Belgicko-austrálsky hudobník Gotye a novozélandská speváčka Kimbra sa so spoločnou skladbou Somebody That I Used To Know dostali na čelo amerického singlového rebríčka Billboard Hot 100. Skladba sa už vo februári stala No. 1 hitom vo Veľkej Británii a patrí medzi najhranejšie aj v slovenských rádiách.

Prvý veľký krok k prerazeniu na americkom trhu spravila dvojica hudobníkov vo februári, keď sa predstavili v populárnej televíznej šou Jimmy Kimmel Live. Už po tomto vystúpení sa singel v USA začal veľmi dobre predávať a posledných pár týždňov bol v prvej desiatke. Napokon sa skladba dostala až na vrchol rebríčka - sympatickej dvojici k tomu tento mesiac výrazne pomohlo účinkovanie v programe Saturday Night Live a tiež fakt, že pieseň zaznela 10. apríla v seriáli Glee (2009).

Skladbu, ktorá je už niekoľko mesiacov globálnym hitom tak má aktuálne zaslúžený úspech aj na najväčšom hudobnom trhu. Od 9. do 15. apríla sa z úspešného singla v USA predalo 542-tisíc digitálnych kópií, čo je štvrtý najlepší výsledok histórie.

Gotye & Kimbra - Somebody That I Used To Know (live - Jimmy Kimmel Live, 2012)

Somebody That I Used to Know sa nachádza na Gotyeho tretej štúdiovej nahrávke Making Mirrors (2011). V súčasnosti je s ňou 31-ročný hudobník na siedmom mieste v americkom rebríčku Billboard 200, čo je jeho osobné maximum.

Gotye
, ktorý sa narodil vo flámskych Bruggách, no od dvoch rokov vyrastal v austrálskom Melbourne, je prvým rodákom z Belgicka od roku 1963, ktorému sa podarilo dostať na vrchol amerického rebríčka. Predtým sa na čelo Billboardu dostala Jeanine Deckers alias The Singing Nun, ktorá sa v 60. rokoch zaskvela hitom Dominique. Mníška z Waterloo zomrela v roku 1985 vo veku 51 rokov.

Gotye je zároveň prvým interpretom vyrastajúcim v Austrálii, ktorému sa od roku 2000 podarilo dostať v Billboarde na jednotku. Pred ním sa to podarilo skupine Savage Garden s hitom I Knew I Loved You. V prípade sólových interpretov sa na čelo z Austrálčanov naposledy na vrchol dostala ešte v roku 1981 speváčka a herečka Olivia Newton-John s pesničkou Physical. Niekoľko mesiacov predtým prvé miesto dosiahol Austrálčan Rick Springfield s hitom Jessie's Girl.

Gotye o nečakanom úspechu skladby Somebody That I Used To Know a spolupráci s Kimbrou

Na druhú priečku v rebríčku Billboard Hot 100 klesli newyorská indie-popová skupina Fun a speváčka Janelle Monáe so skladbou We Are Young. Na ďalších troch miestach nedošlo k žiadnym zmenám. Na trojke je opäť britsko-írska formácia The Wanted so skladbou Glad You Came. Štvorka patrí ďalšej britsko-írskej skupine One Direction a ich hitu What Makes You Beautiful. Prvú päťku znovu uzatvára 18-ročný kanadský spevák Justin Bieber s najnovším singlom Boyfriend.

Americký singlový rebríček Billboard Hot 100 (9. apríla 2012 - 15. apríla 2012):

1. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used to Know
2. Fun feat. Janelle Monáe - We Are Young
3. The Wanted - Glad You Came
4. One Direction - What Makes You Beautiful
5. Justin Bieber - Boyfriend
6. Flo Rida feat. Sia - Wild Ones
7. Nicki Minaj - Starships
8. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
9. Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
10. Katy Perry - Part of Me

Fun feat. Janelle Monae - We Are Young

Informácie zverejnila webová stránka billboard.com. 

Zdroj: SITA
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Gotye, Kimbra