Podľa frontmana kapely Slipknot šiesta štúdiovka určite vyjde v roku 2019. Hudba už je takmer hotová, Corey začal písať texty. Možno to však bude ich posledný album.

Magnety týždňa

Slipknot rozhodne nie je hudba pre každého. Každý jeden album, ktorý vydali, si našiel svojich kritikov. Prvé tri tradiční metláci nemali radi, lebo to bol "nu metal". Ďalšie albumy zas nenávideli ich skalní priaznivci, lebo už neboli, ako tie predtým. A tak ďalej. Jedno je však isté - kapela v žánroch, v ktorých sa pohybuje, zanechala pomerne významnú stopu. Či už svojimi vystúpeniami so skvelou produkciou, ale aj tým, že metal dostali do povedomia pomerne širokého spektra poslucháčov.

Preto je trochu smutné, že najbližší album bude možno ich posledný. V týchto intenciách sa už vyjadril Shawn "Clown" Crahan, minulý týždeň to naznačil aj Corey Taylor. A teraz tá dobrá správa - podľa jeho slov sa novej dosky dočkáme už v roku 2019. Frontman kapely to potvrdil v rozhovore pre Musik Universe v kanadskom Montreale, kde je aktuálne na turné so Stone Sour. Viac prezradiť nechcel. Len, že je to super a veľmi temné. Celé interview nájdete nižšie. (pm)


Ďalšia dobrá - a pomerne nečakaná - správa je tu pre fanúšikov Smashing Pumpkins. Kapela cez týždeň ohlásila turné s takmer pôvodnou zostavou. Na cestu vyrazia Billy Corgan, James Iha a Jimmy Chamberlin. Namiesto basáčky D'arcy Wretzky sa predstaví Jeff Schroeder, ktorý po Ihovom odchode od roku 2007 hrával na gitaru. Aktuálne termíny sú ohlásené len v USA, dá sa však očakávať, že zavítajú aj do Európy. A možno sa dočkáme aj nejakej novej hudby. (pm)


Šrot týždňa

Ak sa bavíme o psychických zrúteniach na pódiu, Marilyn Manson rozhodne nie je žiadnym nováčikom. Na jeho vystúpeniach sme už zvyknutí prakticky na čokoľvek. Najčastejšie však práve podobné výjavy, aké zažili fanúšikovia na jeho predstavení v americkom Huntingtone. Odohral iba pár skladieb, aj to boli niektoré výrazne skrátené. Potom však úplne uletel a brblal si nezmysly, do ktorých sa kapela snažila aspoň čosi hrať. Následne sa odobral do zákulisia a bolo po koncerte. Bravó. (pm)


Grindcoreovú kapelu Leng Tch'e v Českej republike okradli. Na Facebooku zverejnili status o tom, ako im v Ostrave do biela vyrabovali dodávku a ukradli všetky nástroje i merchandise. Ak budete na českých a slovenských inzertných stránkach vidieť uvedené vybavenie na predaj, dajte si pozor. Toto sa nerobí. (ak)


Novinky

Hardcore-punková legenda z New Yorku Cro-Mags vystúpi v Bratislave. Aj keď kapela nevydala album od prelomu milénií, fanúšikovia žánru si ju pamätajú ako základný kameň, na ktorom teraz stoja giganti ako Biohazard, Madball či H2O. 26. júna sa budú v Randali žmýkať tričká, lístky kúpite v sieti Predpredaj.sk. (ak)


Bratislavskí experimentátori 0n0, ktorí minulý rok schytali ocenenie Radio_Head Awards za ich album Deconstruction & Synthesis, majú nový singel. Atmosférická skladba The Crown Unknown je súčasťou dlhočiznej kompilácie ázijského labelu Transcending Obscurity Records. Takmer štyri desiatky skladieb pokrývajú žánre death, black, doom a experimental. Skladba vyjde aj na limitovanom sedempalcovom EP. Dátum uvedenia na trh však ešte nepoznáme. (ak)


Renomovaný a všestranný Ihsahn, ktorého sólová tvorba je značne progresívna, aj keď vychádza z blackmetalovej tradície, privedie v máji na svet novú platňu. Album pokračuje v tradícii názvov začínajúcich na prvé písmeno v abecede a bude sa volať Ámr. Frontman kapely Emperor svoju siedmu štúdiovku uvedie symbolicky 7. mája a bude sa sústrediť na analógové syntezátory. Oznámeným hosťom je gitarista Frederik Åkesson z Opeth a správa obsahuje i obal novinky. Tešíme sa na jeho koncert na Brutal Assaulte. (ak)

