Mutya Buena, Keisha Buchanan a Siobhán Donaghy znovu získali právo vystupovať a vydávať hudbu pod názvom Sugababes. Trojica, ktorá tvorila pôvodnú zostavu dievčenskej skupiny, aktuálne pracuje na nových skladbách, ktoré plánuje vydať v priebehu budúceho roka.

Speváčky v rokoch 2001 (Donaghy), 2005 (Buena) a 2009 (Buchanan) postupne opustili meniacu sa zostavu Sugababes, ktorú tak napokon tvorili tri úplne iné speváčky. Úplne nové trio sa však nestretlo s úspechom, a tak bola skupina od roku 2011 neaktívna. Zhodou okolností sa v tom istom roku pôvodné členky rozhodli vrátiť na scénu ako trio.

Názov Sugababes však používať nemohli, keďže oficiálne mala skupina, zložená z novej trojice speváčok, iba pauzu. Vystupovali preto ako Mutya Keisha Siobhan, alebo skrátene - MKS. V roku 2013 pod týmto názvom vydali singel Flatline a začiatkom nasledujúceho roka plánovali vydať album, no doteraz sa tak nestalo a aj toto pôvodné trio sa postupne odmčalo. Vznikla tak paradoxná situácia, kedy teoreticky mohli fungovať dve "sady" Sugababes, no posledných päť rokov ani jedna z nich nebola aktívna.


Prvý náznak toho, že Buena, Buchanan a Donaghy sa nielenže vracajú na scénu, ale po rokoch môžu opäť používať pôvodný názov skupiny, ktorej sú zakladajúcimi členkami, prišiel koncom októbra. V populárnej televíznej šou Grahama Nortona zaspievali v doprovode DJa Spoonyho coververziu piesne Flowers formácie Sweet Female Attitude, pričom moderátor ich prvýkrát od roku 2001 uviedol ako Sugababes.

Potvrdením toho, že názov skupiny získali späť, je včerajšie (18.11.) premenovanie oficiálnej stránky na Facebooku z Mutya Keisha Siobhan na Sugababes. Fanúšikovia sa tak konečne môžu tešiť na návrat a novú tvorbu speváčok. Chystajú tiež špeciálny projekt na oslavu 20. výročia vydania ich debutového albumu One Touch.


Trio Siobhán Donaghy, Mutya Buena a Keisha Buchanan sa ako Sugababes dostalo do povedomia spomínaným albumom One Touch (2000), obsahujúcim single ako Overload či Run For Cover. Bola to však jediná nahrávka, na ktorej pracovali spoločne. Donaghy odišla zo skupiny v roku 2001, pričom ju nahradila Heidi Range. V tomto zložení formácia vydala úspešné štúdiovky Angels With Dirty Faces (2002), Three (2003) a Taller In More Ways (2005).

S posledným menovaným, ktorý obsahuje hity ako Push The Button a Ugly, dobyli britský albumový rebríček. Dva mesiace po uvedení albumu na trh však skupinu opustila aj Buena a na jej miesto sa dostala Amelle Berrabah. Vznikli štúdiovky Change (2007), s ktorou sa taktiež dostali na prvú priečku albumového UK Chartu, a Catfights And Spotlights (2008).

Napokon však z formácie odišla v roku 2009 aj Buchanan, pričom ju zastúpila Jade Ewen. Posledná zostava vydala rok nato album Sweet 7, ktorý však už nezískal takú popularitu a nová trojica speváčok bola od roku 2011 neaktívna. Amelle Berrabah tento rok v rozhovore pre írsku RTÉ povedala, že sa diskutuje aj o turné, ktorého by sa zúčastnilo všetkých šesť speváčok.


Text: Hudba.sk (Nme.com, Mirror.co.uk, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/OfficialSugababes

Súvisiaci interpreti: Sugababes