powermetalisti Stratovarius. Z domácich účinkujúcich sú potvrdení Inekafe, IMT Smile s Lúčnicou, Hex, Tublatanka, Smola a hrušky, Korben Dallas a Zoči voči. Na Topfeste vystúpi aj jedna z najpopluárnejších českých kapiel Kryštof, ako aj ich krajania zo Support Lesbiens.

Zdroj: Topfest.sk, archív Hudba.sk
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Arch Enemy, Within Temptation