A máme za sebou ďalší týždeň napakovaný výbornou hudbou na čele s Meshuggah a Ghost. Nepotešíme ale fanúšikov legendárnych Bolt Thrower.

Magnety týždňa

Už iba necelé tri týždne zostávajú do vydania albumu The Violent Sleep of Reason. Skladba Nostrum doprevádzaná 360-stupňovým lyric videom je výbornou ochutnávkou. Meshuggah opäť nesklamali a my sa už teraz tešíme. (pm)


Tajomná kapela Ghost cez týždeň vydala očakávané EP Popestar. Ak vás títo Švédi v minulosti za srdce nechytili, skúste novinku Square Hammer doplnenú o výborné video. (pm)


Šroty týždňa

Britský magazín Metal Hammer oslavuje 30 rokov. Ako sme minulý týždeň avizovali, pri tejto príležitosti vydá album coverov Decades of Destruction s celkom zaujímavými menami. Ako to už ale pri takýchto kompiláciách býva zvykom, niektoré prerábky nám veľmi radosť nespravili. We Care a Lot od Faith No More v podaní Korn je ešte celkom fajn. Duality od Slipknot podľa Asking Alexandria je ale vyslovene smutný. Žiadna pridaná hodnota. Len horšia verzia pôvodnej skladby. (pm)


Veľmi smutnú správu máme pre fanúšikov legendárnej deathmetalovej formácie Bolt Thrower. Kapela najprv cez týždeň zaspomínala na bubeníka Matta "Kiddie" Kearnsa, ktorý zomrel presne pred rokom. Už v tejto správe naznačili, že končia, ale nepovedali to na rovinu. Neskôr rozpad kapely pre Metal Hammer potvrdil frontman Karl Willets. (pm)

Novinky

Budúci rok sa dočkáme nového albumu Body Count. Zaujímavú informáciu cez týždeň na Twitteri zverejnil frontman Ice-T - na pripravovanej novinke sa s vokálmi predstaví aj Max Cavalera. (pm)

Living Colour sa s "novou" skladbou snažia bojovať proti súčasnej situácii ohľadom zbraní v USA. Who Shot Ya? je prerábka skladby od Biggie, ktorú LC pôvodne vydali v roku 1995 na B strane singla Big Poppa. (pm)


Prophets of Rage k svojej rovnomennej skladbe pripravili aj video. Ak sa vám páčili RATM, určite sa vám bude páčiť aj toto. Nie je to nič nové, ale neurazí. (pm)


Kariéra The Dillinger Escape Plan sa pomaly blíži ku koncu. Vyvrcholením bude vydanie albumu Dissociation a následné turné. Titulná skladba albumu mala svoju premiéru v podcaste magazínu Revolver. Začína o 1:55. Čo vám poviem? Fakt mi bude za nimi smutno. (pm)



Členovia Giraffe Tongue Orchestra (Mastodon, Alice in Chains, The Dillinger Escape Plan) dostali vo videu k skladbe Blood Moon pekne do držky. Album Broken Lines vychádza v piatok. (pm)


Ak sa vám páčil prvý album od Deftones a inklinujete aj ku progu, skúste kapelu Last Hours. Titulnú skladbu EP The Enemy Within si môžete vypočuť nižšie. (pm)


Zverenci Joea Duplantiera z Gojira, ktorí vystupujú pod názvom Car Bomb, dostali v novej skladbe Sets pomoc od Franka Mullena zo Suffocation. Celé to vyznieva, ako keby Meshuggah cestovali autom s The Dillinger Escape Plan a vybuchla by tam bomba. Teda výborne. Rovnako dobre bude určite znieť aj album Meta, ktorý vychádza na konci októbra. (pm)


Z kategórie kapiel, o ktorých ste nevedeli, že ich potrebujete, ale potrebujete ich, prichádza Zeal and Ardor. Podivuhodná kombinácia černošského folku / gospelu s black metalom a elektronikou a prvkami hip-hopu je niečo, čo mi nikdy v živote nenapadlo, že bude existovať. Album Devil is Fine je ale úplná paráda a určite si zaslúži veľa pozornosti. (pm)


Ak ste v poslednej dobe v televízii nevideli dostatok násilností, na pomoc prichádza Brujeria. Ich video k Plata o Plomo je plné obetí mexických drogových kartelov. Takže asi nemusím veľmi zdôrazňovať, že by ste mali dávať pozor, kde si ho pozriete. Vaše okolie by vás nemuselo úplne chápať. (pm)


Novozélandské trio Ulcerate už patnásť rokov drtí ten najbrutálnejší tech-death pre poslucháčov, ktorí chcú byť prekvapovaní. 28. októbra im vychádza piata štúdiovka Shrines of Paralysis a ochutnávka v podobe skladby Abrogation je pomerne náročné sústo, ktorého pokrútené gitarové výpady a nepravidelný timing si vyžadujú sústredený posluch. Počúvajte na serveri CLRVYNT. (ak)

Poliaci Moanaa hrajúci veľmi príjemný post-rock vydávajú nový album Passages. Päťčlenná formácia z Bielsko-Bialej neďaleko našich hraníc v roku 2014 svojpomocne vydala svoj debut a albumovú dvojku už zastrešuje firma Arachnophobia records. Neboja sa budovať atmosféru shoegazovým kvílením a občas gitarovým reverbom pripomenú Američanov Rosetta. Idú ale samozrejme vlastnou cestou. ich nový album môžete celý počúvať na Bandcampe. (ak)

Gitarista nemeckých powermetalistov Gamma Ray Kai Hansen vydal svoju prvú sólovku pod označením Hansen & Friends a na Youtube ponúka ukážky z albumu zvaného XXX - Three Decades in Metal. na albume spolupracoval napríklad Tobias Sammet, Dee Snider, Michael Kiske, Roland Grapow, Michael Weikath a mnohí iní. Z nášho milého Kája sa tak stal powermetalový Aarjen Lucassen. (ak)


Fínski hipíci Hexvessel vydali jednu z najlepších nahrávok tohto roka už v januári. album When We are Death nesie špecifickú acid-rockovú atmošku 60. rokov, aká sa už dnes nenosí. Teraz ponúkajú klip k skladbe Drugged Up on the Universe, ktorá presne vystihuje ten unikátny vibe. Pozerajte zásadne so šatkou na hlave. (ak)


Haluz týždňa

Talentovaných deciek so sklonmi k metalu nikdy nie je dosť. Preto je tu trojica chalanov z Kansasu, ktorá si pred obchoďákom rozložila aparatúru a na okoloidúcich vybalila 18-minútovú šou, počas ktorej zahrali viacero songov od Metallica. A ešte ako! Kukajte na Facebooku. (pm)

Viete, na ktorej strune sa začína hrať basová linka skladby I am a Ghost od Red Fang? Na druhej najväčšej! Fantastické, poučné a motivačné video nakrútil basgitarista kapely Aaron Beam, ktorý Vám ukáže, ako sa to má hrať. Keďže hudba Red Fang je veľmi komplikovaná, začínajúci basgitaristi, ktorí sa chcú skladbu naučiť, by si video mali pozrieť viackrát. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Meshuggah.net

Súvisiaci interpreti: Korn, Meshuggah