Z minuloročného albumu A Place Where There's No Pain vydali Life of Agony ďalší singel. Dead Speak Kindly je príjemná rockovica, ktorá ulahodí napríklad aj fanúšikom Type O Negative. (pm)


Dobrého power metalu je v súčasnosti ako šafranu. Preto ma veľmi potešila novinka od kapely Angra s názvom War Horns. Je predvojom k ich novému albumu ØMNI, ktorý vyšiel v piatok. Ak vám tento žáner vonia, určite skúste. Ale podľa mňa by mohol osloviť aj ľahkých progerov a priaznivcov symfonického metalu. (pm)


Kalmah sa rozhodli vrátiť trochu do minulosti a skladbou Evil Kin oslovia fanúšikov melodického death metalu. Či už máte radi starý dobrý In Flames, či Children of Bodom, album Palo by mohol byť práve niečo pre vás. Vychádza 6. apríla. (pm)


Pre klasikov bude vhodný aj pomerne netradičný split kapiel Iron Reagan a Gatecreeper. Bezmenná nahrávka vyjde hneď v úvode marca a bude to nárez. Iron Reagan so sebou nesie prísľub nasrdeného tradičného crossoveru, kdežto Gatecreeper prinesie old skúlový death. Osobne ma viac zaujali druhí menovaní, avšak celá nahrávka zrejme bude patriť k top veciam aktuálneho roka. (pm)


Ak by sme spomínaný split dali do jednej skladby, vznikla by pravdepodobne titulná skladba k albumu Cobra Speed Venom. 16. marca vydajú The Crown nahrávku plnú rýchlych riffov, jedu a smrti. Na prvé počutie veľmi dobrá vec. (pm)


Prvá hmatateľná a cenná správa z tábora Tool za posledných 11 rokov: Nahrávanie novinky začína v marci. Informoval o tom Adam Jones na svojom Instagrame. Okrem Toma Morella a Nergala z Behemoth už novinku (zahranú naživo v skúšobni bez vokálov) počul i Buzz Osbourne z Melvins a Sebastian Bach – frontman Skid Row. Žiadna skladba vraj nie je kratšia než sedem minút a objaví sa i 20-minútovka. Maynard medzitým informoval, že texty sú dokončené pre všetky skladby okrem jednej. Vyzerá to nádejne! (ak)

Teší nás aj výmena tweetov medzi skromným vokalistom The Mars Volta a natešeným fanúšikom. Cedric Bixler-Zavala sľubil, že čoskoro sa tento prog-rockový gigant vráti na scénu. Nestane sa tak skôr, Než Cedric nedopovie svoj príbeh s At the Drive-In. (ak)

Wes Borland z Limp Bizkit pracuje na novej hudbe s bubeníkom Blink-182 Travisom Barkerom. Výstredný gitarista zverejnil drobné updaty na Instagrame. Zatiaľ nie sú známe podrobnosti. Hudobník sa len pochválil novým rekordom – za 12 hodín napísal sedem piesní. Budú sa dať počúvať? (ak)

Uplynulý piatok vyšla nová štúdiovka zasnívaných rakúskych metalistov Harakiri for the Sky a Viedenčania ponúkli jej celistvý stream na Youtube. Ponorte sa do 70-minútového melancholického nákladu, ideálneho na pretrpenie aktuálnej chrípkovej sezóny. (ak)


Haluz týždňa

Ak máte potrebu vidieť Jamesa Hetfielda v policajnom úborčeku, kiknite sem. Spevák najväčšej metalovej kapely, aká tu kedy bola, si zahral vo filme o sériovom vrahovi menom Ted Bundy. Film má názov nad všetky bulvárne titulky: Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile a rozpráva o zatknutí delikventa, ktorý mal v 70. rokoch na svedomí viac než tridsať ženských obetí. Hetfield hrá policajta Boba Haywarda, ktorý vraha chytil. Hlavnú úlohu vo filme stvárni Zac Efron. (ak)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Volume.at

Súvisiaci interpreti: Slipknot, The Smashing Pumpkins