V pondelok zomrel 27-ročný juhokórejský spevák Jonghyun (Džong-hjun), známy najmä z päťčlennej chlapčenskej skupiny Shinee, ktorá patrí v Južnej Kórei k najväčším hviezdam.

Speváka previezli do nemocnice z jeho domu rezidenčného hotela v juhokórejskej metropole Soul, kde ho policajti našli bez známok života. Políciu kontaktovala Jonghyunova sestra po tom, ako od neho dostala znepokojivú správu, v ktorej stálo: "Povedz každému, ako som trpel. Toto je moje posledné zbohom." Po prevoze do nemocnice lekári už len skonštatovali mladíkovu smrť. Neskôr jeho priateľ, spevák Nine9 z kapely Dear Cloud zverejnil list na rozlúčku, v ktorom spevák, dlhodobo trpiaci depresiami, napísal, že sláva jeho problémy len zhoršovala. "Život v sláve nikdy nebol pre mňa... Je zázrak, že som vydržal tak dlho," uviedol v liste.

Tragická udalosť medzi fanúšikmi a v médiách spustila diskusie o tvrdých podmienkach kórejského šoubiznisu, kde sú na interpretov zo strany producentov a manažérov kladené príliš vysoké nároky. Na jednej strane sú masami zbožňovanými idolmi, no musia tomu obetovať všetko a vo svojich osobných problémoch zostávajú často úplne sami. Svedčí o tom aj Jonghyunov príklad a jeho posledné slová.

Shinee, ktorí vznikli v roku 2008, sú jednou z najväčších hviezd juhokórejskej populárnej hudby, známej aj ako k-pop, a podarilo sa im s viacerými hitmi prebojovať na čelo juhokórejských rebríčkov. Skupina je populárna aj v zahraničí, jej albumy vychádzajú súbežne v kórejčine aj v japončine, a v roku 2016 absolvovala prvé turné po Spojených štátoch. Jonghyun okrem toho v roku 2015 odštartoval aj sólovú kariéru. Podľa BBC patril k bojovníkom za práva LGBTI komunity.

Kapelu pravdepodobne väčšina z vás nepozná, tu je pár ukážok. Ani Justin Timberlake by sa za taký popík nemusel hanbiť.


Zdroj: SITA (bbc.com), Koreaboo.com
Foto: Facebook.com/SHINee5ShiningSTARS