Skupina Plyš, autorský projekt slovenskej basgitaristky, speváčky a skladateľky Katky Žilovej, nedávno uviedla na trh svoj prvý album s názvom Líška. Nahrávka na pomedzí folku, šansónu a jazzu môže osloviť fanúšikov Szidi Tobias, Katky Koščovej, Jany Kirschner, ale aj skupiny Longital a Sone Horňákovej.

Plyš síce založila Slovenka, skupina si však ako domicil uvádza český Frýdek-Místek. Zostavu okrem basgitaristky a pesničkárky Katky Žilovej tvorí hráčka na klávesy a akordeón Katka Kuchárová a bubeník Tomáš Kothera. Zvuk kapely stojí na živom, vzdušnom základe troch nástrojov a decentnom, intímnom speváckom prejave autorky. Silnou zbraňou kapely sú texty, zamierené na vnímavého poslucháča, ktorý sa nezľakne tajných komnát ženskej duše.

Báť sa však naozaj nie je čoho. Žilovej nechýba nadhľad, s ktorým sa na celej ploche albumu pohybuje na hranici odľahčeného pesničkárstva a vážnosti osobnej výpovede, hudobne i textovo presvedčivo oscilujúc medzi melanchóliou a hravosťou. Svedčí o tom aj samotné vysvetlenie názvu kapely na jej oficiálnej stránke: život je tvrdý, zabaľte ho do plyšu.

Album Líška vznikal v pozvoľnom tempe v priebehu roka 2016. Kapela dala spoločne piesňam základné obrysy, bicie a basa sa nahrávali v ostravskom štúdiu Mroš, kde prebehol i finálny mix a mastering. Ostatné nástroje - akordeón, klávesy, gitary, perkusie a spevy boli nahrané v Katkinom domácom štúdiu Nad rybníkem. Tento domáci komfort zdanlivo nekonečných dní a hlavne nocí, a tiež túžba po určitej pridanej hodnote popustili uzdu fantázii a vyplnili voľné miesta paletou zvukov - od syntetizátora, cez vocoder, až po rôzne ruchy. V porovnaní s minimalistickým pódiovým zvukom tria je teda album zaranžovaný o niečo bohatšie a plne využíva možnosť ukázať hudbu kapely vo farebnejšom svetle.   

Trojica nahrávku pokrstila na ostravskom Open Micu 31. marca. Krstným otcom sa stal skvelý ostravský pesničkár a duša miestnej scény David Bartoš. Plyš sa chce momentálne sústrediť hlavne na nový materiál a živé hranie. Koncertným vrcholom blížiaceho sa leta bude pre ňu účasť na festivaloch Hradecký Slunovrat v Hradci nad Moravicí a Banát v Rumunsku, nakoľko sú oba delikátnou prehliadkou českej alternatívnej a nezávislej scény.

Viac sa o kapele dozviete na oficiálnych stránkach www.plysplys.skwww.facebook.com/plysplys.

Album môžete počúvať na Deezeri, Bandcampe či ďalších digitálnych službách:





Text: Hudba.sk (zdroj: Katka Žilová) 
Foto: Facebook.com/plysplys