Magický, intímny, očarujúci aj intenzívny večer zažije 3. augusta pražské Divadlo Archa: na výnimočnom klubovom koncerte tu vystúpi írsky pesničkár, charizmatický bard a veľký hudobný rozprávač Damien Rice.

Do Českej republiky sa hudobník vracia tri roky po úžasnom koncerte na festivale Colours of Ostrava, aby po prvý raz naživo predstavil skladby zo svojej ostatnej štúdiovky My Favourite Faded Fantasy (2014). "Jeho schopnosť ovládnuť obrovské pódium hlavnej scény aj tridsaťtisícový dav bola neuveriteľná. K neopakovateľným momentom patrila aj účasť dievčiny z publika pri skladbe Cheers Darlin´. O to viac sa tešíme na jeho samostatný koncert v takmer klubovom, intímnom prostredí," zdôrazňuje riaditeľka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová, ktorá za pozvaním Damiena Ricea do Prahy stojí.

Prečítajte si: Colours of Ostrava 2013: Koncerty svetovej úrovne pod hrdzavými vežami

Rodák z Dublinu si nepotrpí na kompromisy: keď v roku 1997 opustil úspešnú írsku kapelu Juniper (neskôr Bell X1), bolo to kvôli diktátu veľkého vydavateľstva, čo by mali hrať, a utiekol na niekoľko mesiacov do Toskánska, kde farmárčil. Nakoniec sa vrátil k hudbe a jeho dva albumy O (2002) a 9 (2006), za ktoré získal nielen platinové a zlaté ocenenia, patria k tomu najlepšiemu zo súčasného pesničkárstva. 


Významne sa na nich podieľala asi najväčšia Damienova hudobná múza, dnes už tiež slávna írska pesničkárka Lisa Hannigan. Tridsaťštyriročný Damien Rice zatiaľ nezískal žiadnu cenu Grammy ani Mercury Prize, jeho horkosladké balady sa však objavili v mnohých filmoch aj na televíznej obrazovke. The Blower's Daughter napríklad určovala náladu slávneho amerického filmu Closer (Na dotyk), ale Rice zabodoval aj v ďalších: Vyslobodenie, Shrek, Reservation Road alebo V dobrej spoločnosti. O televíznych seriáloch ani nehovoriac: Dr. House, Lost, Chirurgovia a i.

V posledných rokoch sa venuje aj projektom na podporu ekológie a ľudských práv: s Bonom, Bobom Geldofom, Angelique Kidjo a Vanessou Redgrave podporil v máji 2012 na dublinskom koncerte Electric Burma celoživotné úsilie laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij z Barmy. Ešte predtým počas aukcie na podporu zemetrasením zničeného Haiti kúpil za pol milióna dolárov, získaných za víťazstvo v speváckej súťaži Factor X, od Bona gitaru. Skladbami prispel aj na mnoho albumov, zisky z predaja ktorých putovali na podporu dobrých vecí: Songs For Tibet, Canciones de Cuna (Lullabies) alebo Raise Hope For Noc.


Vypočujte si celý album My Favourite Faded Fantasy na Deezeri: 

   
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák z agentúry ArtsMarketing.CZ. Viac sa dozviete na stránkach www.colours.cz a www.divadloarcha.cz.

Foto: Facebook.com/damienrice

Súvisiaci interpreti: Damien Rice