Prestížnu hudobnú cenu Mercury Prize tento rok udelia 1. novembra. Nominácie nebudú známe v júni, ako tomu bolo v ostatných rokoch, ale až v septembri.

Do boja o cenu pre najlepší britský alebo írsky album sa tak môžu zapojiť interpreti s nahrávkami, ktoré sa dostali, respektíve dostanú na trh od 12. júla 2011 do 10. septembra 2012. Nominovaných bude dovedna 12 albumov, z ktorých vyberú víťaza.

Vlani získala Mercury Prize po druhý raz v kariére hudobníčka PJ Harvey za nahrávku Let England Shake (2011). V 19. ročníku odovzdávania ceny, ktorú udeľujú britským a írskym umelcom spolu so šekom na 20-tisíc libier, boli okrem PJ Harvey nominovaní: Adele (21), Anna Calvi (Anna Calvi), Elbow (Build a Rocket Boys!), Everything Everything (Man Alive), Ghostpoet (Peanut Butter Blues & Melancholy Jam), Gwilym Simcock (Good Days at Schloss Elmau), James Blake (James Blake), Katy B (On a Mission), King Creosote & Jon Hopkins (Diamond Mine), Metronomy (The English Riviera) a Tinie Tempah (Disc-Overy).

Mercury Prize po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Aj zásluhou tejto ceny sa v hudobnom priemysle presadili Ms. Dynamite, Portishead, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či Klaxons. V roku 2009 Mercury Prize získala rapperka Speech Debelle, predvlani zvíťazila skupina The xx s rovnomenným albumom.

Informácie zverejnila webová stránka mercuryprize.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Akira Suemori

Súvisiaci interpreti: PJ Harvey