Spevácka súťaž Hlas Československa sa v nedeľu večer dostala do svojej druhej fázy nazvanej Súboj. Koučovia, ktorí súťažiacich podporovali a lákali ich do svojich tímov rôznymi sľubmi a výnimočnými víziami do budúcnosti, sa v tejto časti súťaže stávajú nemilosrdnými katmi, ktorí siedmim svojim zverencom zotnú hlavy.

Úlohou koučov v tejto fáze je totiž rozdeliť spevákov a speváčky zo svojho tímu do dvojíc. Každá dvojica si následne na pódiu, resp. v boxerskom ringu, zaspieva spoločný duet, ktorý rozhoduje o ich ďalšom osude v súťaži. Pre jedného z dvojice sa po tomto duete účinkovanie v súťaži končí. Ťažké rozhodovanie však nemá na svojich pleciach iba kouč daného tímu. Každý z koučov má k dispozícii hudobného poradcu.

Michal David má od nedeľného kola vedľa seba Vaša Patejdla, Dare pomôže pri rozhodovaní Tonya Graves, podporou pre Pepu Vojteka je Linda Finková-Genzerová a štvoricu poradcov uzatvára Tomi Popovič, ktorý radí Rytmusovi. Rozhodujúce slovo má však nakoniec predsa len kouč.

Nové pravidlá a účasť ďalších štyroch osobností hudobnej scény súťaž oživili, no celková úroveň a kvalita súťaže naďalej trochu zaostáva. Niektoré vystúpenia totiž nepôsobili ako duetá spevákov či speváčok, ktorí prešli náročným výberom, ale skôr ako keby sme sa pozerali ešte iba na kastingy. Určité ulietavanie tónov hore dole, či iné nedostatky v speve priznali v niektorých prípadov aj samotní koučovia. Po takých vystúpeniach boli názory všetkých koučov jednohlasné.

Takýto scenár sa odohral hneď pri prvej dvojici súťažiacich, ktorá sa predstavila s piesňou Fighter od Christiny Aguilery. Porotcov okamžite zaujala Markéta Poulíčková, po ktorej vystúpení sa všetci bez dlhého zaváhania zhodli na tom, že by mala postúpiť na úkor Báry Vaculíkovej. Rozhodujúce slovo mal v tomto prípade Pepa Vojtek, ktorý sa s názormi svojich kolegov stotožnil a Markéta sa tak stala vôbec prvou postupujúcou.

Markéta Poulíčková a Barbora Vaculíková - Fighter (Hlas Česko Slovenska 2012)

Rovnako jednohlasne sa koučovia zhodli aj v prípade dvojice Alžběta Pažouttová a Ester Weisnerová, ktoré zaspievali pieseň Life od speváčky Des'ree. Všetci by ďalej poslali Alžbetu, a skutočne tak rozhodol i jej kouč Michal David.

Iba v tíme Dary Rolins sa v prvom kole súbojov na spoločné pódium postavila mužsko-ženská dvojica. O postup zabojovali Dominika Šuľáková a Alan Tuscany s piesňou Kids od Kylie Minougue a Robbieho Williamsa. Už od prvej chvíle však bolo zrejmé, že jasnú prevahu v tejto dvojici mala Dominika, ktorá sa zaslúžene stala ďalšou postupujúcou.

V ringu sa však stretli aj vyrovnanejšie dvojice, ktoré ukázali súťaž v tom lepšom svetle. V takých prípadoch bolo aj rozhodovanie koučov o postupe jedného a vypadnutí druhého skutočne náročné. Stalo sa tak aj v prípade Katky Petráňovej a Radky Križanovej, ktoré si strihli duet s piesňou California King Bed od Rihanny. Obe speváčky boli svojské, mali svoj vlastný štýl, obom sa podarilo zaujať koučov. Michal David sa však rozhodol pre postup Katky.

Lucie Dobrovodská a Anna Veselovská - Set Fire to the Rain (Hlas Česko Slovenska 2012)

Výnimočné vystúpenie predviedli súťažiace Lucie DobrovodskáAnna Veselovská, ktoré ponúkli divákom i koučom jediné gitarové dueto večera. Obe speváčky podali v piesni Set Fire to the Rain od Adele skvelý výkon, dokonca sa ich vystúpenie dá označiť za najlepšie a najemotívnejšie z prvého kola súbojov. "Krásne vám to ladí. Ste zohrané," povedal svoj názor Vojtek.

Dara Rolins bola ohromená a Rytmus sa netajil tým, že je hrdý na to, že tieto speváčky sú v jeho tíme. Raper sa napokon po mnohých slovách chvály a uznania definitívne rozhodol pre postup Veselovskej, ktorá už vo výberoch naslepo výrazne vyčnievala z davu súťažiacich. V nedeľu sa stala poslednou postupujúcou v prvom kole súbojov o postup.

Už o týždeň sa diváci televízie Markíza a Nova môžu tešiť na ďalšie dramatické súboje dvojíc bojujúcich o postup. Opäť budeme svedkami či už viac alebo menej náročných rozhodnutí koučov, ktorí majú v rukách osud súťažiacich a ich pôsobenie v tejto súťaži. 

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Facebook.com/hlasczsk