Ešte neskončil jún a už tu máme veľmi sľubného kandidáta na titul Album roka. Ak sa nestane nejaký zázrak, zrejme si ho v metalovom svete odnesú Francúzi Gojira.


Magnet týždňa

Od založenia kapely Gojira bratmi Duplantierovcami už uplynulo 20 rokov. Od temnejších a death metalovejších začiatkov sa posunuli do progresívnejšieho spektra. Jedným so zámerov bolo určite osloviť širšie masy. Aj v minulosti sa im darilo robiť skladby, ktoré mali tento potenciál. Magma je však prvý album, ktorý je tak koncipovaný od začiatku do konca. Je jemnejší, ale má nádherný vývoj a skvelú dynamiku, pre ktoré sa ho oplatí počúvať celý - od otváračky The Shooting Star, až po záverečnú Low Lands a "outro" Liberation. Vrchol ale album dosahuje najmä u songov The CellMagma. Novinku si môžete okrem Youtube vypočuť aj na Deezeri a ďalších streamingových službách. (pm)


Šrot týždňa

Joey Jordison, bývalý bubeník Slipknot, sa minulý týždeň na Metal Hammer Golden Gods Awards vôbec prvýkrát rozhovoril o dôvodoch, prečo už nemohol hrávať s kapelou, s ktorou prakticky vyrastal. Aj keď špekulácií bolo mnoho, ani jedna nepredpokladala, že to bolo kvôli zdravotnému stavu. Konkrétne sa jednalo o neurologické ochorenie, pre ktoré nemohol hýbať nohami a na posledné vystúpenia kapely ho museli na pódium doslova nosiť. Jordison by už mal byť zotavený, o čom svedčia aj projekty VimicSinsaenum, v ktorých aktuálne hrá a pripravujú vydanie albumov. (pm)

Babská rocková kapela Crucified Barbara sa rozpadla. Štvorica dievčat, ktorá zahrala v septembri 2014 v Bratislave, ukončila svoje fungovanie po štyroch albumoch a 18 rokoch existencie. Dôvodom sú jednoducho oddelené životy členiek, ktoré v tvorbe muziky chcú pokračovať nezávisle od seba. (ak)


Novinky

Pred vyše týždňom vydali hard rockeri Scorpion Child album Acid Roulette. Z neho pochádza aj výborná skladba Reaper’s Danse, ktorá je charakteristickou ukážkou ich tvorby. Výborný hard rock s jemným nádychom Black Sabbath. Skvelá vec na odštartovanie úspešného týždňa. (pm)


Necelé tri týždne zostávajú do vydania rovnomenného debutu kapely Gone Is Gone zloženej z členov Mastodon, At the Drive-In či Queens of the Stone Age. Cez týždeň nás páni potešili zverejnením v poradí už tretej skladby. Stolen from Me je trochu slaďáčik, ale stále má grády a dobre sa počúva. Zatiaľ je to ale jednoznačne najslabšia vec. Na vynesenie verdiktu si však počkáme na celý debut. (pm)


V poradí tretí album vydali minulý týždeň Američania Nails. Ak holdujete grindcore-u a powerviolence, určite You Will Never Be One of Us skúste. V extrémnom odvetví nášho žánru s týmto počinom určite narobia veľa bordelu a určite si odnesú aj nejaké ocenenia a popredné umiestnenia v rebríčkoch top albumov. (pm)


Bratislavskí metalisti Symbiosis len včera vydali svoj nový album Inertia. Pätica hrajúca progresívny metal odhalila svetu svoju debutovú nahrávku na hudobných portáloch BandzoneBandcamp (kde si ju môžete stiahnuť za ľubovoľný príspevok). Ich djent metal je prerývaný uchu lahodiacimi melodickými refrénmi po vzore vynikajúcich Periphery. Pod názvom WTF na albume nájdete i staršiu skladbu Wider Than Fantasy, ktorá dostala videoklip už vo februári minulého roku. (ak)


Octopus Promotion v spolupráci s Avocado Booking a Impericon.com pripravujú lahôdku pre všetkých fanúšikov extrémnych metalových mutácií. V pondelok 14. novembra do bratislavského MMC zavítajú veľké deathcore-ové mená Carnifex, Thy Art is MurderWhitechapel v rámci turné Never Say Die!. Sekundovať im budú až štyria predskokani - Polar, Make Them Suffer, Obey the BraveFallujah. Zodpovední organizátori zverejnili už i časový harmonogram, ktorý nájdete na oficiálnom FB evente. (ak)


Headlineri novembrového večera, americkí Whitechapel, zhodou príjemných náhod akurát streamujú aj novú nahrávku Mark of the Blade, ktorá vychádza tento piatok. Klikajte na server Vans Warped Tour. (ak)

Zbožňovaní eklektici Opeth, ktorí sa albumami Heritage a Pale Communion navždy vzdialili svojim deathmetalovým začiatkom, podpísali zmluvu s vydavateľstvom Nuclear Blast, ktoré im na jeseň vydá novú nahrávku zvanú Sorceress. Ak chcete vedieť ako bude znieť, vypočujte si vyššie spomenuté tituly - žiadne prekvapenia sa pravdepodobne konať nebudú (môžete si pozrieť drobné klávesové sólo zo štúdia). A naviac 10. novembra prídu Švédi v rámci európskeho turné zahrať do Viedne, na čo sa samozrejme veľmi tešíme! (ak)

S Nuclear Blast podpísali zmluvy i Paradise LostIn Flames. Zdá sa že nemecké vydavateľstvo skupuje tie najväčšie kone. Gothenburgskí metalisti pripravujú vydanie živého DVD, zatiaľ však bez ďalších informácií. Anglickí gotici ponúkli len PR reči a dátumy letného turné (napr. nemecké festivaly With Full Force a Party San Open Air, či srbský Exit Festival). (ak)

Pozrite si videoklip na údernú skladbu Nattesferd od Kvelertak. Rovnomenný album divokých Nórov vyšiel 13. mája. Klip bol nakrútený na Fårö - ostrove v Baltickom mori, susediacom s juhovýchodným pobrežím Švédska. Na tomto ostrove žil a zomrel známy švédsky filmár Ingmar Bergman, ktorý tu nakrútil i niekoľko svojich filmov. Klip bol režírovaný Jakobom Markym, ktorý vyhral filmovú cenu After Bergman Award, výhra ktorej mu umožnila prísť na ostrov nakrúcať. (ak)


Šmakózny retro rokec produkujú Američania Crobot. Mladá, no agilná kapela oslavuje prvú päťročnicu už v poradí tretím albumom Welcome to Fat City. Ten vychádza až 23. septembra, no hard rocková formácia už teraz zverejnila pieseň Not for Sale - krátku hymnu postavenú na tučnom riffe. Skladbu opatrili kresleným lyric videom poskladaným zo starých waltdisneyoviek. (ak)


Trojčlenný zaoceánsky projekt Orbs je veru zaujímavé plemeno. Stvorili ho basgitarista Dan Briggs (Between the Buried and Me, Trioscapes), ktorý tu hrá i na gitare, vokalista Adam Fisher (Fear Before the March of Flames) a klávesistka Ashley Ellyllon (ex-Abigail Williams). Ich albumová dvojka Past Life Regression vychádza 15. júla. Z nej pochádza skladba Dreamland II., ktorá je pomenovaná po epizóde zo seriálu Akty X a jej text pojednáva o sexuálnych deviáciách a fetišoch. Hudobne je to progresívny rock so silnými klavírnymi partami a zaujímavým vysoko posadeným vokálom. (ak)


Grécki dark metalisti Rotting Christ vo februári vydali fantastickú nahrávku Rituals, ktorá je prešpikovaná biblickými motívmi, hebrejskými textami a vôbec náboženskými referenciami. Prvý oficiálny klip z nahrávky si vyslúžila atmosférická Apage Satana, ktorá je naozaj takým päťminútovým rituálom. Video je inšpirované exorcistickými rituálmi a prechodom duše "na druhú stranu". Zaujímavé pozeranie a rozhodne fantastické počúvanie! (ak)


Neštandardný technicko-deathový výplach v novej skladbe ponúkajú Austrálčania Mephistopheles. Extrémne kvarteto má od svojho vzniku v roku 2004 na konte dva štúdiové albumy a 8. júla uvedú svoje druhé EP s názvom In Reverence of Forever. Z neho pochádza i skladba The Orator - nestráviteľná podivnosť reznutá progom a black metalom, ktorá je tak trošku poslucháčskym labyrintom s pokrútenými riffmi a lá Dysrhythmia. (ak)


Americká sludgemetalová kapelka SubRosa si na scéne robí dobré meno už od debutu Strega z roku 2008 a novozverejná skladba im ho tiež nijako nepokazí. Kapela síce v auguste vydáva novú štúdiovku For This We Fought the Battle of Ages, no skladba Key of the Eidolon je exkluzívna v rámci nekonečnej série flexi vinylov magazínu Decibel. Bola pôvodne zamýšľaná ako outro nového albumu, ale pre nedostatok miesta sa tam nedostala. Možno ju teda považovať za taký B-side. (ak)

 
Haluz týždňa

Jedným z najväčších júnových hitov internetu je aj 82-ročný John Hetlinger. Do pozornosti sa dostal vystúpením v America's Got Talent (u nás Slovensko má talent), na čom by nebolo nič zvláštne. Až na to, že sa rozhodol zaspievať skladbu Bodies od Drowning Pool. Odpoveď od kapely na seba nenechala dlho čakať a staršieho pána by radi uvítali na jednom zo svojich koncertov. Uvidíme, či sa to podarí. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/GojiraMusic

Súvisiaci interpreti: Gojira, Slipknot